Lukijalta: Organisaatiohimmelit eivät täytä Salpausselän kisakatsomoa

Esko Passila

Lahden kaupunki kuten muutkin on ahkerasti kehottanut asukkaitaan siirtymään käyttämään digitaalisia palveluja. Tämä halu näyttää kuitenkin olevan kaupungilla itsellään valintakysymys. Jos seurataan pitkää liki satavuotista Salpausselän kisojen historiaa, niin katsojien käyttäytymisessä on varsin selvää muutosta tapahtunut ja edelleen tapahtuu.

Olin 1950-luvulla ahkerasti kisojen toiminnassa mukana muun muassa myymässä ohjelmia ja hihamerkkejä. Se oli teinipojalle hyvä bisnes. Silloin katsojia tuli paitsi ympäri Suomea myös ulkomailta. Koulujen urheilusalien lattiat olivat täynnä pitkämatkalaisia. Samoin olivat katsomot. Ilotulituksen jälkeen ihmisvirta oli stadionilta keskustan suuntaan niin sankka, että ainakin yksi ihminen tallautui kuoliaaksi tungoksessa.

Silloin tuli suoria radiolähetyksiä, koska televisiot eivät vielä olleet rantautuneet Suomeen. Radiosta kuulee, muttei näe. Ihmiset halusivat nähdä itse henkilökohtaisesti, miten kisoissa pärjätään. Toinen hyvin tärkeä syy oli se, että suomalaiset olivat voittotaistoissa mukana kaikissa lajeissa. Siiri ”Äitee” Rantanen painoi siellä parrakkaiden venäläisnaisten kanssa ja menestyi hyvin. Myös norjalaiset olivat hyvin mukana kisoissa, vaikkei silloin vielä öljyrahoja ollutkaan.

Kun nyt katsoo kisoja Kollenilta, siellä on latujen varret täynnä katsojia. Nuotiot ja grillit savuavat, ja katsojat ovat ikään kuin piknikillä. No siellä ollaan myös siksi, että norjalaiset menestyvät kisoissa erinomaisesti. Tulee kolmois- ja jopa nelosvoittoja. Panostukset talvilajeihin ovat massiiviset. Entäs meillä? Rahasta käydään jatkuvaa vääntöä, ja vain harva voi harjoitella täysipäiväisesti.

Lahdessa näyttää olevan sellainen käsitys, että kaikenlaisilla organisaatiohimmeleillä saadaan katsomot täyteen. Nyt on kuitenkin todistettu, että näin ei ole. Katsojamäärät ovat 50-luvulta pudonneet murto-osiin. Näillä katsojamäärillä kaupunki on maksajan roolissa, eikä varmaankaan nyt sovittu 150 000 euroa tule riittämään, vaan keksitään uusia koukeroita kulujen piilottamiseen. Omituiseksi sopimuksen tekee lisäksi se, että Hiihtoliitto on velkaa Lahden kaupungille 2,5 miljoonaa euroa. Aikooko kaupunki siis käyttää tämän 150 000 euroa omien saataviensa maksuun?

Rahalla saa paitsi täysipäiväistä harjoittelua myös troppeja, joille ei ole vielä testejä.

Tosiasia on, että Lahti ei voi tehdä mitään urheilijoiden menestyksen eteen. Se on Hiihtoliiton ja seurojen asia. Tässäkin raha ratkaisee, kuten Norja on todistanut. Onko urheilu puhdasta, on myös aiheellista kysyä. Rahalla saa paitsi täysipäiväistä harjoittelua myös troppeja, joille ei ole vielä testejä. Myös kansainvälisten organisaatioiden miehitykset aiheuttavat monenlaista päänvaivaa urheilijoille ja kansallisille organisaatioille.

Viimeisenä on sitten televisio. Television verrattomia etuja ovat, että katsojat voivat nähdä kilpailun tilanteen jokaiselta väliaikapaikalta online! Katsellessa ei tarvitse miettiä sääolosuhteita ja kaikki tarvittava on käden ulottuvilla. Vaikka stadionilla olisi kuinka iso näyttötaulu tahansa, niin katsojat itse päättävät omista valinnoistaan.

Näiden faktojen edessä Lahden kaupunki on täysin aseeton. Trendit ovat sellaiset, että katsojamäärien lisääminen kaupungin toimin on käytännössä mahdotonta. Kansainvälinen liitto korjaa tv-maksut, eikä varmaan niitä kaupungille jakele.

Kun joka kisan yhteydessä arvioidaan, kuinka paljon katsojat ovat tuoneet lisätuloja kaupungin ja paikkakunnan yrityksille, luvut ovat täysin pilvipalveluista temmattuja ehkä majoituksia lukuun ottamatta. Tilastomuuttujat ovat sen verran monitahoisia, että niiden perusteella tällaisia tuloja ei voi arvioida. Kun kaupunki päättää olla mukana kisoissa, perustelut on löydettävä jostain muualta!

Kirjoittaja on tietokirjailija.

Hiihtoliitto ja Lahden Hiihtoseura ottavat vastuun Salpausselän kisoista - "Selkeä kuvio"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 2. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 3. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 6. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 7. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 8. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 9. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 10. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 11. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 12. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 13. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 14. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 15. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.