Lukijalta: Kaupunginorkesterin korvausten tulisi olla paremmin balanssissa

Vesa Ruotonen

Lahden kulttuuri- ja liikuntalautakunnan varajäsen Pertti Vartiainen kirjoitti ESS 3.6.20 Sinfonia Lahden uuden kapellimestarin ylisuurista palkkioista.

Olen Vartiaisen kannalla. Orkesterin soittajien ja "vispaajan", kuten professori Jorma Panula sanoo, palkkaerot ovat aivan liian suuret. Kaput ovat ylihinnoiteltuja. Aivan saman voi havaita tosin monilla työpaikoilla, ehkä jopa mediassa?

Orkesteri koostuu eri soittimien erinomaisista ja korkean koulutuksen saaneista asiantuntija-ammattilaisista. Kapellimestari on yksi heistä. Korvausten tulisi olla paremmin balanssissa. Johtajille maksetaan nykyisin liikaa. Muutaman viikon työstä kymppi saa saman kuin soittaja koko vuodessa. Miten näin on päässyt käymään?

Sinfonia Lahden kapellimestarisopimuksen meklarina toimi Lontoon agentuuri HarrisonParrot. Se on mahtitekijä, joka voi artistin ottaa listoilleen tai pudottaa listoiltaan. Keikat loppuvat kuin koronaseinään, jos agentti niin päättää.

Järjestelmä on sama kuin ammattilaisurheilussa. Agentuurit tienaavat sopimuksilla ja viilaavat hintoja kaikin mahdollisin keinoin. Osa Lahden maksamista sopimusrahoista päätyy suoraan Lontooseen.

Taiteella ei ole mitään tekemistä sopimusten kanssa. Se on vain kaunis kulissi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 2. Lahden Ahkeran GP-kisoissa ovat mukana lähes kaikki Suomen tämän hetken kärkiyleisurheilijat – maltti on valttia etenkin pikajuoksussa: "Vaikka pitää mennä kovaa, ei saa olla kiire"
 3. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 4. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 5. "Ensimmäisistä Kalevan kisoista tavoitteena on mitali" – Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen rikkoo ennätyksiään
 6. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 7. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 8. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 9. Ahkeran GP-kisoihin 2 500 ihmistä – Lahden stadionin yleisurheiluilta tulee olemaan loppuunmyyty
 10. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 11. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 12. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 13. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 14. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 15. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.