Lukijalta: Nyt on oikea hetki hajasijoittaa virastoja

P. Antti Manninen

Koronapandemia on selvästikin antanut ymmärtää, että valtion virastojen ja miksei Suomeen saatujen EU-virastojenkin hajasijoitus pääkaupunkiseudun ulkopuolelle täytyisi toteuttaa. Ja ehkä pikemminkin kuin liian myöhään.

Kaikki tiheään asutut seudut näyttävät olevan otollisia viruspandemioiden hallitsemattomalle leviämiselle. Ruotsin erilainen tapa suhtautua koronaan tulee aikanaan olemaan arvokas kokeilu, joka voi yhteiskunnallisesti osoittautua epäonnistuneeksi tai menestykseksi. Tai Ruotsin tuloksista saadun kokemuksen mukaan kehittää siitä edelleen parempia viruksen torjumiseen sopivia menetelmiä.

Voidaan olettaa, että tavallisten kausiflunssavirusten ja viimevuosien sarsin ja mersin jälkeen tulee vielä nykykoronaa pahempiakin viruksia, jotka iskevät koko väestöön eikä vain yli 70-vuotiaisiin ja monisairaisiin. Se teoreettinen, mutta mahdollinen virus lamauttaa suurkaupungit, jollainen Helsinki ja pääkaupunkiseutu alkavat olla kooltaan. Selvästikin tämän päivän tiedon mukaan Helsinkiä pienemmät kaupungit eivät joudu niin helposti ulkoa tulevien virushyökkäysten kohteeksi.

On varmasti vaikeaa hillitä pääkaupunkiseudun kasvua, mutta koko maata ajatellen pitäisi saada yhteiskunnallisesti tärkeiden laitosten toiminta turvattua myös terveyskriisitilanteissa. Sotilaallisista syistä viime sodan aikana hallituskin muutti Kauhavalle ja sotilasjohto Mikkeliin. Nytkin voitaisiin etukäteen ennen kriisiä poimia ne virastot ja laitokset, jotka voitaisiin siirtää pysyvästi muualle Suomeen. Yhteydenpito yksiköiden välillä hoituisi mukavasti etänä, kuten on viime kuukausien aikana nähty.

Joku voisi sanoa, ettei hajasijoitus onnistu, koska sitä yritettiin pari vuotta sitten, kun Lääkelaitosta yritettiin siirtää Kuopioon. Henkilökunta pani hanttiin ja uhkasivat massiivisilla eroilla. Ja siirto haudattiin.

Jos ja kun uusi superviruspandemia tulee ja iskee rajoituksetta kaikkiin, niin silloin olisi kullanarvoista, että meillä olisi vaikka esimerkiksi Kuopiossa, Turussa, Tampereella, Oulussa ja miksei Lahdessakin asuvia päättäjiä ja tutkijoita, jotka tekevät päätöksiä meidän parhaaksemme, kun Helsinki on menetetty.

Koko maata ajatellen pitäisi saada yhteiskunnallisesti tärkeiden laitosten toiminta turvattua myös terveyskriisitilanteissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 2. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 3. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 4. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 5. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä kello 18.30 alkaen
 6. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 7. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 8. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 9. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 10. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 11. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 12. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 13. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 14. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"
 15. Kimalaisten katukuolemille Lahdessa löytyi uusi selitys – "Lehmus on huijari"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.