Lukijalta: Lahden talous ei parane kikkailemalla

Seppo Koskinen

Kaupunginvaltuuston infossa kaupunkilaisten tulevaisuuteen maalattiin synkkiä kuvia. Veronkorotuksia ja palvelujen heikennyksiä ynnä muuta.

Jälleen esillä oli vuodesta toiseen toistettu talouden tasapainotus. Se tarina tulee uusintana joka vuosi kuin kesäajan televisio-ohjelmat. Kasvava menopuoli ja vastaavasti alentuva tulopuoli luovat mahdottoman yhtälön. Jos parempina vuosina ei saatu taloutta tasapainotettua, nyt se on vielä toivottomampaa. Koronan syyksi ei voida kaikkea laittaa. Jo viime syksynä oli nähtävissä suunta joka osoitti alaspäin.

Asioita pitää katsoa taaksepäin ja arvioida tehtyjen toimenpiteiden vaikutukset investointien ynnä muiden osalta nykytilanteeseen. Olivatko kaikki suunnitelmat tarkoin harkittuja ja välttämättömiä? Jos on jotakin vähemmän tarpeellista, jonka voi vielä jättää tekemättä tai siirtää myöhemmäksi, se on päätettävä nyt ja pikaisesti.

Yt-menettely on ikävä ilmaisu, mutta se ei voi olla poissuljettu tässä tilanteessa. Organisaatioita ja toimenkuvia pitää katsoa tarkalla silmällä ja tehtävä niissä tarpeellisia toimenpiteitä. Konsulttien käyttö asioiden valmistelun pohjana on pysäytettävä, viranhaltijoiden pitää olla sillä taidolla ja osaamisella varustettuja, että valmistelu onnistuu omana työnä.

Minkäänlaista hallinnon lisäämistä ei tule edes suunnitella. Yhtenä esimerkkinä tästä on pormestarihankkeen pois vetäminen, vaikka siitä on valtuuston päätös. Aika ja olosuhteet ovat radikaalisti muuttuneet tuon päätöksen jälkeen.

Meillä on mahdollisuutemme, jos vain osaamme laittaa asiat oikeisiin tärkeysjärjestyksiin. Työllisyysaste on saatava nousemaan ja niin, että luodaan edellytykset uusien yritysten sijoittumiseen kaupunkiimme, ja samalla on huolehdittava olemassa olevien työpaikkojen sekä yritysten toimintaedellytyksistä.

Minkäänlaista hallinnon lisäämistä ei tule edes suunnitella.

Emme tule selviämään viihteen ja hupihankkeiden markkinoinnilla. Työttömyys luo yhä lisääntyvässä määrin sosiaalisia ongelmia, joiden hintalappu on korkea, unohtamatta asian inhimillistä puolta, syrjäytymistä ja epätoivoa.

Ongelmiin pitää tarttua rautaisin ottein ja selkeitä päämääriä asettaen.

Kirjoittaja on varavaltuutettu (sd.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu