Pääkirjoitus: Suomi poikkeustilasta välitilaan

Pääministeri Sanna Marinin ja hallituksen mukaan valmiuslain voimassa pitämiseltä loppuivat edellytykset. Mikko Stig / Lehtikuva

Historian lehdet havisivat dramaattisesti, kun Sanna Marinin (sd.) hallitus maaliskuun puolivälissä päätti turvautua järeimpiin aseisiinsa koronavirusepidemian taltuttamiseksi. Hallitus otti presidentti Sauli Niinistön vankalla myötävaikutuksella käyttöön valmiuslain suojatakseen kansalaisia petolliselta taudilta ja varmistaakseen sosiaali- ja terveydenhuollon riittävyyden kriisioloissa. Maassa siirryttiin ensi kertaa sitten sota-aikojen poikkeustilaan.

Valmiuslaki ja sitä ketterämmät epidemian hallitsemiseksi valjastetut toimet näyttäytyivät varsinkin kriisin ensimmäisinä kuukausina ennenkokemattomina rajoituksina moniin itsestäänselvyyksinä pidettyihin perusoikeuksiin. Epidemian kiistämätön vakavuus takasi niille silti laajan hyväksynnän sekä päättäjien että tavallisten ihmisten keskuudessa.

Rajoitukset ovat yhä osa arkea ja juhlaa.

Valmiuslain soveltamisessa käytäntöön sattui matkan varrella myös kompasteluja. Se ei taipunut kaikkeen toivottuun, ja suositukset menivät hallituksen puheissa luvattoman usein sekaisin velvoitteiden kanssa. Tärkeintä silti oli, että poikkeustoimien varhainen käyttöönotto koulujen sulkemisineen ja Uudenmaan eristämisineen alkoi nopeasti osoittaa tehonsa.

Epidemiasta maalatut pahimmat uhkakuvat ovat jääneet toteutumatta, ja tällä hetkellä tunnelmat tasavallassa ovat paljon valoisammat kuin kolme kuukautta sitten. Vaikka rajoituksia on alettu purkaa ja virus on yhä kaukana voitetusta kannasta, uusia tautitapauksia ilmenee meillä päivittäin enää vähäisiä määriä, ja sairaaloissa teho-osastoineen on enää kourallinen koronapotilaita.

Suotuisan tilanteen johdosta hallituskin saattoi maanantaina tyytyväisyydekseen arvioida valmiuslain täyttäneen tehtävänsä niin hyvin, ettei sen voimassa pitämiselle ole enää perusteita. Siten hallitus saattoi myös todeta poikkeusolojen tulleen päätökseensä tältä erää. Perustuslaki kun ei salli pitämään niitä yllä varmuuden vuoksi olkoonkin, että korona tiedetään yllätykselliseksi viholliseksi.

Toki poikkeustilan väistyminen ei vielä merkitse paluuta aikaan ennen koronakriisiä. Vielä pitkään joudutaan myös meillä elämään eräänlaisessa välitilassa, jossa monet lievemmät rajoitukset ovat yhä osa arkea ja juhlaa.

Rajoitusten ohessa hallitus on jo alkanut valmistella käyttöönsä valmiuslakia kevyempiä mutta silti käypiä työkaluja. Niiden avulla – ja tähänastisista kokemuksista viisastuneena – osataan toivottavasti torjua tai nujertaa koronan pelätty toinen aalto, jos tai kun se joskus yrittää pyrkiä tänne.

Tässä turnauskestävyyttä edellyttävässä urakassa riittää tehtävää myös meille jokaiselle. Valppaus on yhä valttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. FC Lahti otti ensimmäisen kotivoiton sunnuntain Ilves-ottelusta
 3. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 4. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 5. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 6. Lastenlauluja lauletaan suositussa yhteislaulutilaisuudessa Lahdessa torstaina
 7. HU-46 uudisti rullahiihtoradan – Hälvälän olosuhteet keräsivät kiitosta SM-kisojen ampumahiihtäjiltä
 8. Reipas taipui MiPKille maalein 4 –1 - katso ottelu jälkilähetyksenä tästä
 9. Lahden Ahkeralle kiekkomitaleja 14- ja 15-vuotiaiden SM-kisoista
 10. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 11. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 12. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 13. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 14. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 15. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.