Lukijalta: Lahden ensimmäinen vaihtoehto veronkorotus?

Pekka Rusila

Julkisuudessa kiertää otsikko "Lahti korottaa veroja". Se on kasvattanut haluja muuttaa pois Lahdesta ja hiljentänyt muuttohaluja Lahteen. Lahden imago heikkenee.

Virkamiehet syyttävät otsikoinnista toimittajaa. Toimittajahan tekee otsikon hänen mielestään lukijoitaan kiinnostavasta asiasta. Kaupungin olisi pitänyt informoida lehdistöä otsikolla ”Näillä toimenpiteillä Lahti estää veronkorotukset”.

Lahti elvyttää talouttaan perusteellisella kulukuurilla - "Joudumme keskustelemaan kunnallisveron korotuksesta"

Toimenpiteitä voisivat olla esimerkiksi: Tytäryhtiöiden yhdistämiset, organisaation keventäminen, päällekkäisyyksien karsiminen, eläkkeelle lähtevien esimiesten paikkojen jättäminen täyttämättä, töiden organisoiminen uudelleen.

Lisäksi hyödynnetään yksityisten yritysten palveluja, ettei kaupungin tarvitse kaikkea tehdä itse, koko henkilöstö pitää yhden viikon palkattoman loman, Lahdesta tehdään Päijät-Hämeen yrittäjäystävällisin kunta, kouluja rakennetaan elinkaarimallilla, pormestarimallia ei toteuteta, hyödynnetään paremmin Lahden kilpailuetuja, Lahteen muuttavien muuttoa helpotetaan muuttokummipalvelulla, kerrotaan kaupunkilaisille ja muuttoa Lahteen suunnitteleville, mitä he saavat Lahden veroprosentilla. Kerrotaan myös, että yhteistyötä naapurikuntien kanssa parannetaan ihan lattiatasolla ja niin edelleen.

Kaupunki ei maksa kulujaan prosenteilla vaan euroilla. Kilpailukykyisemmällä veroprosentilla saadaan euroja enemmän kaupungin kassaan. Lahden veroprosentin pitää olla Päijät-Hämeen toiseksi alhaisin. Sysmällä on tietysti alhaisin ja sieltä kannattaisi Lahden päättäjienkin ottaa oppia ja mallia. Pienikin voi olla tehokas.

Näin menetellen nykyiset ja tulevat asukkaat ymmärtäisivät tarvittavat sopeuttamistoimet. Lahden imago paranisi. Veroja osataan korottaa kansakoulupohjallakin, mutta muihin sopeuttamiskeinoihin tarvitaan osaamista, uusi ideoita, kokonaisnäkemystä. On hyvä asia, että kaupunkilaisia yritetään ottaa enemmän mukaan suunnitteluun ja budjetointiin. Yhdessä olemme enemmän.

Kirjoittaja on lahtelainen veronmaksaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 2. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 3. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 6. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 7. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 8. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 9. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 10. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 11. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 12. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 13. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 14. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 15. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.