Oskari Valtosen Esalainen: Oliko juhannus avaus tapahtumien sumalle?

Oskari Valtonen

Juhannus on ohi. Osa jatkaa edelleen epävirallisesti sen viettoa vasta alkaneen kesäloman muodossa, kun taas toisilla on tiedossa työnteko ja paluu sorvin ääreen.

Tämäkin juhlapyhä vietettiin enemmän ja vähemmän poikkeusoloissa. Tuo viheliäinen koronavirus. Aiemmin pipariksi meni vappu ja sitä ennen pääsiäinen. Yliopisto-opiskelijana etenkin vapputapahtumien menetys tuntui pahalta.

Ennen koko pandemiaa sitä ei edes tullut ajatelleeksi, kuinka paljon on olemassa erilaisia juhlia ja tapahtumia, joille kävisi viruksen myötä kalpaten. Lista niistä kasvoi nopeasti epätodellisen suureksi.

Koko koronakriisi tuli meille opiskelijoillekin ihan puskista. Esimerkiksi vielä maaliskuun alussa biologiaa opiskeleva kaverini oli sitä mieltä, ettei virus tule leviämään pahasti ja että asiasta kohkataan aivan turhaan.

Kantapaikkamme suljettiin, kontaktiopetus loppui ja mikä pahinta, kaikki opiskelijatapahtumat peruttiin. Pian oli kummallista istua päivästä toiseen neljän seinän sisällä tapaamatta yhtään ketään.

Päätimme kaveripiirin kesken keksiä täysin uusia tapoja pitää yhteyttä.

Yksi kavereistani piti joka päivä suoran lähetyksen Instagramissa. Hän improvisoi vitsikästä ohjelmaa ja pelleili kameran edessä. Lukipa hän horoskooppejakin.

Vappuna kilistimme maljoja etäteitse ja juomalaulut raikasivat. Eihän se viikon kestäviä perinteisiä vappurientoja korvannut, mutta oli parempi kuin ei mitään!

Kehitimme jopa tavan pelata konsolipeliä yhdessä etänä. Yksi kavereistani lähetti meille osallistujille pelikonsolilla livekuvaa omasta televisiostaan ja me muut liityimme peliin puhelintemme kautta. Kommunikoimme ja näimme kasvomme tietokoneiden kautta ryhmäpuhelulla.

Tapahtumina nämä olivat hyvin ainutlaatuisia.

Rajoitusten höllennyksiä ja niiden muutoksia on viime aikoina ollut sen verran paljon, etten ole meinannut pysyä perässä. Suunta on helpottava.

Niiden myötä kaikenlainen etäpuuhaaminen on vähentynyt ja alkanut hiljalleen hävitä elämästä.

Monen perinteisiin on kuulunut juhannuksena mennä festareille, käydä lavatansseissa tai mökkeillä vaikkapa kaveripiirin kesken. Tämä juhlapyhä meni eräänlaisessa välitilassa. Kaikkea haluamaansa ei pystynyt tekemään, mutta ihan kaikkea ei ollut kiellettykään.

Juhannuksena ihmisiä liikkuu aina paljon. Haluan uskoa, että virustartunnat eivät sen takia kasva olennaisesti. Ihmiset ovat sisäistäneet sen verran hyvin ohjeistukset koronasta.

Syksyllä tiedossa on oikea tapahtumien suma. Lähes kaikki on alustavasti siirtynyt sinne.

Yksi kavereistani nasevasti tokaisikin, että syyskuussa on vain muutama päivä pitää vapaata ryyppäämisestä.

Moni tapahtumanjärjestäjä haluaa varmasti hakea menetettyjä tulojaan ja osallistujat janoavat jo pääsyä lempitapahtumiinsa.

Omasta mielestäni syksyn tapahtumien järjestämisessä tulisi edelleen olla todella varovainen ja laittaa muiden terveys edelle.

Edetkäämme vielä varovaisin askelin. Se on paras tapa selvitä tästä kriisistä nopeammin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu