Lukijalta: Lahden kaupungin syytä käydä perusteellinen keskustelu virkamiesten toimintatavoista

Juha Kukkonen

Olemme törmänneet muukalaisvihamielisyyteen Lahden kaupungin virkaa tekevien henkilöiden taholta. Aloitimme Tapanilan kartanokotien remontoinnin suunnittelun ja asumisen ratkaisujen kartoittamisen Jalkarannassa 2019 alussa.

Jo ensimmäisessä tapaamisessa kaupungin teknisen puolen kanssa kävi selväksi, että tiloihin suunniteltu ryhmä- ja yhteisöasuminen ei ole kaupungin mieleen. Kaupungin virkamiehen suulla kerrottiin, että ulkomaalaiset, esimerkiksi virolaiset tai muut ulkomaalaiset eivät ole tervetulleita alueelle. Ulkomaalaisten otaksuttiin aiheuttavan häiriöitä liikenteellisesti ja sotkevan aluetta.

Tapanilan kartanokotien talo hyväksyttiin asumisen käyttöön 2020 helmikuussa. Nyt 2020 kesäkuussa tiloihin muutti SPR-tukiasumisen yksikkö. Tieto tämän toimijan tulosta alueelle vaikutti hätkäyttävän rakennusvalvonnassa. Tuntui, että rakennusvalvonta ryhtyi tekemään kaiken mahdollisen, jotta toimijan tulo olisi saatu estettyä. Kyseessä on maahanmuuttajille suunnattu tukiasuminen ja 15–20 ulkomaalaisen ihmisen sijoittuminen Tapanilan toiseen taloon.

Rakennusvalvonnasta esimerkiksi kehotettiin vuokranantajaa hakemaan tukiasumiseen majoituslupaa. Kuitenkaan tukiasumista ei voi lain mukaan harjoittaa majoitusluvilla. Tämän seurauksena vuokralainen on saanut kuulla, että toiminta voi vaikeutua tai jopa poliisi puuttua asiaan.

Virkamiesten yhteistyö vaikuttaa toimineen hyvin. Muun muassa pelastusviranomainen on kieltäytynyt käymästä tiloissa ja ilmeisesti terveysviranomaista on kehotettu olemaan antamatta lausuntoja. Kaupungin edustaja on ilmaissut myös, että esimerkiksi vanhusten asuminen alueella sopii, mutta SPR-asukkaat eivät.

Tapanilan omakotiasukkaille tuntuu annetun vääränlaista tietoa Tapanilan kartanokoteihin liittyvistä, kaavan antamista mahdollisuuksista. Kaava on alueella monipuolinen ja sallii muun muassa asumisen, toimistokäytön ja majoituksen.

Kaava on alueella monipuolinen ja sallii muun muassa asumisen, toimistokäytön ja majoituksen.

Edeltävä kuvaa, kuinka virkamieskoneisto voi halutessaan painostaa yrityksiä tarkoituksena päästä omaan päämääräänsä. Tässä päämäärä on ulkomaalaisten asukkaiden asumisen estäminen Tapanilassa, koska maahanmuuttajataustainen asukasryhmä ei ole toiveiden mukaista asukaskuntaa.

Suomessa eri asukasryhmille suunnatut tukiasumisen yhteisöt (mielenterveys, päihde, kehitysvamma ja vanhushoiva) sijoittuvat muun asumisen joukkoon suurelta osin. Erityisryhmien laitoshoito on siirtynyt asumispohjaisiin pienyhteisöihin. Jokainen, joka suhtautuu kielteisesti erityisryhmien asumiseen voi miettiä, että lähes kaikki olemme jossain elämänsä vaiheessa tuetun asumisen piirissä. Haluatko kuulua silloin hyljeksittyjen joukkoon?

Tuen tarve ei liity ikään tai kansallisuuteen. On todella surullista, että näin avoin suvaitsemattomuus ja rasistinen suhtautuminen elää ja voi hyvin keskuudessamme.

Suomi tarvitsee suvaitsevaisuutta ja muualta tulevaa väestöä nykyisen hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi, halusimme sitä tai ei. Naapurin ihonväri tai elämänkatsomus ja -tyyli on asia, johon virkamies tai asuja ei voi vaikuttaa humaanissa ja demokraattisessa yhteiskunnassa.

Lahden kaupungin olisi syytä käydä perusteellinen keskustelu virkamiesten toimintatavoista. Jonkun asukasryhmän syrjintä ja ulkomaalaisiin kohdistuva avoin negatiivinen suhtautuminen lisäävät vastakkainasettelua. Sen jäljet ovat maailmalla nähtävissä.

Kirjoittaja on Tapanilan Kartanokodit Oy:n johtaja.

Lahden kaupunki vastaa Juha Kukkosen mielipidekirjoitukseen: Asemakaava määrittelee kiinteistön toiminnan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti skootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä
 3. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 4. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 5. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 6. Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa
 7. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 10. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 11. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 12. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 13. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 14. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 15. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.