Pääkirjoitus: Vanhusten hoivamitoitus nousee kun ehtii

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) joutui hallituksessa havaitsemaan, ettei uusien lakien saattaminen voimaan käy kädenkäänteessä. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on jälleen kerran osoittanut istuvalle hallitukselle, missä nurkassa kaappi seisoo suomalaisessa kansanvaltaisessa yhteiskunnassa.

Tällä kertaa kyse oli viime eduskuntavaalien kuumasta puheenaiheesta, vanhustenhoidosta, ja sen uutta henkilöstömitoitusta koskevasta laista, jonka hallitus oli pyrkinyt saattamaan voimaan jo tulevan elokuun alusta lähtien.

Perustuslakivaliokunnan vaatimuksesta lakiesitykseen jouduttiin tekemään viime metreillä merkittäviä muutoksia, jotka sotkivat hallituksen kaavailut niin aikataulullisesti kuin merkittävissä määrin myös lain sisällön osalta.

Vaikka eduskunta ehtisi hyväksyä esityksen tällä viikolla ennen kesälomiaan, voimaan laki saataneen vasta lokakuun alusta. Muutaman kuukauden viive ei sinänsä vielä maata kaataisi, mutta ikävämpi takaisku hallitukselle on, että hoitajamitoitusta ei päästäkään nostamaan niin nopeasti niin korkealle kuin hallitus oli alun perin suunnitellut -– ja nykyiset hallituspuolueet ennen viime vaaleja lupasivat.

Mutkia matkaan toi perustuslakivaliokunnan vaatimus saattaa uudet velvoitteet ja niiden edellyttämä rahoitus kulkemaan käsi kädessä.

Jotta valtio kykenee varmasti varaamaan kunnille tarkoitusta varten riittävät rahat, liikkeelle lähdetään varovasti nykytilaa vastaavasta suhdeluvusta 0,5. Tulevina vuosina mitoitusta korotetaan asteittain siten, että hallituksen tavoittelemaan 0,7:ään päästään vasta vuoden 2023 huhtikuussa.

Lakeja ei voi säätää tuosta vain lonkalta.

Seuraavat eduskuntavaalit pidetään juuri huhtikuussa 2023, joten hallitus ehtinee kuin ehtineekin niiden edellä kehua täyttäneensä yhden keskeisistä lupauksistaan. Toki se näyttäisi tapahtuvan viime tingassa, mutta yhtä kaikki tavoitteeksi asetetussa muodossa, ainakin loppujen lopuksi.

Niin helposti ja nopeasti mitoituksen korottaminen ei silti käynyt kuin nykyinen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vielä viime vaalikauden lopulla, silloin opposition kansanedustajana, väitti voivan tapahtua.

Hallituksessa Kiurukin joutuu hyväksymään tosielämän realiteetit. Lakeja ei voi tai ei ainakaan pitäisi säätää tuosta vain lonkalta. Hallituksen kiirehtiessä tarvittiin taas perustuslakivaliokunta varmistamaan, ettei voimaan ajeta uutta lakia, jota on mahdotonta viedä sellaisenaan käytäntöön.

Yksin raha ei tee tässäkään tapauksessa autuaaksi. Uusi hoitajamitoitus edellyttää ympärivuorokautisiin hoivakoteihin yli 4 000 uutta hoitajaa. Se ei tapahdu hetkessä työvoimapulaa muutenkin potevalla alalla, joten mitoituksen vaiheittainen voimaantulo on tässäkin mielessä tarpeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 4. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 5. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 6. Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa
 7. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 10. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 11. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 12. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 13. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 14. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 15. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.