Pääkirjoitus: Muutoksia Ylen verkkosisältöön

Ylen uutistoiminta verkossa nähdään osittain kilpailua vääristävänä. Sami Lettojärvi / arkisto

EU-komission puuttuminen Suomen Yleisradiota koskevaan lainsäädäntöön johtanee muutoksiin Ylen verkkosisällöissä. Jatkossa Yleltä edellytetään, että verkossa julkaistaan pääasiassa vain liikkuvaan kuvaan tai ääneen perustuvaa tekstiä. Tekstin pohjalla olisi siis se sisältö, jota Yleltä julkisen palvelun tuottajana on vuosikymmenten saatossa totuttu näkemään. Sen sijaan puhtaasti tekstipohjainen sisältö, joka on perinteisesti ollut sanomalehdistön ominta aluetta, pitäisi jättää jatkossakin kaupallisen median haltuun.

Komission mielestä Yleisradion tekstisisältö on ristiriidassa EU:n valtiontukea koskevan sääntelyn kanssa.

Kaupallista mediaa edustavan Medialiiton mukaan Yleisradioyhtiön laaja-alainen julkisesti rahoitettu tekstisisältöjen tarjonta verkossa vääristää kilpailua ja vaarantaa moniäänisen median tulevaisuuden. Liiton mielestä Yleisradio on hyödyntänyt julkisen palvelun epätarkkaa määrittelyä ja ujuttautunut kaupallisen median kentälle pikku hiljaa.

Lain epätarkkaa määritelmää julkisesta palvelusta lakimuutoksella pyritään korjaamaan ja tähän EU-komissio on tarttunut. Verkkojournalismissa ei ole markkinapuutetta, joten sen tarjoamiseen julkisena palveluna ei ole perustetta, Medialiitto huomautti viime viikolla antamassaan kannanotossa.

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila totesi maanantaina, että prosessin lopputuloksena tekstimäärä voi jonkin verran vähentyä Ylen verkkosisällöissä.

Yleisradio ja kaupallinen media ovat olleet verkkosisällöistä törmäyskurssilla ennenkin. Ylen alueelliset uutissivustot koettiin samankaltaiseksi kuin maakuntalehtien verkkosivut. Ylen rahoitusta pohtineen Arto Satosen työryhmän lopputuloksena vuonna 2016 päädyttiin siihen, että Yle luopuu alueellisista verkkosivuista. Syykin oli sama kuin nyt: kaupallista mediaa uhannut, julkisin varoin rahoitettu elintilan kaventaminen sen perusliiketoiminnassa.

Ylen ja kaupallisten mediayhtiöiden välille tarvitaan selvät pelisäännöt ja roolijako.

Sittemmin Yle on kuitenkin palauttanut alueelliset uutissivustot eli mikään ei muuttunut.

Tämä osoittaa, että Ylellä on kova hinku toimia samalla pelikentällä kaupallisten sisältöjen kanssa. Sellainen ei lisää eikä säilytä vaan kutistaa median moniäänisyyttä. Toivottavasti tuleva lakimuutos johtaa siihen, että Suomen mediakentällä vallitsevat sellaiset pelisäännöt, että peliin mahtuu sekä julkinen että kaupalliset toimijat ja niiden roolijako on selvä. Sivistyneessä, demokraattisessa yhteiskunnassa on tarvetta molemmille.

Etelä-Suomen Sanomat kuuluu Medialiittoon.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut