Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Nelostien miljoonat ovat elinvoiman voitto

Vuosien yhteinen ponnistus tuotti tulosta, kun eduskunnan hyväksymässä elvytyspaketissa kohdennettiin 26 miljoonaa euroa valtatie 4:n perusparannukseen ja uuteen risteykseen välille Hartola—Oravakivensalmi. Jätin tästä isosta hankkeesta eduskunnassa talousarvioaloitteen viime vuonna ja nyt oli viimeisin hetki saada rahoitus maaliin. Väylän tiesuunnitelma on odottanut rahoja ja tekijää jo vuosia ja vaikuttanut paikoin jopa epätoivoiselta yritykseltä.

Valtatien toteuttamiskelpoinen ja lainvoimainen tiesuunnitelma olisi mennyt vanhaksi, jos lapiota ei olisi ehditty lyömään maahan tämän vuoden puolella. Ratkaisu saatiin aikaan yhteistyöllä, pitkäjänteisellä edunvalvonnalla ja hämäläisellä itsepäisyydellä. Valtatien osuus välillä Lusi–Vaajakoski on nykyisellään kapea, mäkinen ja ohitusmahdollisuuksiltaan heikko, eikä vastaa EU:n TEN-T ydinverkon määrittelemiä vaatimuksia vakavien puutteiden johdosta. Tiesuunnitelman mukaan valtatietä levennetään ja siihen rakennetaan keskikaiteelliset ohituskaistat molempiin suuntiin.

Tieosuuden kunnostaminen parantaa liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta merkittävästi. Ensimmäinen positiivinen palaute päätöksestä tuli rekkamieheltä, seuraava matkailuyrittäjältä ja kolmas valtatietä pitkin päivittäin töihin ajavalta työntekijältä. Muun muassa nämä yhteydenotot kertovat hankkeen tarpeista.

Valtatie 4 on koko Suomen tärkeimpiä väyliä, joka mahdollistaa työvoiman liikkumisen, matkailun ja muun elinkeinoelämän toiminnan Suomen etelä- ja pohjoisosien välillä. Toimivat liikenneyhteydet ovat välttämättömyys kasvulle ja kehitykselle. Myöskään hankkeen positiivisia työllisyysvaikutuksia ei pidä unohtaa sekä sen rakentamisvaiheessa, että sen valmistumisen jälkeen.

Kirjoittaja on kansanedustaja (kesk.) Hämeestä.

Nelostien pullonkaula katoaa: Hartolan-Oravakivensalmen osuus sai rahoituksen hallituksen lisätalousarvioesityksessä