Saara Larkion Esalainen: Kun koko elämä alkaa pyöriä työn ympärillä, tietää ajaneensa seinään

Saara Larkio

"Edelleen minulla on kuvitelma siitä, että olen arvokas vasta, kun teen jotakin – hakkaan motin puita tai rakennan linnunpöntön ja näen, miten peippo tekee siihen pesänsä – mutta enää en odota hyväksyntää muilta kuin itseltäni".

Näin sanoo 43-vuotias iittiläinen Tom Tuohiaro ESS:n tiistaina julkaisemassa haastattelussa. Hän kertoo olevansa entinen työnarkomaani, joka painoi töitä niin paljon, ettei perheelle jäänyt annettavaksi kuin tilipussi. Hän teki pahimmillaan jopa toistasataa tuntia töitä viikossa eri puolilla Suomea ja treenasi lisäksi salilla.

Hän on tehnyt elämässään monenlaisia töitä, mutta päätyi aina tekemään niitä liikaa. Haastattelussa hän sanoo ihmettelevänsä, että selvisi tietyistä vuosista hengissä.

Miksi länsimaalaiselle ihmiselle elämä on niin vakava asia, että kaikki ajatellaan aina työn kautta?

Näin pohti asiaa kollegani, jonka kanssa tuli puhetta Tuohiaron tarinasta. "Pitäisi olla tuottava yksilö yhteiskunnalle, mutta samalla varoa, ettei tee liikaa. Ja sitten vielä pitäisi tehdä sellaista mistä tykkää", hän sanoi.

Se on yhtälö, joka voi olla hyvin hankala muodostaa.

Työ on iso osa suomalaista identiteettiä. Tiedän tapauksia, joissa pariskunnan yhteiset ystävät valitsivat eron jälkeen sen työssäkäyvän osapuolen. Työtöntä ei enää pyydetty mukaan.

Töissä olevillakaan ei välttämättä mene hyvin. Moni sanoo, että motivaatio tuntuu olevan kateissa ja koko ajan väsyttää. Lomautukset kasaavat työtehtäviä ennalta-arvaamattomasti, työtä ei pysty tekemään niin hyvin kuin tahtoisi, fuusio voi muuttaa koko työorganisaation yhdessä yössä ja kukaan ei välttämättä hoida potkut saaneen tehtäviä.

Ehkä näistä tunnelmista johtuen Jussi Lehmusveden Helsingin Sanomissa julkaistu analyysi Bruce Springsteenin The River -kappaleesta pysäytti. ”Monet ovat tuomittuja siihen samaan ilottomaan raatamiseen, mistä laulussa puhutaan”, Lehmusvesi kirjoittaa.

Työssäkäyvän aikuisen elämä voi olla suurimman osan ajasta sitä, että tekee jotain muuta kuin mitä oikeasti haluaisi tehdä.

Lehmusvesi kirjoittaa, että ”Springsteen itse on sanonut haluavansa tehdä musiikkia ihmisille, joiden elämä ja työ on kovaa ja jotka lievittävät haavojaan baarirockin välityksellä. Nuo ihmiset eivät järisytä maailmaa, mutta pitävät sen pyörimässä.”

Ei minun elämäni edes ole kovaa, mutta samaistun siihen, etten ole se, joka järisyttää yhtään mitään. Joillekin työ on vain tapa rahoittaa työajan ulkopuolelle jäävä elämä, ja he ovat sinut sen asian kanssa.

Minusta joku intohimon liekki silti tarvitaan, että jaksaa työssä toistuvia rutiineja.

Tuohiaro pääsi lopulta irti vimmaisesta suorittamisesta. Nyt hän asuu maalla ja tekee keikkatöitä. Mutta kuten hän asian ilmaisee, pyörästä hyppääminen sattui.

Kaikki eivät voi tietenkään muuttaa maalle, jos ahdistaa. Mutta suora puhe kivusta voi auttaa muitakin arvioimaan, koska oma ahdinko on mennyt liian pitkälle.

Ihmistä on potkaissut onni, jos työ ei tunnu työltä ollenkaan. Mutta liika on liikaa, vaikka työstä tykkäisikin. Kotona voi olla fyysisesti läsnä, mutta henkisesti poissa. Eikä se jää perheeltä huomaamatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 2. Lahden Ahkeran GP-kisoissa ovat mukana lähes kaikki Suomen tämän hetken kärkiyleisurheilijat – maltti on valttia etenkin pikajuoksussa: "Vaikka pitää mennä kovaa, ei saa olla kiire"
 3. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 4. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 5. "Ensimmäisistä Kalevan kisoista tavoitteena on mitali" – Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen rikkoo ennätyksiään
 6. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 7. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 8. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 9. Ahkeran GP-kisoihin 2 500 ihmistä – Lahden stadionin yleisurheiluilta tulee olemaan loppuunmyyty
 10. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 11. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 12. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 13. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 14. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 15. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.