Lukijalta: Lapsia on kuultava heitä koskevien päätösten valmistelussa

Esa Iivonen, Tiina-Maria Levamo, Katja Mettinen

Lapsella on oikeus erityiseen suojeluun. Lapsella on myös oikeus osallisuuteen ja oikeus tulla kuulluksi häntä itseään koskevissa asioissa. Tehtäessä lapsia koskevia päätöksiä nämä oikeudet saattavat joutua vastakkain. Aikuiset voivat esimerkiksi suojeluun vedoten jättää lasten näkemyksiä kuulematta.

Joskus taas kuulemme lapsia, mutta jätämme silti lasten näkemykset huomiotta niin arkisissa asioissa kuin yhteiskunnallisissa päätöksissä. Saatamme myös kysyä lasten mielipiteitä, ja hyödyntää niitä päätöksenteossa, mutta unohdamme kertoa tästä lapsille.

Lyhyen aikavälin taloudelliset ja organisatoriset vaikutukset tunnistetaan yleensä valtion ja kuntien päätöksenteossa, mutta ihmisiin – kuten lapsiin – kohdistuvat vaikutukset jäävät usein vähälle huomiolle. Lapsivaikutusten arvioinnilla selvitetään, miten päätös voitaisiin tehdä lasten kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa valtioita, kuntia ja muita julkisen vallan toimijoita ottamaan huomioon ensisijaisesti lapsen edun: sitä arvioidaan lasten tarpeista, tilanteista ja oikeuksista käsin. Lapsen etu ei ole mielipidekysymys.

Huolellinen valmistelu ja lapsivaikutusten arviointi ovat ensiarvoisen tärkeitä silloin, kun käytettävissä olevat resurssit ovat niukat, palveluja joudutaan karsimaan tai järjestämään uudelleen. Esimerkiksi koronavirusepidemiasta seuranneista ongelmista selviytyäksemme päätöksiä kunnan taloudesta ei pidä tehdä hätiköiden tai kapea-alaisesti. Lasten ja perheiden hyvinvointiin tulee panostaa johdonmukaisesti. Lapsilla on oikeus oikeudenmukaiseen osuuteen yhteiskunnan voimavaroista.

Lasten kuuleminen on olennainen osa lapsivaikutusten arviointia. Lapsilta voidaan kerätä eri tavoin tietoa päätöksenteon ja palvelujen kehittämiseksi. Olennaista on käyttää lapsilähtöisiä menetelmiä ottaen huomioon lasten tarpeet ja luontaiset toimintatavat.

Lapsilla on kokemuksia, ajatuksia ja ehdotuksia, joita emme voi tietää heiltä kysymättä.

Kuulemisen ympäristö ja työskentely on mukautettava lasten valmiuksia ja ikää vastaaviksi. Lapset eivät ole yhtenäinen ryhmä, ja kaikkien lasten on päästävä esittämään ajatuksiaan ilman minkäänlaista syrjintää. Esimerkiksi vammaiset tai pienet lapset voivat tarvita erityistä tukea näkemystensä ilmaisemiseksi.

On annettava oma erityinen arvonsa sille, että lapsilla on kokemuksia, ajatuksia ja ehdotuksia, joita emme voi tietää heiltä kysymättä. Lapsivaikutusten arvioinnilla ja sen yhteydessä toteutetulla lasten kuulemisella saamme lasten kokemustiedon päätöksenteon, palveluiden ja toiminnan arvioinnin ja kehittämisen tueksi.

Ilman lapsilta kerättyä tietoa tietopohjamme jää auttamatta vajaaksi. Lapsille tulee myös antaa tietoa heihin vaikuttavista päätöksistä ja niiden perusteista lasten iän ja valmiuksien mukaisella tavalla.

Iivonen on johtava asiantuntija Mannerheimin Lastensuojeluliitosta, Levamo erityisasiantuntija ja Miettinen hankesuunnittelija Pelastakaa Lapset ry:stä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 2. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 3. Suomessa on todettu 41 uutta koronatartuntaa
 4. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 5. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä kello 18.30 alkaen
 6. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 7. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 8. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 9. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 10. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 11. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 12. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 13. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 14. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"
 15. Kimalaisten katukuolemille Lahdessa löytyi uusi selitys – "Lehmus on huijari"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.