Lukijalta: Sotaa ei pitkitetä monta päivää 60 hävittäjällä

Jos Suomeen joku hyökkää, niin Venäjä, maa jossa ihmishengellä ei ole mitään arvoa. Tarpeen tullen sekä kansainväliset että omat lait unohdetaan ja kaikki rikokset kiistetään. Valehdellaan korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Jos niin onnettomasti kävisi, että Venäjä Suomeen hyökkäisi, niin kyllä kolmas kerta varmasti toden sanoisi. Ei Suomella olisi mitään mahdollisuutta. Avun saaminen jostain olisi varmasti toivotonta – sympatia ei Venäjän kanssa sotiessa auttaisi. Apua ei tulisi Ruotsista eikä Norjasta. Sotiminen Venäjää vastaan olisi toivotonta. 500 hävittäjääkään ei auttaisi. Kuudellakymmenellä ei sotaa monta päivää pitkitetä.

Miksi Venäjä pyrkisi valtaamaan Suomen? Eihän täällä ole mitään otettavaa. Suomi on Euroopan köyhimpiä maita, syrjäinen Euroopan peräkylä. Metsiä lukuun ottamatta ei mitään luonnonvaroja. Juuri nyt Suomi menestyy vain ahkerien suomalaisten ansiosta, ahkeruuskin on selvästi väistymässä vapaa-ajan tieltä.

Kahdella edellisellä sodalla oli selkeät perusteet. Jos Venäjä onnistuisi valtaamaan Suomen, niin varmasti ei Ruotsia eikä Norjaa. Suomella se ei mitään tee.

Ilmeisesti hävittäjien hankinta liittyykin suurempiin ympyröihin. Kuvitellaan, että yhteensopivuus Naton kanssa velvoittaa ja joskus ehkä auttaa. Hyvä olisi tietää, mihin hävittäjien muka suoma turvallisuustakuu perustuu. Kallista kuvittelua. Uusien hävittäjien kustannukset 30 vuodelta lienevät noin 40 miljardia.

Venäjällä on Suomeen verraten murskaava ylivoima, jos sotaa ajatellaan. Ei ole mitään syytä antaa Venäjälle tarvetta hyökätä Suomeen, mutta on miljoonia syitä kehittää hyviä suhteita ja ennen kaikkea kauppasuhteita Venäjään.

Voisimme varmasti suhteellisen pienin ponnistuksin palauttaa 1980-luvulla vallinneet kauppasuhteet, joista Suomi hyötyi suuresti.

Voisimme varmasti suhteellisen pienin ponnistuksin palauttaa 1980-luvulla vallinneet kauppasuhteet, joista Suomi hyötyi suuresti. Panostuksia se vaatii, mutta se on suunnattoman paljon helpompaa kuin viennin lisääminen Kiinaan tai USA:han. Venäjä ei ole merien takana ja on kehitysmaa.

Jussi Mäkelä

Hollola

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.