Lukijalta | Hanhia saa karkottaa tietyiltä hiekka-rannoilta

Maanantain 22.6. uutisesta Etelä-Suomen Sanomissa sai hieman väärän kuvan, että valkoposkihanhien karkottamista tullaan Lahdessa suorittamaan pelkästään aidoilla ja nurmikasvulla.

Lahden kaupunki ei saanut ely-keskukselta lupaa hanhien karkottamiseen koirien avulla nurmialueilta vielä, mutta Ankkurin ja Mukkulan Kartanon uimarantojen hiekka-alueilla saa kyllä rauhallista karkottamista suorittaa ely-keskuksen mukaan ilman koiria. Se ei vaadi poikkeuslupaa.

Karkottamista saavat suorittaa vain tehtävään koulutetut ja luvan saaneet henkilöt. Tällä hetkellä etsimme luotettavien yhdistysten kautta vapaaehtoisia tehtävään ja sopivia henkilöitä onkin jo löytynyt. Karkottamisesta kertovat kyltit pystytetään näille alueille.

Espoo haki ja sai koirien avulla tehtävään karkottamiseen luvan ely-keskukselta. Keskustelin Espoon luvan hakijan kanssa ja he auttavat mielellään Lahtea kokemuksensa pohjalta.

Karkottamista saavat suorittaa vain tehtävään koulutetut ja luvan saaneet henkilöt.

Ely-keskuksen ylitarkastajan kanssa keskustelin myös nurmialueiden luvan hylkäämisen syistä ja ajan asiaa, että tekisimme uuden hakemuksen myös näille alueille.

Ikävää oli, että nimenomaan nurmialueiden osalta hakemus hylättiin, koska koirien avulla karkotus on havaittu tehokkaimmaksi, ja samalla on helppo saada vapaaehtoisia koiraharrastajia toimintaan mukaan. Se merkitsisi siis säästöä Lahdelle.

Valkoposkihanhet ovat aidosti ongelma Lahdessa. Viime viikollakin yksi niistä hyökkäsi lentämällä pyöräilijän kimppuun Pikku-Veskulla aiheuttaen vammoja pyöräilijälle. Silminnäkijän mukaan ei ollut kuulemma ensimmäinen kerta.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu rakennus- ja ympäristölupalautakunnan jäsen (kok.).