Aleksi Sammaliston Esalainen: Hommat hanskassa ja hanskat hukassa

Aleksi Sammalisto

Vajaan kahden vuoden etsiminen ja asuntonäytöissä ravaaminen tuli helmikuussa tiensä päähän, kun perheemme löysi viimein oman yhteisen kodin. Uusi torppa ei täyttänyt ostohetkellä kaikkia laatimiamme kriteereitä, mutta vielä tuossa vaiheessa remontointi-intoa löytyi roppakaupalla.

Maaliskuun puolivälissä alkanut remppaprojekti on jatkunut likipitäen kolme kuukautta. Jäljellä olevan innon rippeet tiivistyvät Leevi and the Leavingsin Vasara ja nauloja -kappaleen ensimmäiseen säkeistöön: "Pelkkä ajatuskin tuskaa tuottaa, jos tää rakentaminen ei tähän päätykään".

Gösta Sundqvistin luomalla rakentajalla tahtoo armottomasta yrityksestä huolimatta mennä joskus sormi suuhun. Minulla on ollut laattoja piikatessa ja listojen jiirikulmia sahaillessa koko käsi kidassa.

Rikkominen ja purkaminen sujuvat vielä jotenkuten, mutta esimerkiksi saunan panelointi ja lauteiden mittaaminen eivät ole menneet ihan ykkösellä purnukkaan.

Kylppärin tasoitus- ja laatoitustyöt jätin suosiolla ammattilaisten hoidettavaksi. Arvostukseni rakennusalan osaavia tekijöitä kohtaan on kasvanut "pienen pintaremonttimme" aikana huomattavasti.

Uusia naapureitani en ole ehtinyt vielä toistaiseksi kasvotusten jututtamaan. Toivottavasti saan iltamyöhään jatkuneet sirkkelöintini ja toistuvat kirosanani heiltä anteeksi.

Ei sitä usko naapurikaan, mikä hemmetin haloo siitä syntyä voi, kun hankkii väärät piirustukset ja tarvikkeet. Alustavat tarveainelaskelmat on heitetty betonisankoon jo ajat sitten.

Maalauspensselin varressa aktiivisesti häärinyt tyttöystäväni ei ole ainakaan toistaiseksi muuttanut siskonsa luokse.

Leppoisan parisuhdepuuhastelun eli tapetoinnin lomassa ärräpäät ovat ajoittain singahdelleet, mutta suurta draamaa uuden kotimme seinät eivät ole ainakaan toistaiseksi päässeet kokemaan.

Usko on kova, että talo valmistuu omin hartiavoimin. Vaikeudet ja viivytykset on tehty voitettaviksi.

Remontin alkuvaiheessa ajattelin säästää rahaa – meritoituneemmat remonttireiskat nauravat minulle jo tässä vaiheessa – ja päätin lapioida katolta tulevien sadevesien ohjausputket itsenäisesti maahan.

Kuuden metrin muoviputkilo ja siihen liitettävä rännikaivo lähtivät paikallisesta rautakaupasta matkaani alle 30 eurolla. Teräväkärkisen lapion sain lainaan rakkaalta anopiltani. Kaivulupa.fi-johtoselvityspalvelun verkkosivut olivat minulle vielä tässä vaiheessa täysin tuntemattomat.

Purin sammalta keränneet laattatiilet rakenteiden sivustalta ja aloin kaivamaan. Ehdin edetä vajaan metrin, kun ensimmäiset puunjuuret ottivat osumaa anopin järeästä rautalapiosta.

Kirosana. Ohitin esteen ja siirryin noin 30 senttiä eteenpäin. Toinen, noin ranteen paksuinen puunjuuri sekä toinen, kolmas ja edelleen kymmenes kirosana.

Tätä samaa urpoilua jatkoin noin kahdeksan tunnin ajan. Lopulta putki oli kuin olikin maassa haudattuna ja rännikaivo kivetyksineen paikoillaan. Taputin itseäni mielessäni selkään ja suuntasin hymy huulilla television ääreen.

Asetuin sohvalle ja avasin töllön ensimmäistä kertaa lähes viikkoon. Musta ruutu ilmoitti, ettei kaapelisignaalia ole saatavilla. Kanavapäivitys tai muutkaan ensiaputoimet eivät korjanneet ongelmaa. Tässä vaiheessa eksyin edellä mainitsemani johtoselvityspalvelun verkkosivuille.

Mietin, olinko onnistunut juurakkoa jyrsiessäni tinttaamaan myös tv:n maakaapelin rikki. Hienosti meni, totesin etsiessäni kaapeliverkon tarjoajan puhelinnumeroa. Palveluntarjoaja lupasi lähettää korjaajan kotiimme seuraavalla viikolla.

Olin aikani sättinyt itseäni aiheuttamastani takaiskusta, kun puhelimeni soi. Korjaaja kertoi, ettei aiokaan saapua paikanpäälle ongelmaa selvittämään. Syy olikin paljon yksinkertaisempi: kaapeli-tv-sopimus oli katkaistu, koska asunnon edellisen omistajan sopimus ei ollut siirtynyt automaattisesti meille.

Huokaisin helpotuksesta ja kirosin samalla palveluntarjoajan vajaan 200 euron uudelleenavausmaksua. Perheemme ei ole katsonut kaapelitelevisiokanavia koko alkukesän aikana.

Hanskat ovat olleet päättymättömältä tuntuvan remontin aikana koko ajan tallessa, mutta hommat eivät ehkä niinkään hanskassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu