Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Hengityssuojaimet kaikille, silloin yleisissä kulkuneuvoissakin voi matkustaa turvallisesti

Koronaepidemian puhjetessa hallituksella oli kova huoli erityisryhmistä ja yli 70-vuotiasta. Heidät suljettiin koteihin ja hoitolaitoksiin. Me suomalaiset hyväksyimme nämä toimenpiteet. Ne olivat sillä hetkellä oikeansuuntaiset. Hallitus on toiminut suurimmalta osin korona-asiassa oikein.

Koronatilanne on rauhoittunut, ja hallitus on vähitellen avannut erilaisten palvelujen käyttöä, elämä on helpottunut. Hallitus on huolissaan nuorimpien ikäluokkien tulevaisuudesta. Näin tulee ollakin. Liike-elämä voi hakea tukia toiminnalleen. Kaikki nämä toimenpiteet ovat oikein, mutta erityisryhmät ja yli 70-vuotiaat ja hoitokodeissa asuvat on unohdettu kokonaan. Suuri osa heistä elää pienellä eläkkeellä, jolla juuri on tullut toimeen. Hoitolaitoksissa asuvien kohdalla tulisi tarkistaa hoitohenkilökunnan määrä.

Koronan aikana ”kotiin suljetut” saivat ruokaa usein vain maksamalla ylimääräisen kuljetusmaksun, siivoukseen tarvittiin apua, esimerkiksi lääkäriin on mentävä taksilla. Lisämaksuja on tullut liikaa. Harva eläkeläinen haluaa mennä toimeentuloluukulle. Ilman koronaa eläke olisi riittänyt Tämä elämän tilanne vaikutti myös psyykkiseen jaksamiseen varsinkin, kun omaisetkaan eivät päässeet katsomaan ja auttamaan.

Tällä hetkellä tilanne tuntuu kokonaisuutta ajatellen helpottuneen, mutta erityisryhmät ja yli 70-vuotiaat ovat jakautuneet osittain kahteen ryhmään, niiihin, joilla on tarpeeksi rahaa käyttää takseja ynnä muuta, ja pienempituloisiin, joille palvelujen maksut ovat liian kalliita. Linja-autoja ei uskalla käyttää koronan takia.

Hallitus on tapansa mukaan keksinyt tekosyitä kasvosuojuksien käyttöönotossa. Oletan, että se ei ole saanut organisoitua niiden tarpeeksi suurta tuotantoa. Nykyinen hinta suojukselle, joka suojelee myös itse käyttäjää on noin kuusi euroa ja heikompien suojusten pakkaus 12 euroa. Huonotuloinen henkilö ei pysty niitä ostamaan eli jää kotiin tai menee tuurilla ulos.

Televisiosta tulee joka kanavalta hallituksen tiedotteita avustuksista. Muualla Euroopassakin on kaikilla ulkona liikkuvilla kasvosuojaimet. Kansalaiset saavat niitä halutessaan ilmaiseksi.

Pienituloistenkin tulisi voida anoa pientä avustusta, mikäli korona on tehnyt elämän vaikeaksi elää.

Teen ehdotuksen, että hallitus toteuttaa muiden maiden linjaa. Hengityssuojaimet kaikille, silloin esimerkiksi yleisissä kulkuneuvoissakin voi matkustaa turvallisesti. Pienituloistenkin tulisi voida anoa pientä avustusta, mikäli korona on tehnyt elämän vaikeaksi elää. Moni työpaikkakin on heistä kiinni.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuuston varajäsen (kok.).