Mikael Hoikkalan Esalainen: Hiihtostadion ei tarvitse isoja olympiarenkaita

Mikael Hoikkala

Olympiarenkaat palaavat Lahteen, kerrottiin Etelä-Suomen Sanomien urheiluosaston jutussa toissa viikolla. Jos et lukenut silloin otsikoita pidemmälle tai kuulet asiasta nyt ensimmäistä kertaa, voin arvata, että herää kaksi kysymystä: miten niin ovat tulossa, kun eihän Lahdelle ole myönnetty olympiakisoja, ja miten niin palaavat, kun ei Lahti ole olympiaisäntänä koskaan ollutkaan?

Jälkimmäiseen vastauksen pitäisi olla peruskauraa paikallisille penkkiurheilijoille. Kuten Kisapuiston pääportin päällä komeilevat viisi rengasta ja portinpieleen kiinnitetty kunnialaatta kertovat, Lahdessa pelattiin kolme jalkapallon olympiaturnauksen ottelua Helsingin kesäolympialaisissa vuonna 1952.

Ensimmäiseen kysymykseen vastaus on, että Lahdessa järjestetään ensi talvena Euroopan nuorten olympiafestivaalin (EYOF) mäkihypyn ja yhdistetyn kilpailut. Asiasta kertoneessa artikkelissamme mainittiin, että Hiihtostadion ”saanee tapahtuman jälkeen kylkeensä kyltin, jossa olympiarenkaat kertovat kisaisännyydestä”. EYOF on nimittäin virallinen olympiatapahtuma.

Jos saan toivoa, sen stadionin seinämään kiinnitettävän kunnialaatan ei tarvitse olla yhtään sen isompi kuin Kisapuiston vastaavan ja mitään isompia renkaita ei tarvita ollenkaan.

Markkinamiehille tittelit ja statukset ovat käteviä työkaluja, mutta halvalla saadut kunniamaininnat eivät kestä kovin tarkkaa tarkastelua tai jatkokysymyksiä. Ai, onko Lahdessa järjestetty olympialaiset? Juu, vajaa parisataa nuorta kävi kilpailemassa Euroopan olympiafestivaalilla yhtenä talvena, ja sitä kesti viisi päivää. Paperinohuesti perustellut mainoslauseet voivat kääntyä itseään vastaan, kun olympialaisten arvo haalistuu muutenkin. Korruptionkäryisen olympialiikkeen pöhöttyneisyys on syystäkin kriittisen tarkastelun alla.

Itse olympiafestivaalia en missään nimessä vastusta. Satoja ihmisiä kaupunkiin tuovat tapahtumat ovat aina arvokkaita. Tässä tapauksessa tapahtuma myös perustelee jälleen, miksi hyppyrimäistä kuuluu pitää kiinni. EYOF:n virallinen isäntä on Vuokatti, mutta kun sieltä puuttuvat mitat täyttävät mäet, tarvittiin Lahtea taas kerran apuun.

Kisapuistossa olympiarenkailla on perustellusti paikkansa. Kyse on ollut ihan oikeista kesäolympialaisten otteluista, joista lahtelaisessa urheilun perimätiedossa ja historiankirjoituksessa on puhuttu liiankin vähän.

Tein aiheesta pienehkön jutun kaupunkilehti Uuteen Lahteen 12 vuotta sitten, ja mieleen on jäänyt, että olympiapeleissä talkoolaisena olleiden löytäminen haastateltavaksi ei ollut ihan vaivatonta, eikä mitään hurjan meheviä tarinoita Kisiksen tapahtumista irronnut. En muista nähneeni juttuja tai kuulleeni kertomuksia siitä, kuinka Lahdessa viiletti jalkapallon silloisia tai tulevia tähtipelaajia. En muista ulkoa, mitkä maat täällä pelasivat. Kertomuksia voisi penkoa aikalaisilta, kun heitä on vielä hengissä.

Mutta että kutsuisi Lahtea olympiaisännäksi ilman tarkentavia sivulauseita? Turhaa liioittelua ja harhaanjohtamista. Helsinki on olympiakaupunki. Lahti on vahva ja hieno urheilukaupunki sellaisena kuin se on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun käsityöviha vaihtui rakkauteen – lahtelainen Siiri Tikkanen kilpailee cosplayssa ja valmistaa kaikki asunsa itse
 2. Vedenalaiskuvaaja Pekka Tuuri hurmaantui kalojen kauneudesta ja käytti seitsemän vuotta Suomen kalojen kuvaamiseen – lopputuloksena ainutlaatuinen kuvateos, katso komeat otokset
 3. Hartwallin panimon kuparikeikasta ehdollista mieskaksikolle – kävivät varkaissa myös Kivimaan koulun työmaalla
 4. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 5. KymiRing on edelleen pahasti kesken, mutta ratayhtiön toimitusjohtaja Markku Pietilä uskoo tapahtuma-alueen kilpailukyvyn merkittävään kasvuun
 6. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 7. Rahoituslupien saaminen oli kiven takana, mutta evakkopatsaan pystytys Lahden Hennalaan jatkuu vuoden 2021 aikataulussa – "Viittä vaille valmista"
 8. Juice Leskisen sitaateista koottiin kirja, eikä materiaalia puuttunut – "Aloimme vähän kilpaakin muistella Juicen parhaimpia letkautuksia"
 9. Ensin lama vei työpaikan, sitten syntyi lapsi, jolle luvattiin vain kahdeksan kuukautta elinaikaa – "Ilman sisua en olisi selvinnyt", Kaisa, 65, sanoo
 10. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 11. Hollolan kunta antoi rukkaset vielä yhden kerran – Miekkiöön ei rakenneta tuulivoimalaa
 12. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 13. Juha Honkosen uutisanalyysi: Haavistolla on Marinin luottamus – vielä
 14. Lukijalta: Hoitotyö ja sote-uudistus tarvitsevat johtajansa
 15. Yhä useampi lapsi pääsee harrastamaan ilmaiseksi – kymmenen miljoonan euron avustuspotti kuntien haettavaksi syksyllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.