Chiméne Bavardin Esalainen: Saako suuria rock-klassikoita tulkita pilke silmäkulmassa tai kuunnella pyörälenkillä?

Chiméne Bavard

Rollareiden kitarariffi kajahti korvissani soimaan, kun istahdin eräänä kauniina kesäaamuna satulaan ja lähdin kepeälle pyörälenkille. Olin etsinyt puhelimestani valmiiksi kuunneltavaksi Ylen Radio Suomen Klassikkokäräjät parin vuoden takaa, ja ohjelma lähti osuvasti käyntiin Start me up -kappaleella. Keith Richardsin upea kitarointi ja Charlie Wattsin omintakeinen rummutus rytmittivät mukavasti menoa pienissä ylämäissä ja klassikko nappasi studioraadiltakin ansaitusti täydet pisteet.

Maalaismaisemat vaihtuivat astetta rauhallisemmin samassa ohjelmassa soitettujen Beatlesien, Simon & Garfunkelin, Saden, Tavarataivaan ja Hassisen koneen tahdissa.

Tuttujen kappaleiden lisäksi fillaroidessa oli mielenkiintoista kuunnella, miten musiikin ammattilaiset kappaleita ruotivat. Se, mikä toiselle oli ehdoton klassikko olikin toiselle tylsä tai lähes mitäänsanomaton kappale. Yksi arvosti hyviä sanoituksia, toinen hehkutti raivokkuutta tai savuista tunnelmaa. Paljon vaikuttivat myös raatilaisten iät ja kappaleisiin liittyvät muistot.

Klassikoiden kimpussa olivat pari viikkoa sitten myös lahtelaiset muusikot Mikael Saari ja Miikka Kallio, jotka esiintyivät yhdessä pienelle yleisölle Hollolan Hirvessä. Kaksikko aloitti illan kuulemma totuttuun tapaan J. Karjalaisen Ihana ilta -kappaleella, joka sopikin kyseiseen iltaan hyvin. Ainakin meidän pöytäseurueelle ilta on ensimmäinen moneen kuukauteen, kun tapasimme kasvotusten ystäviä ja nautimme toisten tekemästä ruuasta.

Vaikka klassikoihin suhtaudutaan monesti vakavasti, mutta Saaren ja Kallion keikalla ei tulkittu suuriakaan kappaleita otsat liian syvästi kurtussa. Humoristiset välisoitot ja sisäpiirin vitsit sopivat hyvin esimerkiksi Queenin Bohemian Rhapsodyn ja Simon & Garfunkelin Sound of Silencen perään. Minulle illan kohokohta oli kuitenkin se, kun tunnistin alkutahdit Bruce Springsteenin ihanasta hitaasta The River. Sitä kuunneltiin lapsuuden perheessäni lp:ltä ahkerasti eikä kappale ole kulunut 40 vuoden aikana yhtään. Onneksi ystäväni kuiskasi biisiä hoilatessani, että saman päivä Helsingin Sanomissa oli ollut iso artikkeli juuri tuosta kappaleesta. Ahmin sen heti seuraavana aamuna. Vaikka olin teininä opetellut biisin sanat ulkoa ja tajunnut sen koskettavan tarinan, en tiennyt kappaleen kertovan Springsteenin siskosta. Uutta tietoa oli sekin, että biisin tekeminen oli ollut Springsteenin bändille niin raskas prosessi. Onneksi kärvistelivät.

Näiden suurten biisien äärellä huomasin pohdiskelevani, että miten jostain tietystä kappaleesta tulee myöhemmin klassikko ja kuka sen lopulta päättää. Voiko jostakin tänä vuonna julkaistusta hitistä jo sanoa sen olevan niin ajatonta, että se toimii ja muistetaan vielä vuosikymmenten päästä? Osaammeko silloin vielä hoilata esimerkiksi JVG:n kesähittejä tai lahtelaisen Rita Behmin Hei rakas -biisiä?

Aika monelle ihmiselle tärkeimmät biisit luikertelevat tajuntaan teinivuosina, kun musiikki voi olla paras keino selvitä tunnemyrskyistä. Nykyään kaivan harvoin esiin esimerkiksi Blind Melonin, Neil Youngin tai Teenage Fanclubin levyjä, mutta se ei vähennä niiden merkitystä elämäni ääniraidalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 2. Lahden Ahkeran GP-kisoissa ovat mukana lähes kaikki Suomen tämän hetken kärkiyleisurheilijat – maltti on valttia etenkin pikajuoksussa: "Vaikka pitää mennä kovaa, ei saa olla kiire"
 3. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 4. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 5. "Ensimmäisistä Kalevan kisoista tavoitteena on mitali" – Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen rikkoo ennätyksiään
 6. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 7. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 8. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 9. Ahkeran GP-kisoihin 2 500 ihmistä – Lahden stadionin yleisurheiluilta tulee olemaan loppuunmyyty
 10. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 11. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 12. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 13. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 14. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 15. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.