Lahden kaupunki vastaa Juha Kukkosen mielipidekirjoitukseen: Asemakaava määrittelee kiinteistön toiminnan

Kaupungin toimintaa ja virkamiehiä loukkaavan Juha Kukkosen (ESS 25.6.) mielipidekirjoituksen tarjoaman väärän kuvan oikaisemiseksi haluamme avata Tapanilan entiseen vanhainkotiin liittyvän lupaprosessin.

Tapanilan entinen vanhainkoti on rakennushistoriallisesti arvokas rakennus ja Tapanilan korttelialue on asuin-, liike- ja toimistorakennusten alue, jolle on mahdollista sijoittaa vanhusten palveluasumista. Vanhusten palveluasumisen lisäksi osa kiinteistön toiminnasta voi olla hoitoa tukevaa palveluliiketoimintaa. Kaava ei nykyisellään salli muuta tuettua tai erityisasumista.

Lukijalta Lahden kaupungin on syytä käydä perusteellinen keskustelu virkamiesten toimintatavoista

Asemakaava sitoo kiinteistön omistajaa ja kiinteistössä operoivaa toiminnanharjoittajaa. Tällä hetkellä kiinteistön toiminta vastaa hoitolaitosta ja se on nykyisessä laajuudessaan kaavan vastaista.

Kaupunki on ohjannut ja auttanut toiminnanharjoittajaa lupa-asioissa eteenpäin. Rakennuslupaa tulee hakea, jos rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu asumisesta hoitolaitokseksi.

Kaupunki on saanut rakennuksen toiminnasta toimenpidepyynnön alueen asukkailta. Pyynnön on allekirjoittanut yhteensä 25 naapuria. Valituksen takia kaupungin on tehtävä omistajalle ja toiminnanharjoittajalle kiinteistön käytöstä selvityspyyntö.

Rakennusvalvonta ei uhkaile tai painosta lahtelaisia yrittäjiä, kuten mielipidekirjoituksessa väitetään. Voimassa oleva asemakaava määrittelee niin kiinteistön omistajalle kuin naapureillekin sen, mitä toimintaa milläkin tontilla voi olla.

Mielipidekirjoituksen väitteet kaupungin virkamiesten muukalaisvihamielisyydestä ovat yksiselitteisesti vääriä.

Tapanilan entinen vanhainkoti on arvokas rakennus viehättävällä sijainnilla. Lahden kaupungin toive on, että kiinteistö pysyy käytössä ja siitä pidetään hyvää huolta. Rakennuksella tulee olla toimintaa vastaava rakennuslupa.

Lahden kaupungilla on nollalinja rasismiin kaikessa toiminnassa. Mielipidekirjoituksen väitteet kaupungin virkamiesten muukalaisvihamielisyydestä ovat yksiselitteisesti vääriä.

Olli Alho, kaupunkikehitysjohtaja

Mika Kemppainen, rakennus- ja ympäristövalvonnan johtaja

Juhani Pirinen, rakennustarkastaja Jukka Vesanen, rakennuslupa-arkkitehti

Markku Sivonen, rakennuslupapäällikkö

Anne Karvinen-Jussilainen, kaupunginarkkitehti

Juha Helminen, kaupungingeodeetti

Tomi Bondarew, johtava terveystarkastaja

Nina Hiltunen, ympäristöterveystarkastaja

Cecilia Blomgren, kaupungineläinlääkäri

Armi Patrikainen, kaupunkikuva-arkkitehti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Päivysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 4. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 5. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 6. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 7. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 8. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 9. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 10. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 11. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 12. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 13. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 14. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä
 15. Taloyhtiöissä alkaa nyt yhtiökokousten rumba, joka voi muuttua koronalingoksi – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.