Lukijalta: Kaupunginorkesterin korvausten tulisi olla paremmin balanssissa

Vesa Ruotonen

Lahden kulttuuri- ja liikuntalautakunnan varajäsen Pertti Vartiainen kirjoitti ESS 3.6.20 Sinfonia Lahden uuden kapellimestarin ylisuurista palkkioista.

Olen Vartiaisen kannalla. Orkesterin soittajien ja "vispaajan", kuten professori Jorma Panula sanoo, palkkaerot ovat aivan liian suuret. Kaput ovat ylihinnoiteltuja. Aivan saman voi havaita tosin monilla työpaikoilla, ehkä jopa mediassa?

Orkesteri koostuu eri soittimien erinomaisista ja korkean koulutuksen saaneista asiantuntija-ammattilaisista. Kapellimestari on yksi heistä. Korvausten tulisi olla paremmin balanssissa. Johtajille maksetaan nykyisin liikaa. Muutaman viikon työstä kymppi saa saman kuin soittaja koko vuodessa. Miten näin on päässyt käymään?

Sinfonia Lahden kapellimestarisopimuksen meklarina toimi Lontoon agentuuri HarrisonParrot. Se on mahtitekijä, joka voi artistin ottaa listoilleen tai pudottaa listoiltaan. Keikat loppuvat kuin koronaseinään, jos agentti niin päättää.

Järjestelmä on sama kuin ammattilaisurheilussa. Agentuurit tienaavat sopimuksilla ja viilaavat hintoja kaikin mahdollisin keinoin. Osa Lahden maksamista sopimusrahoista päätyy suoraan Lontooseen.

Taiteella ei ole mitään tekemistä sopimusten kanssa. Se on vain kaunis kulissi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu