Lukijalta: Pakkausmerkinnät: tiedätkö mistä ruokasi tulee?

Hanna Viita, Jaana Elo, Anni-Mari Syväniemi

Kiinnostaako sinua tietää ruokasi alkuperä? Enemmistö kuluttajista on kiinnostunut ateriansa aineksien alkuperästä. Usein asia on helppo tarkistaa elintarvikepakkauksesta.

Tietoa on tarjolla, sillä alkuperämaan ilmoittaminen on pakollista monien elintarvikkeiden kohdalla. Tällaisia ovat liha ja lihatuotteet, kala ja kalatuotteet, pakastemarjat, tuoreet hedelmä- ja vihannestuotteet, hunaja sekä oliiviöljy.

Nykyisin myös elintarvikkeen pääainesosan alkuperämaa tulee ilmoittaa. Tämä tuli pakolliseksi huhtikuun alussa EU:n alueella. Esimerkiksi, jos pakkauksessa lukee ”suomalainen ruisleipä”, mutta leipään käytetyt jauhot eivät ole suomalaisia, on se kerrottava ainesosaluettelossa. Ilmaisu ”Valmistettu Suomessa” ei ole tae tuotteen kotimaisesta alkuperästä.

Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki, joka kertoo sekä suomalaisesta raaka-aineesta että työstä. Koska valmistajan tai tuotteen suomalainen nimi tai kotoisat maisemat pakkauksessa eivät aina kerro totuutta siitä, onko ruokatuote varmasti suomalainen, kannattaa tarkistaa onko pakkauksessa Hyvää Suomesta -merkki.

Alkuperämaatietojen ilmoittamisessa Suomi on ollut edelläkävijä EU:ssa ja vaatinut läpinäkyvyyden lisäämistä elintarviketuotantoon. Suomessa on ilmoitettava myös Suomessa valmistettujen pakattujen maito- ja lihavalmisteiden alkuperä.

Esimerkiksi, jos sulatejuustossa käytetty maito on suomalaista, lukee pakkauksessa ”Maidon lypsymaa: Suomi” tai se on korvattu Hyvää Suomesta -merkillä. Jos maito on kerätty useasta EU maasta, ilmoitetaan ”Maidon alkuperä: useat EU-maat”.

Ilmaisu ”Valmistettu Suomessa” ei ole tae tuotteen kotimaisesta alkuperästä.

Myös ravintolassa aterioiva hyötyy alkuperämaamerkinnöistä. Ravintoloilla on velvollisuus ilmoittaa kirjallisesti aterioissa käytetyn lihan alkuperä.

Muistathan tarkastaa ostamasi tuotteen alkuperän, niin mekin teemme.

Viita edustaa Marttaliittoa, Elo Luomuliittoa ja Syväniemi Ruokatietoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu