Mikael Hoikkalan Esalainen: Hiihtostadion ei tarvitse isoja olympiarenkaita

Mikael Hoikkala

Olympiarenkaat palaavat Lahteen, kerrottiin Etelä-Suomen Sanomien urheiluosaston jutussa toissa viikolla. Jos et lukenut silloin otsikoita pidemmälle tai kuulet asiasta nyt ensimmäistä kertaa, voin arvata, että herää kaksi kysymystä: miten niin ovat tulossa, kun eihän Lahdelle ole myönnetty olympiakisoja, ja miten niin palaavat, kun ei Lahti ole olympiaisäntänä koskaan ollutkaan?

Jälkimmäiseen vastauksen pitäisi olla peruskauraa paikallisille penkkiurheilijoille. Kuten Kisapuiston pääportin päällä komeilevat viisi rengasta ja portinpieleen kiinnitetty kunnialaatta kertovat, Lahdessa pelattiin kolme jalkapallon olympiaturnauksen ottelua Helsingin kesäolympialaisissa vuonna 1952.

Ensimmäiseen kysymykseen vastaus on, että Lahdessa järjestetään ensi talvena Euroopan nuorten olympiafestivaalin (EYOF) mäkihypyn ja yhdistetyn kilpailut. Asiasta kertoneessa artikkelissamme mainittiin, että Hiihtostadion ”saanee tapahtuman jälkeen kylkeensä kyltin, jossa olympiarenkaat kertovat kisaisännyydestä”. EYOF on nimittäin virallinen olympiatapahtuma.

Jos saan toivoa, sen stadionin seinämään kiinnitettävän kunnialaatan ei tarvitse olla yhtään sen isompi kuin Kisapuiston vastaavan ja mitään isompia renkaita ei tarvita ollenkaan.

Markkinamiehille tittelit ja statukset ovat käteviä työkaluja, mutta halvalla saadut kunniamaininnat eivät kestä kovin tarkkaa tarkastelua tai jatkokysymyksiä. Ai, onko Lahdessa järjestetty olympialaiset? Juu, vajaa parisataa nuorta kävi kilpailemassa Euroopan olympiafestivaalilla yhtenä talvena, ja sitä kesti viisi päivää. Paperinohuesti perustellut mainoslauseet voivat kääntyä itseään vastaan, kun olympialaisten arvo haalistuu muutenkin. Korruptionkäryisen olympialiikkeen pöhöttyneisyys on syystäkin kriittisen tarkastelun alla.

Itse olympiafestivaalia en missään nimessä vastusta. Satoja ihmisiä kaupunkiin tuovat tapahtumat ovat aina arvokkaita. Tässä tapauksessa tapahtuma myös perustelee jälleen, miksi hyppyrimäistä kuuluu pitää kiinni. EYOF:n virallinen isäntä on Vuokatti, mutta kun sieltä puuttuvat mitat täyttävät mäet, tarvittiin Lahtea taas kerran apuun.

Kisapuistossa olympiarenkailla on perustellusti paikkansa. Kyse on ollut ihan oikeista kesäolympialaisten otteluista, joista lahtelaisessa urheilun perimätiedossa ja historiankirjoituksessa on puhuttu liiankin vähän.

Tein aiheesta pienehkön jutun kaupunkilehti Uuteen Lahteen 12 vuotta sitten, ja mieleen on jäänyt, että olympiapeleissä talkoolaisena olleiden löytäminen haastateltavaksi ei ollut ihan vaivatonta, eikä mitään hurjan meheviä tarinoita Kisiksen tapahtumista irronnut. En muista nähneeni juttuja tai kuulleeni kertomuksia siitä, kuinka Lahdessa viiletti jalkapallon silloisia tai tulevia tähtipelaajia. En muista ulkoa, mitkä maat täällä pelasivat. Kertomuksia voisi penkoa aikalaisilta, kun heitä on vielä hengissä.

Mutta että kutsuisi Lahtea olympiaisännäksi ilman tarkentavia sivulauseita? Turhaa liioittelua ja harhaanjohtamista. Helsinki on olympiakaupunki. Lahti on vahva ja hieno urheilukaupunki sellaisena kuin se on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu