Lukijalta: Jätehuolto: Asumiskustannuksiin ei voi enää lisätä veroja tässä kylmässä maassa

Harri Seppä

Eduskuntakäsittelyyn on tulossa lähiaikoina parhaillaan valmistelussa olevat muutosesitykset voimassa olevaan jätelainsäädäntöön. Huolestuttavinta lakiesityksessä on, että jätteenkuljetusten kilpailuttamisessa poistettaisiin kiinteistöjen oikeus kilpailuttaa kuljetukset itse ja vain kunnalla olisi oikeus siihen.

Kiinteistöliitto Päijät-Häme on käsitellyt asiaa ainakin kahdella vuosikymmenellä ja kantamme on koko ajan ollut muuttumaton: tilaaja maksaa.

Kokemuspohjaisesti tiedämme, että näin muodostuisi puhdas jätemonopoli, joka olisi ennemmin tai myöhemmin liian houkutteleva mahdollisuus piiloverotuksen lisäämiseen, mikä näissä kuntien omistamissa yhtiössä on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Asumiskustannuksiin ei tässä ilmastoltaan kylmässä maassa voi veroja enää lisätä.

Ilolla olemme seuranneet Anttilanmäki-Kittelän alueen asukkaiden omatoimista yhteiskilpailutusta jätekuljetusten osalta. Vaikutelmat lopputuloksesta ovat olleet hyvin myönteisiä. Varsin moni alueen talous siirtyi tarjouskilpailun voittaneen kuljetusyhtiön asiakkaaksi. Heillä säilyi myös valinnanvapaus asiassa.

Kunnan kilpailuttama malli ei ota huomioon alueiden välisiä eroja hinnoittelussa. Esimerkiksi keskusta-, taajama- ja syrjäseudulla asuville hinnat ovat samat, vaikka kustannusten aiheuttamisperuste on eri. Kärjistäen voi todeta, että saavutettu kustannushyöty valuu erityisesti tiiviistä lähiöistä väljästi ja yksilöllisesti asuville.

Tällä hetkellä vapaan kilpailun alueilla toimivat jätehuoltoalan yritykset ovat investoineet erilaisiin toiminnassa tarvittaviin laitteisiin, kalustoon, toimitiloihin, tietojärjestelmiin jne. Keskitetty malli voisi johtaa näiden panostusten osoittautumiseen turhiksi, mikä olisi kokonaistalouden näkökulmasta suuri menetys sekä monessa tapauksessa myös suuri inhimillinen tragedia.

Kärjistäen voi todeta, että saavutettu kustannushyöty valuu erityisesti tiiviistä lähiöistä väljästi ja yksilöllisesti asuville.

Vapaaseen kilpailuun perustuva malli jättää keskitettyä mallia paremmin tilaa paikalliselle yrittäjyydelle ja yritysten toiminnan kehittymiselle. Keskitetyssä mallissa kustannukset ovat vaarassa karata hallitsemattomaksi.

Täysin monopoliasemassa oleva yhtiö, jonka hinnoittelumekanismit eivät ole markkinaehtoisia, vaan poliittisia päätöksiä, saadaan tuottamaan voittoa, kun jätteiden käsittelymaksut, perusmaksut ja jätteiden kuljetusmaksut määrätään riittävän suuriksi.

Kannustamme kuntia keskittämään voimavaransa muuhun kuin hallintomonopolien vahvistamiseen.

Kirjoittaja on kiinteistöneuvos ja Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen hallituksen jäsen Lahdesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu