Lukijalta: Hyvinvointiyhtymän yhteisyritys parantaa sote-keskuspalveluja

Ismo Rautiainen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän JUKO ry:n pääluottamusmiehet Tiina Mikkonen ja Linda Sydänmäki kirjoittavat yhtymän suunnittelemasta yhteisyrityksestä Etelä-Suomen Sanomissa 11.6.2020. Kumpikin heistä on yhtymän sote-keskushankinnan henkilöstöryhmässä, joten heillä pitäisi olla hyvä tietoperusta yhteisyrityksen vaikutuksista toimintaan. Haluan oikaista joitakin heidän esille tuomiaan virheellisiä näkökulmia.

Kirjoittajat väittävät, että yhteisyritys rikkoo yhtymän yhteen koottujen palvelujen integraation. Integraatiota peruspalvelujen, erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalvelujen välillä voidaan kehittää myös toimintamallissa, jossa on mukana yksityisiä tuottajia. Yhtymän toiminnasta on tälläkin hetkellä ulkoistettua noin neljännes, ja avosairaanhoidosta ulkoistettua on ollut useita vuosia yli puolet.

Nyt yhtymä tavoittelee toimintamallia, jossa tuottajia olisi tulevaisuuden sote-keskuspalveluissa vain yksi: yhteisyritys, jossa yhtymä pystyy vaikuttamaan nykyistä vahvemmin asioihin yksityisen tuottajan kumppanina.

Sote-keskuspalveluissa on tällä hetkellä merkittäviä ongelmia hoidon saatavuudessa. Maakunnan asukkaat eivät ole sen suhteen tasa-arvoisessa asemassa. Kirjoittajien mukaan hoidon saatavuus huononee. Näin ei käy, koska hankinnassa hoidon saatavuudelle on asetettu ehdottomat ja sanktioidut hoitoon pääsyn odotusajat: avosairaanhoidon kiireettömään hoitoon tulee päästä seitsemässä vuorokaudessa ja suun terveydenhuoltoon 14 vuorokaudessa.

Ammattilaisten välistä työnjakoa ja digitaalisia palveluja on tarpeen kehittää, jotta hoitoon pääsee nykyistä paremmin. Osa asiakkaista myös kaipaa nykyistä helpompia asiointikanavia. Kustannukset eivät käänteisessä hankinnassa voi kasvaa, ja hankinnalle on asetettu selkeä kustannusraami.

Kirjoittajat toteavat, että kunnat eivät voi vaikuttaa enää palveluihin. Kunnat ovat siirtäneet peruspalvelujen järjestämisvastuun hyvinvointiyhtymälle vuonna 2017. Tämä tarkoittaa, että yhtymä vastaa palvelujen järjestämisestä ja tekee sen jatkossakin. Yhteisyritys vastaa palvelujen tuottamisesta. Yhteisyritykseltä edellytetään jo hankinnassa suunnitelmaa yhteistyöstä kunnan kanssa, koska palvelujen kehittäminen sitä vaatii. Yhtymä sopii järjestäjän palveluista kunkin kunnan kanssa.

Yhtymä on tarkkaan harkinnut, millaista osaamista se tarvitsee kumppanilta, jotta nämä tavoitteet voidaan saavuttaa.

Yrityksen toimintaan kuuluu liikevoitto, josta osa palautuu tulevaisuudessa yhtymälle. Tämä on ostopalveluissa uutta. Yhtymä tekee kaikkensa, jotta yhteistyrityksen toiminta olisi vaikuttavaa ja kilpailukykyistä. Siihen yhteisyritys tarvitsee pysyvää ja sitoutunutta henkilöstöä. Henkilöstöasioihin on kiinnitetty erityistä huomioita hankinnassa. Tarjoajat antavat osana tarjousta suunnitelman henkilöstöresurssien kehittämisestä sekä lupauksen henkilöstötyytyväisyyden tasosta.

Ymmärrän henkilöstön huolen tulevasta. Muutokset pelottavat aina, mutta samalla totean, että yhteisyrityksen perustaminen tarjoaa mahdollisuuden uudenlaiseen työhön. Sote-alalla työn saanti ja jatkuvuus ovat hyviä. Sekä yhtymällä että yhteisyrityksellä on jatkossakin tarjolla erilaisia työtehtäviä, ja henkilöstön työnkierrossa on mahdollista tehdä yhteistyötä.

Maakunnan asukkaiden etu ovat hyvin toimivat palvelut. Nyt tehtävässä hankinnassa tavoitteet ja vaatimukset on asetettu nykyistä korkeammalle tasolle tietoisesti. Yhtymä on tarkkaan harkinnut, millaista osaamista se tarvitsee kumppanilta, jotta nämä tavoitteet voidaan saavuttaa, ja suunnitellut hankinnan tältä pohjalta.

Toivon, että keskustelu yhteisyrityksestä perustuu oikeaan tietoon. Yhtymä on tehnyt laajan infopaketin yhteisyrityksestä, ja aineisto on kaikkien maakunnan asukkaiden saatavilla yhtymän verkkosivuilla. Toivon, että siitä on apua myös maakunnan asukkaille. Kun tehdään uutta, on uskallettava haastaa nykytilaa ja asettaa kovia tavoitteita. Näin on tehty yhteisyrityksen suunnittelussa.

Kirjoittaja on hankejohtaja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 2. Suora lähetys: Lahden Reipas joutui takaa-ajajaksi Kultsun vieraana - ottelu käynnissä, katso tästä
 3. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 4. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 5. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 6. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 7. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 8. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 9. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 10. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 11. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 12. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 13. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 14. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 15. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.