Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Korkea saksalainen virkamies: korona on väärä hälytys

Uutinen Virtuaalisanomissa 15.6.2050: Viime tiistaina pahkavirtalaisen vanhuksen keittiön ikkunasta alkoi tupruta savua. Naapuri teki hälytyksen, ja puolen tunnin kuluttua saapui palokunta. Kyse oli vain liian pitkäksi aikaa hellalle jääneestä ruoasta, ja hälytys oli turha. Robottipalomiesten ohjelmasta oli kuitenkin unohtunut hälytyksenperuutusalgoritmi, ja robotit ruiskuttivat asunnon täyteen sammutusvaahtoa ja aiheuttivat valtavan vahingon. Vanhus pelästyi tuhokoneita ja lukitsi itsensä kylpyhuoneeseen. Sammutusrobotit mursivat oven ja veivät asukkaan sairaalaan.

Monien mielestä näin hullua ei voi tapahtua edes tulevaisuuden täysautomatisoidussa digiyhteiskunnassa. Saksan sisäministeriön korkea virkamies Stephan Kohn väittää kuitenkin, että elämme jo tällaisessa dystopiassa. Uutisen kaltainen tapahtuma on sattunut tänä vuonna ja vieläpä globaalissa mittakaavassa. Hänen mukaansa koronakriisi on maailmanlaajuinen väärä hälytys. Sitä ei purettu, koska pandemiavalmiussuunnitelmista oli unohtunut miettiä, miten väärä hälytys todetaan ja tarpeettomat toimenpiteet lopetetaan.

Kohn on työskennellyt osastolla, jonka tehtävänä on organisoida yhteiskunnan kriittisten rakenteiden suojelua ja suunnitella kriiseihin varautumista. Osasto on velvoitettu myös ottamaan oma-aloitteisesti kantaa ja tekemään kriisivalmiutta koskevia ehdotuksia.

Hän kirjelmöi esimiehelleen ja myös suoraan sisäministerille havaitsemastaan väärästä hälytyksestä. Koska reaktiota ei tullut, hän kirjoitti asiasta 93-sivuisen muistion Coronakrise 2020 aus Sicht des Schutzes Kritischer Infrastrukturen (Koronakriisi 2020 yhteiskunnan kriittisten rakenteiden suojelun näkökulmasta) ja lähetti sen koronakriisin johtoryhmälle, liittokanslerin virastoon ja osavaltiohallituksille. Teksti vuosi julkisuuteen ja on nyt luettavissa internetissä (https://www.ichbinanderermeinung.de/Dokument93.pdf). Muistiosta nousi skandaali, jota on puitu valtamediassa ja liittopäivillä. Kohnin varoituksia ei otettu vakavasti, hän sai leiman otsaansa ja joutui työskentelykieltoon sisäministeriössä.

Muistion mukaan koronan aiheuttama kuolleisuus ei ole suurempi kuin monien maailmaa aiemmin kiertäneiden virusten. Esimerkiksi vuosien 2017–2018 influenssaepidemia tappoi 1,5 miljoonaa ihmistä. Koska korona ei ole rutto tai ebola, rankkojen torjuntatoimien aiheuttavat oheisvahingot ihmishengissä mitattuna ylittävät itse viruksen maksimivaikutuksen moninkertaisesti.

Konsultoimalla kymmentä eri alojen asiantuntijaa Kohn keräsi alustavia arvioita ”kollateraalisista” vaikutuksista. Sairaaloiden valmistautuminen toteutumattomaan koronapotilaiden vyöryyn on johtanut leikkausten lykkäämiseen. Tämän seurauksena Saksassa kuolee 5 000 – 125 000 ihmistä. Vertailun vuoksi virallisen tiedon mukaan Saksassa on kuollut koronaan kesäkuun alkuun mennessä 8 600 henkilöä.

Kuolemaa tuottava kriisin hallinta on saattanut jatkua, koska Saksan liittohallituksen istunnoissa kuunneltiin vain muutamien kapeiden erikoisalojen asiantuntijoita.

Lykätyt syöpä- ja sydäntautihoidot johtavat myös tuhansiin ylimääräisiin kuolemiin. Kroonisesti sairaiden hoidon heikkenemisen arvioidaan tappavan Saksassa 3 500 ihmistä. Moni kuolee sydänkohtaukseen, koska ei hakeudu ajoissa sairaalaan. Psyykkiset häiriöt yleistyvät ja voivat myös johtaa kuolemiin. Elinolosuhteiden huononeminen ja työttömyys lisäävät itsemurhia. Myös perheväkivalta lisääntyy.

Kaikki nämä vaikutukset eivät näy heti, vaan tulevat esiin vuosien kuluttua ennen aikaisina kuolemina. Olennaista raportin mukaan on myös se, että koronatoimet ovat monella tavalla heikentäneet tai lamauttaneet erittäin monimutkaisen yhteiskunnan toimintoja. Siksi Saksan valmius reagoida johonkin todella vakavaan uhkaan on vähentynyt ja yhteiskunnan haavoittuvuus kasvanut.

Kaikesta huolimatta kriisinhallintakoneisto jatkoi pyörimistään, koska ”se ei pitänyt sisällään mitään ilmaisinta, joka olisi automaattisesti lopettanut hälytyksen ja johtanut toimenpiteiden välittömään keskeytykseen heti, kun pandemiavaroitus osoittautuisi vääräksi hälytykseksi tai kun havaittaisiin, että oheisvahingot – erityisesti niiden ihmishenkiä tuhoava osa – uhkaavat tulla suuremmiksi kuin kyseessä olevan sairauden terveysvaikutukset ja erityisesti niiden tappava potentiaali.”

Kriisinhallinnan puutteet ja väärin toiminta ovat saaneet valtion syyllistymään ”paikkansapitämättömän tiedon levittämiseen ja väestön harhaan johtamiseen”. Esimerkiksi koronan takia kuolevia ei ole eroteltu muista syistä kuolevista, joista virus oli löydetty ennen kuolemaa. Oheisvahingot on esitetty usein koronan eikä ylimitoitettujen torjuntatoimien aiheuttamiksi.

Kuolemaa tuottava kriisin hallinta on saattanut jatkua, koska Saksan liittohallituksen istunnoissa kuunneltiin vain muutamien kapeiden erikoisalojen asiantuntijoita. Suurista oheisvahingoista ei puhuttu. Kuitenkin ”keskeinen tieto, joka on saatu kaikista tähänastisista tutkimuksista, harjoituksista ja riskianalyyseistä, on se, että pandemian torjunta aiheuttaa aina oheisvahinkoja… ja että pandemian oheisvahingot voivat olla merkittävästi suuremmat kuin sairaudenaiheuttajan tuottamat vahingot”.

Raportin mukaan nyt olisi ”perustettava uusi kriisihallinto torjumaan automatisoidun ja valvonnasta karanneen pandemiakriisihallinnon aiheuttamia vaaroja”.

Kirjoittaja on vapaa kirjoittaja ja tutkija.