Pääkirjoitus: Pormestarikaravaani etenee haukuista piittaamatta

Sirkku Hildenin (sd.) johtama toimikunta valitsisi Lahden uudet pormestarit heti koko vaalikauden ajaksi. Sami Lettojärvi

Lahden valtuusto päätti runsaat kaksi vuotta sitten, että täälläkin siirrytään Tampereelta ja Helsingistä tutuksi tulleeseen pormestarimalliin seuraavien, huhtikuussa 2021 pidettävien kuntavaalien jälkeen.

Valtuutettujen keskuudesta nimettävästä pormestarista apulaispormestareineen tulee silloin kaupungin hallinnon merkittävin vallankäyttäjä. Muutosta on perusteltu tarpeella osoittaa Lahdenkin johtamiselle nykyistä yksilöidymmät kasvot, jotka Helsingissä kuuluvat Jan Vapaavuorelle (kok.) ja Tampereella Lauri Lylylle (sd.).

Pormestarimalliin siirtymistä pohjusti toimikunta, jonka työ ei päättynyt valtuuston päätökseen. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sirkku Hildénin (sd.) johtama toimikunta tuotti vastikään tuoreimman raporttinsa. Merkittävintä siinä oli, että toimikunta ei kyseenalaistanut lainkaan itse pormestarimalliin siirtymistä, vaikka osa valtuustosta on tullut jo katumapäälle ja kaupungilla kiertää aloite valtuuston päätöksen kumoamiseksi.

Toimikunta ei vastarinnasta hätkähtänyt, vaan päätyi esittämään, että pormestaristo valittaisiin heti koko nelivuotisen valtuustokauden ajaksi eikä vain kahdeksi vuodeksi, kuten on ollut aikomus. Tällä haetaan poliittiseen johtamiseen pitkäjänteisyyttä ja vakautta. Sitä on Lahdessa ollut vain harvoin liikaa. Sama tarkoitus on vaalikauden mittaiseksi laadittavalla pormestariohjelmalla, jonka valmisteluun halutaan aivan oikein sitouttaa kaikki valtuustoryhmät.

Pormestarikaravaani siis kulkee haukuista välittämättä eteenpäin. Luovuttaminen tässä kohtaa olisikin takinkääntö oudoimmasta päästä ottaen huomioon, kuinka pitkään hanketta on valmisteltu ja kuinka runsaasti pormestarimallista on kertynyt hyviä kokemuksia muualta. On haaviin jäänyt varoittaviakin esimerkkejä, joista on syytä ottaa opiksi samojen virheiden välttämiseksi.

Vapaa aloiteoikeus on osa demokratiaa.

Hallinnon kustannuksia malli kieltämättä kasvattaa, mutta rahat maksavat itsensä pian takaisin, jos uudistus todella tuottaa uutta puhtia Lahden johtamiseen ja siten kaupungin kehittämiseen.

Tarkemmin harkittavaksi joutaa vain toimikunnan esitys rajoittaa valtuutettujen oikeutta laatia aloitteita valtuuston punnittavaksi. On totta, että Lahdessa tehdään liikaa arkistojen hyllyille pölyttymään päätyivä aloitteita, joiden ainoa tavoite on hankkia mahdollisimman runsaasti myönteistä julkisuutta niiden tekijälle. Vapaa aloiteoikeus on kuitenkin olennainen osa demokratiaa, jota ei pidä rajoittaa liian kevyin perustein.

Toki olisi suotavaa, jos kaikki valtuutetut ymmärtäisivät, että oikeuksiin sisältyy aina myös vastuu olla käyttämättä niitä väärin. Tässä kohtaa eräillä olisi aihetta syvälliseen itsetutkiskeluun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu