Lukijalta: Sopimuksen avulla tasa-arvoista hoitoa kaikkiin asumispalvelun muotoihin

Marja-Leena Taavila

Tasa-arvoinen kohtelu saavutetaan vain, mikäli koko maan hoitokodeissa ja laitosasumisessa olisi käytössä yhdenmukainen, vapaasti saatavilla oleva sopimuspohja, joka kuuluu aina osana ikäihmisen tai edunvalvojan ja hoitolaitoksen kanssa laadittavaa sopimusta.

Viime aikoina keskustelun aiheena ovat olleet hoivakodit ja niiden erittäin kirjavat ja laadultaan huonotkin palvelut. Tarjotut palvelut ovat hyvin eri tasoisia ja hintaisia, joten tasa-arvo ei toteudu. Kärsijöinä ovat olleet usein ikäihmiset, jotka ovat saaneet huonoa hoitoa.

Hallituksen ja eduskunnankin taholta on todettu, että hoidon tulee olla laadukasta ja tarjota tarpeenmukaiset palvelut hoitopaikasta ja -järjestäjästä riippumatta. Vastuussa olevien kuntapäättäjien taito tehdä sopimuksia on ollut melko kirjavaa – he eivät ole aina osanneet mitata oikein palvelujen laatua, hoivan määrää ja saatavuutta.

Valmis sopimuspohja korjaisi huomattavasti tilannetta, ja samalla Suomessa olisi hyvä hoivapalvelujen laadun, kustannusten ja tarpeiden mittauspohja. Esimerkiksi korjausrakentamisessa on vastaavaa menetelmää käyttämällä saatu kalliiden lisätöiden määrä laskemaan.

Viranomaistahon laatima selkokielinen sopimuspohja sisältäisi yksityiskohtaiset normaaliin elämiseen tarvittavat palvelut ottaen huomioon asiakkaan henkilökohtaiset tarpeet. Asiakasta ja heidän omaisiaan tulisi aina kuulla sopimusta laadittaessa. Sopimus olisi hoitolaitoksessa asiakkaalla sekä omaisella, jonka pitää ymmärtää sen sisältö ja voida seurata, että sitä noudatetaan. Näin jäisivät esimerkiksi mahdolliset wc-rullien vaihdon erilliset laskutukset pois.

Saman sopimuspohjan käyttäminen koko Suomessa eri palveluntarjoajilla mahdollistaa tasavertaisen vertailun. Palveluiden hyvä kilpailutus vaatii osaamista, jota kaikilla kilpailuttajilla ei aina ole. Sopimuspohja tarjoaa rungon, johon voidaan lisätä tarpeen mukaan asiakaskohtaisia palveluita. Kilpailuttajille ei pääse syntymään niin sanottuja lapsuksia, kun eri palvelukokonaisuuksien normaali kohtuuhintainen sisältö on mietitty valmiiksi.

Esimerkiksi korjausrakentamisessa on vastaavaa menetelmää käyttämällä saatu kalliiden lisätöiden määrä laskemaan.

Sopimuspohjaa käytettäessä tulee hyvin esiin, onko palvelutuottajan tarkoitus palvella tasokkaasti vai tuottaa vain osinkoja mahdollisesti ulkomaisille omistajilleen. Sopimuspohjan lisäksi tulee tehdä palautelomake, jossa jo hoidon kuluessa ja sen loppuessa käydään läpi eri osapuolien kanssa annetun palvelun taso, sekä hyvät ja huonot osatekijät. Näin voidaan heti tarttua epäkohtiin tai antaa kiitosta.

Ehdotan, että Suomessa laadittaisiin yhdenmukainen sopimuspohja liitettäväksi kaikkiin asumispalveluiden hoitokodeissa ja asumisyksiköissä tehtäviin sopimuksiin ja palautelomake seurantaa varten.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuuston varajäsen (kok.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 2. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 3. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä kello 18.30 alkaen
 6. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 7. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 8. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 9. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 10. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 11. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 12. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 13. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 14. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 15. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.