Lukijalta: Skitsofreniapotilaiden elinikää lyhentäviin seikkoihin täytyy puuttua

Laura Hiekkala-Tiusanen, Jukka Kärkkäinen, Sami Pirkola

Suomalaisista noin 50 000 sairastaa skitsofreniaa. Potilaiden elinajanodote, alle 65 vuotta, on dramaattisesti lyhyempi kuin väestössä keskimäärin. Ylikuolleisuus on merkittävintä nuoremmissa ikäryhmissä.

Fyysisen monisairastavuutensa vuoksi suuri osa skitsofreniaa sairastavista kuuluu ajankohtaisen koronavirustaudin riskiryhmään. Tämä ja pandemian aiheuttamasta tilanteesta johtuvat hoitomuotojen rajoitukset lisäävät juuri nyt riskiä kuolemantapausten kasvuun.

Varhaista kuolleisuutta selittävistä tekijöistä merkittävimmät ovat potilaiden runsas ja laajakirjoinen fyysinen sairastavuus; erityisesti sydän- ja verisuonitaudit, syövät, ja hengitysteiden sairaudet – sekä itsemurhat. Epäterveellisten elintapojen, kuten tupakoinnin, ravitsemuksen puutteellisuuden, elämäntyylin passiivisuuden ja päihteiden käytön seuraukset vaikuttavat kyseisten sairauksien syntyyn.

Osaan psykoosilääkkeistä liittyy aineenvaihdunnan, verenkierron ja kylläisyyden tunnistamisen häiriintymistä, ja lisäksi itse sairauteen yhdistyy geneettinen alttius aineenvaihduntapoikkeamiin. Elintapojen ja lääkityksen myötävaikutuksella useimpien potilaiden kohdalla näkyvä merkittävä painon nousu tapahtuu sairastumisen jälkeen.

Lihavuus on muihin verrattuna 3–4-kertaista. Toisaalta myös syrjäytymisen ja köyhyyden vaikutukset heikentävät terveyttä. Fyysisten sairauksien tunnistamisessa ja hoidossa on löydetty useissa tutkimuksissa merkittäviä puutteita.

Skitsofreniapotilaiden elinajan lyhyyteen johtaviin asioihin voi, ja pitää, vaikuttaa. Tätä painotetaan myös päivitetyssä Skitsofrenian käypä hoito -suosituksessa. On tärkeää vaikuttaa heti sairauden diagnosoimisen jälkeen riskitekijöihin fyysisten terveysongelmien ehkäisemiseksi sekä sairauksien viiveettömään havaitsemiseen ja laadukkaaseen hoitoon.

Kehitys vaatii muutosta hoitokulttuurissa ja resurssien kohdentamisessa.

Säännöllisesti toteutettavat terveystarkastukset ja ohjaus tarpeenmukaisiin jatkotutkimuksiin ja elintapakuntoutukseen vähentäisi sairauksia ja nopeuttaisi hoitojen aloitusta. Elintapaongelmiin kohdennettuja interventiota on lisättävä merkittävästi.

Ylipainoriskin vuoksi on heti lääkityksen aloituksen jälkeen aloitettava säännöllisesti seurata painoa, jonka muutoksiin reagointia täytyy myös lisätä.

Uudenlaisia toimivia fyysisen hoidon parantamiseen tähtääviä moniammatillisia ja organisaatioiden rajat ylittäviä toimintamalleja ja verkostoja on saatu toimimaan jo Suomessakin. Näitä on otettava käyttöön perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa sekä muussa potilaille tarpeellisessa aktivoivassa kuntoutustoiminnassa.

Kehitys vaatii muutosta hoitokulttuurissa ja resurssien kohdentamisessa. Yhdenvertaista oikeutta laadukkaaseen terveydenhuoltoon painotetaan myös tuoreessa kansallisessa mielenterveysstrategiassa. Skitsofreniakoalition sanoin: Yhdessä kohti parempaa skitsofrenian hoitoa.

Hiekkala-Tiusanen on psykologi, Suomen Psykologiliitossa ja Taysissa, Kärkkäinen psykiatrian erikoislääkäri Suomen Psykiatriyhdistyksessä ja THL:ssä, Pirkola sosiaalipsykiatrian professori Suomen Aivot -järjestössä ja Tampereen yliopistossa.

Kirjoittajat edustavat Skitsofreniakoalitiota, jonka tavoite on edistää skitsofrenian vaikuttavaa hoitoa Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 2. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 3. Suomessa on todettu 41 uutta koronatartuntaa
 4. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 5. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä kello 18.30 alkaen
 6. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 7. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 8. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 9. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 10. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 11. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 12. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 13. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 14. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"
 15. Kimalaisten katukuolemille Lahdessa löytyi uusi selitys – "Lehmus on huijari"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.