Lukijalta: Korona-elvytys ei luo pysyviä työsuhteita

Kai Mykkänen

Valtion velka kasvaa tänä vuonna lähes viidenneksellä noin 125 miljardiin euroon. Yhteinen velkamme lisääntyy ennätysnopeasti. Vasemmisto vapiskoon, kun Matti Vanhanen (kesk.) tulee ja tuo ryhtiliikkeen.

Valtiovarainministeriksi noustessaan hän sanoi, että menojen ja tulojen sopeutus on tehtävä elvytyksen kanssa ”päällekkäin ja samaan aikaan”. Pääministeri Sanna Marin (sd.) tosin ehti jo teilata säästöt juhannuksen alla ( IL 18.6.). Saas nähdä.

Korona-elvytys ei luo pysyviä työsuhteita. Julkisen sektorin investoinnit ovat vain viidennes kaikista investoinneista. Se yksityisen sektorin neljä viidesosaa ratkaisee. Yksityisiin investointeihin tarvitaan paikallista sopimista sekä yrittäjien uskoa riskinottoon ja unelmien toteuttamiseen. Verojen ja sivukulujen pitää olla laskussa eikä nousussa.

Elvytyspäätökset pitäisi tehdä käsi kädessä niiden uudistusten kanssa, jotka nostavat pysyvästi työssä olevien osuutta. Vasemmisto suostuu paikalliseen sopimiseen sekä riskinoton ja työn verojen kevennyksiin vain paketissa, jossa on samalla lisämenoja. Jos mukavat menopäätökset tehdään ensin, pysyviä työllisyysuudistuksia ei tehdä myöhemminkään.

Juha Sipilä tiesi tämän vuosi sitten, kun sopi hallitusohjelmasta keskustan puheenjohtajana. Siksi hallitusohjelmassa on, tai ainakin oli, hyvä sääntö. Siinä hallitus lupaa, ettei tee pysyviä menolisäyksiä ennen päätöksiä, jotka tuovat pysyvästi lisää tuloja.

Viime syksyn budjettiriihessä olikin määrä päättää uudistuksista, joiden avulla työssäkäyvien määrä nousisi 60 000 hengellä. Siitä riihestä tultiin oikea käsi tyhjänä ja vasemmassa miljardin verran pysyviä menolisäyksiä.

Elvytyspäätökset pitäisi tehdä käsi kädessä niiden uudistusten kanssa, jotka nostavat pysyvästi työssä olevien osuutta.

Yksi vuosi ei meitä kaada. Vakavaksi vetää se, että valtiovarainministeriön tuoreessa ennusteessa työttömyys ja valtion alijäämä näyttäisivät jäävän viime vuotta huonommalle tolalle koko vaalikauden ajaksi.

Onko huoli velaksi elämisestä sitten vanhanaikaista? Velkahan tuntuu olevan euromaille ilmaista.

Kieltämättä tämäkin taloustieteen maisteri on ymmällään sen edessä, miten inflaatio ei kiihdy, vaikka rahan määrä euroalueella on kasvanut jo pitkään. Lisäksi nyt puhutaan jo siitä, että keskuspankki alkaisi vipata valtioille painotuoreita seteleitä – siis tuhansia miljardeja.

Vaikka rahatalous outoilee, jotkut totuudet pitävät. Presidentti Sauli Niinistö on palauttanut keskustelua perusasioihin kyselemällä, että miksihän ihmeessä töitä tehdään, kun kerran rahaa on, eikä velkaa tarvitse maksaa takaisin. Hyvinvointi ei synny seteleistä vaan työstä ja keksinnöistä.

Katse tulevaan. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi ministerin tehtävästä luopuessaan, että ”pelkällä velkavetoisella kasvulla ei luoda uusia työpaikkoja tähän maahan” ja että ”syksyn budjettiriihi tulee olemaan monessa mielessä aivan poikkeuksellinen piste tälle hallitukselle”. Sitä minäkin toivon.

Voi se tosin mennä ojasta allikkoonkin. Pääministeri Marin vihjasi juhannuksen alla myös, minkälaista sopeutusta hän kaavailee sitten, kun sen aika on.

Marin kehotti lukemaan SDP:n vero-ohjelmaa. Se tarjoaisi listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämistä ja yritysten korkovähennysten kiristyksiä yhteensä noin puolen miljardin euron vuosiverojen verran.

Nähtäväksi jää, tuleeko elonkorjuuseen kypsyvästä uudesta punamultasopasta enemmän ryhtiliike vai jotain muuta?

Kirjoittaja on kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 2. Lahden Ahkeran GP-kisoissa ovat mukana lähes kaikki Suomen tämän hetken kärkiyleisurheilijat – maltti on valttia etenkin pikajuoksussa: "Vaikka pitää mennä kovaa, ei saa olla kiire"
 3. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 4. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 5. "Ensimmäisistä Kalevan kisoista tavoitteena on mitali" – Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen rikkoo ennätyksiään
 6. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 7. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 8. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 9. Ahkeran GP-kisoihin 2 500 ihmistä – Lahden stadionin yleisurheiluilta tulee olemaan loppuunmyyty
 10. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 11. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 12. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 13. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 14. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 15. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.