Lukijalta: Nyt on oikea hetki hajasijoittaa virastoja

P. Antti Manninen

Koronapandemia on selvästikin antanut ymmärtää, että valtion virastojen ja miksei Suomeen saatujen EU-virastojenkin hajasijoitus pääkaupunkiseudun ulkopuolelle täytyisi toteuttaa. Ja ehkä pikemminkin kuin liian myöhään.

Kaikki tiheään asutut seudut näyttävät olevan otollisia viruspandemioiden hallitsemattomalle leviämiselle. Ruotsin erilainen tapa suhtautua koronaan tulee aikanaan olemaan arvokas kokeilu, joka voi yhteiskunnallisesti osoittautua epäonnistuneeksi tai menestykseksi. Tai Ruotsin tuloksista saadun kokemuksen mukaan kehittää siitä edelleen parempia viruksen torjumiseen sopivia menetelmiä.

Voidaan olettaa, että tavallisten kausiflunssavirusten ja viimevuosien sarsin ja mersin jälkeen tulee vielä nykykoronaa pahempiakin viruksia, jotka iskevät koko väestöön eikä vain yli 70-vuotiaisiin ja monisairaisiin. Se teoreettinen, mutta mahdollinen virus lamauttaa suurkaupungit, jollainen Helsinki ja pääkaupunkiseutu alkavat olla kooltaan. Selvästikin tämän päivän tiedon mukaan Helsinkiä pienemmät kaupungit eivät joudu niin helposti ulkoa tulevien virushyökkäysten kohteeksi.

On varmasti vaikeaa hillitä pääkaupunkiseudun kasvua, mutta koko maata ajatellen pitäisi saada yhteiskunnallisesti tärkeiden laitosten toiminta turvattua myös terveyskriisitilanteissa. Sotilaallisista syistä viime sodan aikana hallituskin muutti Kauhavalle ja sotilasjohto Mikkeliin. Nytkin voitaisiin etukäteen ennen kriisiä poimia ne virastot ja laitokset, jotka voitaisiin siirtää pysyvästi muualle Suomeen. Yhteydenpito yksiköiden välillä hoituisi mukavasti etänä, kuten on viime kuukausien aikana nähty.

Joku voisi sanoa, ettei hajasijoitus onnistu, koska sitä yritettiin pari vuotta sitten, kun Lääkelaitosta yritettiin siirtää Kuopioon. Henkilökunta pani hanttiin ja uhkasivat massiivisilla eroilla. Ja siirto haudattiin.

Jos ja kun uusi superviruspandemia tulee ja iskee rajoituksetta kaikkiin, niin silloin olisi kullanarvoista, että meillä olisi vaikka esimerkiksi Kuopiossa, Turussa, Tampereella, Oulussa ja miksei Lahdessakin asuvia päättäjiä ja tutkijoita, jotka tekevät päätöksiä meidän parhaaksemme, kun Helsinki on menetetty.

Koko maata ajatellen pitäisi saada yhteiskunnallisesti tärkeiden laitosten toiminta turvattua myös terveyskriisitilanteissa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut