Lukijalta: Sopimuksen avulla tasa-arvoista hoitoa kaikkiin asumispalvelun muotoihin

Marja-Leena Taavila

Tasa-arvoinen kohtelu saavutetaan vain, mikäli koko maan hoitokodeissa ja laitosasumisessa olisi käytössä yhdenmukainen, vapaasti saatavilla oleva sopimuspohja, joka kuuluu aina osana ikäihmisen tai edunvalvojan ja hoitolaitoksen kanssa laadittavaa sopimusta.

Viime aikoina keskustelun aiheena ovat olleet hoivakodit ja niiden erittäin kirjavat ja laadultaan huonotkin palvelut. Tarjotut palvelut ovat hyvin eri tasoisia ja hintaisia, joten tasa-arvo ei toteudu. Kärsijöinä ovat olleet usein ikäihmiset, jotka ovat saaneet huonoa hoitoa.

Hallituksen ja eduskunnankin taholta on todettu, että hoidon tulee olla laadukasta ja tarjota tarpeenmukaiset palvelut hoitopaikasta ja -järjestäjästä riippumatta. Vastuussa olevien kuntapäättäjien taito tehdä sopimuksia on ollut melko kirjavaa – he eivät ole aina osanneet mitata oikein palvelujen laatua, hoivan määrää ja saatavuutta.

Valmis sopimuspohja korjaisi huomattavasti tilannetta, ja samalla Suomessa olisi hyvä hoivapalvelujen laadun, kustannusten ja tarpeiden mittauspohja. Esimerkiksi korjausrakentamisessa on vastaavaa menetelmää käyttämällä saatu kalliiden lisätöiden määrä laskemaan.

Viranomaistahon laatima selkokielinen sopimuspohja sisältäisi yksityiskohtaiset normaaliin elämiseen tarvittavat palvelut ottaen huomioon asiakkaan henkilökohtaiset tarpeet. Asiakasta ja heidän omaisiaan tulisi aina kuulla sopimusta laadittaessa. Sopimus olisi hoitolaitoksessa asiakkaalla sekä omaisella, jonka pitää ymmärtää sen sisältö ja voida seurata, että sitä noudatetaan. Näin jäisivät esimerkiksi mahdolliset wc-rullien vaihdon erilliset laskutukset pois.

Saman sopimuspohjan käyttäminen koko Suomessa eri palveluntarjoajilla mahdollistaa tasavertaisen vertailun. Palveluiden hyvä kilpailutus vaatii osaamista, jota kaikilla kilpailuttajilla ei aina ole. Sopimuspohja tarjoaa rungon, johon voidaan lisätä tarpeen mukaan asiakaskohtaisia palveluita. Kilpailuttajille ei pääse syntymään niin sanottuja lapsuksia, kun eri palvelukokonaisuuksien normaali kohtuuhintainen sisältö on mietitty valmiiksi.

Esimerkiksi korjausrakentamisessa on vastaavaa menetelmää käyttämällä saatu kalliiden lisätöiden määrä laskemaan.

Sopimuspohjaa käytettäessä tulee hyvin esiin, onko palvelutuottajan tarkoitus palvella tasokkaasti vai tuottaa vain osinkoja mahdollisesti ulkomaisille omistajilleen. Sopimuspohjan lisäksi tulee tehdä palautelomake, jossa jo hoidon kuluessa ja sen loppuessa käydään läpi eri osapuolien kanssa annetun palvelun taso, sekä hyvät ja huonot osatekijät. Näin voidaan heti tarttua epäkohtiin tai antaa kiitosta.

Ehdotan, että Suomessa laadittaisiin yhdenmukainen sopimuspohja liitettäväksi kaikkiin asumispalveluiden hoitokodeissa ja asumisyksiköissä tehtäviin sopimuksiin ja palautelomake seurantaa varten.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuuston varajäsen (kok.).

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut