Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Lahden kaupungin syytä käydä perusteellinen keskustelu virkamiesten toimintatavoista

Olemme törmänneet muukalaisvihamielisyyteen Lahden kaupungin virkaa tekevien henkilöiden taholta. Aloitimme Tapanilan kartanokotien remontoinnin suunnittelun ja asumisen ratkaisujen kartoittamisen Jalkarannassa 2019 alussa.

Jo ensimmäisessä tapaamisessa kaupungin teknisen puolen kanssa kävi selväksi, että tiloihin suunniteltu ryhmä- ja yhteisöasuminen ei ole kaupungin mieleen. Kaupungin virkamiehen suulla kerrottiin, että ulkomaalaiset, esimerkiksi virolaiset tai muut ulkomaalaiset eivät ole tervetulleita alueelle. Ulkomaalaisten otaksuttiin aiheuttavan häiriöitä liikenteellisesti ja sotkevan aluetta.

Tapanilan kartanokotien talo hyväksyttiin asumisen käyttöön 2020 helmikuussa. Nyt 2020 kesäkuussa tiloihin muutti SPR-tukiasumisen yksikkö. Tieto tämän toimijan tulosta alueelle vaikutti hätkäyttävän rakennusvalvonnassa. Tuntui, että rakennusvalvonta ryhtyi tekemään kaiken mahdollisen, jotta toimijan tulo olisi saatu estettyä. Kyseessä on maahanmuuttajille suunnattu tukiasuminen ja 15–20 ulkomaalaisen ihmisen sijoittuminen Tapanilan toiseen taloon.

Rakennusvalvonnasta esimerkiksi kehotettiin vuokranantajaa hakemaan tukiasumiseen majoituslupaa. Kuitenkaan tukiasumista ei voi lain mukaan harjoittaa majoitusluvilla. Tämän seurauksena vuokralainen on saanut kuulla, että toiminta voi vaikeutua tai jopa poliisi puuttua asiaan.

Virkamiesten yhteistyö vaikuttaa toimineen hyvin. Muun muassa pelastusviranomainen on kieltäytynyt käymästä tiloissa ja ilmeisesti terveysviranomaista on kehotettu olemaan antamatta lausuntoja. Kaupungin edustaja on ilmaissut myös, että esimerkiksi vanhusten asuminen alueella sopii, mutta SPR-asukkaat eivät.

Tapanilan omakotiasukkaille tuntuu annetun vääränlaista tietoa Tapanilan kartanokoteihin liittyvistä, kaavan antamista mahdollisuuksista. Kaava on alueella monipuolinen ja sallii muun muassa asumisen, toimistokäytön ja majoituksen.

Kaava on alueella monipuolinen ja sallii muun muassa asumisen, toimistokäytön ja majoituksen.

Edeltävä kuvaa, kuinka virkamieskoneisto voi halutessaan painostaa yrityksiä tarkoituksena päästä omaan päämääräänsä. Tässä päämäärä on ulkomaalaisten asukkaiden asumisen estäminen Tapanilassa, koska maahanmuuttajataustainen asukasryhmä ei ole toiveiden mukaista asukaskuntaa.

Suomessa eri asukasryhmille suunnatut tukiasumisen yhteisöt (mielenterveys, päihde, kehitysvamma ja vanhushoiva) sijoittuvat muun asumisen joukkoon suurelta osin. Erityisryhmien laitoshoito on siirtynyt asumispohjaisiin pienyhteisöihin. Jokainen, joka suhtautuu kielteisesti erityisryhmien asumiseen voi miettiä, että lähes kaikki olemme jossain elämänsä vaiheessa tuetun asumisen piirissä. Haluatko kuulua silloin hyljeksittyjen joukkoon?

Tuen tarve ei liity ikään tai kansallisuuteen. On todella surullista, että näin avoin suvaitsemattomuus ja rasistinen suhtautuminen elää ja voi hyvin keskuudessamme.

Suomi tarvitsee suvaitsevaisuutta ja muualta tulevaa väestöä nykyisen hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi, halusimme sitä tai ei. Naapurin ihonväri tai elämänkatsomus ja -tyyli on asia, johon virkamies tai asuja ei voi vaikuttaa humaanissa ja demokraattisessa yhteiskunnassa.

Lahden kaupungin olisi syytä käydä perusteellinen keskustelu virkamiesten toimintatavoista. Jonkun asukasryhmän syrjintä ja ulkomaalaisiin kohdistuva avoin negatiivinen suhtautuminen lisäävät vastakkainasettelua. Sen jäljet ovat maailmalla nähtävissä.

Kirjoittaja on Tapanilan Kartanokodit Oy:n johtaja.

Lahden kaupunki vastaa Juha Kukkosen mielipidekirjoitukseen: Asemakaava määrittelee kiinteistön toiminnan