Lukijalta: Hengityssuojaimet kaikille, silloin yleisissä kulkuneuvoissakin voi matkustaa turvallisesti

Marja-Leena Taavila

Koronaepidemian puhjetessa hallituksella oli kova huoli erityisryhmistä ja yli 70-vuotiasta. Heidät suljettiin koteihin ja hoitolaitoksiin. Me suomalaiset hyväksyimme nämä toimenpiteet. Ne olivat sillä hetkellä oikeansuuntaiset. Hallitus on toiminut suurimmalta osin korona-asiassa oikein.

Koronatilanne on rauhoittunut, ja hallitus on vähitellen avannut erilaisten palvelujen käyttöä, elämä on helpottunut. Hallitus on huolissaan nuorimpien ikäluokkien tulevaisuudesta. Näin tulee ollakin. Liike-elämä voi hakea tukia toiminnalleen. Kaikki nämä toimenpiteet ovat oikein, mutta erityisryhmät ja yli 70-vuotiaat ja hoitokodeissa asuvat on unohdettu kokonaan. Suuri osa heistä elää pienellä eläkkeellä, jolla juuri on tullut toimeen. Hoitolaitoksissa asuvien kohdalla tulisi tarkistaa hoitohenkilökunnan määrä.

Koronan aikana ”kotiin suljetut” saivat ruokaa usein vain maksamalla ylimääräisen kuljetusmaksun, siivoukseen tarvittiin apua, esimerkiksi lääkäriin on mentävä taksilla. Lisämaksuja on tullut liikaa. Harva eläkeläinen haluaa mennä toimeentuloluukulle. Ilman koronaa eläke olisi riittänyt Tämä elämän tilanne vaikutti myös psyykkiseen jaksamiseen varsinkin, kun omaisetkaan eivät päässeet katsomaan ja auttamaan.

Tällä hetkellä tilanne tuntuu kokonaisuutta ajatellen helpottuneen, mutta erityisryhmät ja yli 70-vuotiaat ovat jakautuneet osittain kahteen ryhmään, niiihin, joilla on tarpeeksi rahaa käyttää takseja ynnä muuta, ja pienempituloisiin, joille palvelujen maksut ovat liian kalliita. Linja-autoja ei uskalla käyttää koronan takia.

Hallitus on tapansa mukaan keksinyt tekosyitä kasvosuojuksien käyttöönotossa. Oletan, että se ei ole saanut organisoitua niiden tarpeeksi suurta tuotantoa. Nykyinen hinta suojukselle, joka suojelee myös itse käyttäjää on noin kuusi euroa ja heikompien suojusten pakkaus 12 euroa. Huonotuloinen henkilö ei pysty niitä ostamaan eli jää kotiin tai menee tuurilla ulos.

Televisiosta tulee joka kanavalta hallituksen tiedotteita avustuksista. Muualla Euroopassakin on kaikilla ulkona liikkuvilla kasvosuojaimet. Kansalaiset saavat niitä halutessaan ilmaiseksi.

Pienituloistenkin tulisi voida anoa pientä avustusta, mikäli korona on tehnyt elämän vaikeaksi elää.

Teen ehdotuksen, että hallitus toteuttaa muiden maiden linjaa. Hengityssuojaimet kaikille, silloin esimerkiksi yleisissä kulkuneuvoissakin voi matkustaa turvallisesti. Pienituloistenkin tulisi voida anoa pientä avustusta, mikäli korona on tehnyt elämän vaikeaksi elää. Moni työpaikkakin on heistä kiinni.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuuston varajäsen (kok.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. FC Lahti otti ensimmäisen kotivoiton sunnuntain Ilves-ottelusta
 3. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 4. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 5. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 6. Lastenlauluja lauletaan suositussa yhteislaulutilaisuudessa Lahdessa torstaina
 7. HU-46 uudisti rullahiihtoradan – Hälvälän olosuhteet keräsivät kiitosta SM-kisojen ampumahiihtäjiltä
 8. Reipas taipui MiPKille maalein 4 –1 - katso ottelu jälkilähetyksenä tästä
 9. Lahden Ahkeralle kiekkomitaleja 14- ja 15-vuotiaiden SM-kisoista
 10. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 11. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 12. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 13. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 14. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 15. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.