Lukijalta | Lisää tietoa LADin vuokranantajan taustasta

Juhani Melanen toivoi lisätietoja Lahden kaupungin taide- ja julistemuseo LADin tilojen vuokranantajan taustoista ja toimista ( ESS, 12.6.2020).

LADin Malskin kiinteistöä vuokraa Kiinteistöyhtiö Kielo Trio 4, joka on yksi Kielo-konsernin tytäryhtiöistä. Kielo Trio 4 perustettiin kesäkuussa 2018, jolloin se osti ensimmäisen kiinteistönsä Lahdesta. Kielo-konserni toimii monella paikkakunnalla Suomessa, ja sen kiinteistövarallisuus on tällä hetkellä noin 540 miljoonaa euroa.

LADin vuokrasopimuksen laillisuus selvitettävä

Kielo-konsernia hallinnoi ruotsalainen kiinteistösijoitusyhtiö Brunswick Real Estate ja sen Suomen tytäryhtiö. Brunswickilla on Pohjoismaissa ja Baltiassa hallinnoitavaa kiinteistövarallisuutta noin 2,3 miljardia euroa.

LAD-hankkeeseen osallistumisesta päätimme loppuvuodesta 2018 kaupungin esittämän vuokrasopimuksen pohjalta. Joulukuussa 2018 ostimme kiinteistön.

Kielo Trio 4 omistaa Kiinteistö Oy Lahden Panimon osakekannan kokonaan, mikä oikeuttaa hallitsemaan kiinteistön vuokrahuoneistoja. Rakenne on kiinteistösijoituksissa tyypillinen ja monelle tuttu esimerkiksi asunto-osakeyhtiöistä, joissa asunto-osakeyhtiön osakkeet oikeuttavat asuinhuoneiston hallintaan.

Lisäksi Melanen mainitsee kirjoituksessaan LADin kohonneet kustannukset. Tarve vuokran korottamiseen liittyy siihen, että LAD on tilankäyttäjänä esittänyt valmistuviin tiloihin muutoksia, jotka täyttävät museo- ja yleisötilojen tarkentuneet vaatimukset. Vaatimukset liittyvät esimerkiksi märkätiloihin, valaistukseen, ripustusjärjestelyihin ja kulunvalvontaan.

Olemme erittäin sitoutuneita sekä tähän hienoon hankkeeseen että Lahteen ylipäänsä.

Vuokranantajana olemme neuvotelleet ja tehneet kaupungille kustannusarvion siitä, miten näiden muutoksien toteuttaminen vaikuttaisi vuokratasoon.

Malskin kiinteistöön olemme tähän mennessä investoineet noin kymmenen miljoonaa euroa ja olemme erittäin sitoutuneita sekä tähän hienoon hankkeeseen että Lahteen ylipäänsä.

Kirjoittaja on Kielon vastaava rahastojohtaja ja Brunswick Real Estaten maajohtaja.