Lukijalta: Sotaa ei pitkitetä monta päivää 60 hävittäjällä

Jos Suomeen joku hyökkää, niin Venäjä, maa jossa ihmishengellä ei ole mitään arvoa. Tarpeen tullen sekä kansainväliset että omat lait unohdetaan ja kaikki rikokset kiistetään. Valehdellaan korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Jos niin onnettomasti kävisi, että Venäjä Suomeen hyökkäisi, niin kyllä kolmas kerta varmasti toden sanoisi. Ei Suomella olisi mitään mahdollisuutta. Avun saaminen jostain olisi varmasti toivotonta – sympatia ei Venäjän kanssa sotiessa auttaisi. Apua ei tulisi Ruotsista eikä Norjasta. Sotiminen Venäjää vastaan olisi toivotonta. 500 hävittäjääkään ei auttaisi. Kuudellakymmenellä ei sotaa monta päivää pitkitetä.

Miksi Venäjä pyrkisi valtaamaan Suomen? Eihän täällä ole mitään otettavaa. Suomi on Euroopan köyhimpiä maita, syrjäinen Euroopan peräkylä. Metsiä lukuun ottamatta ei mitään luonnonvaroja. Juuri nyt Suomi menestyy vain ahkerien suomalaisten ansiosta, ahkeruuskin on selvästi väistymässä vapaa-ajan tieltä.

Kahdella edellisellä sodalla oli selkeät perusteet. Jos Venäjä onnistuisi valtaamaan Suomen, niin varmasti ei Ruotsia eikä Norjaa. Suomella se ei mitään tee.

Ilmeisesti hävittäjien hankinta liittyykin suurempiin ympyröihin. Kuvitellaan, että yhteensopivuus Naton kanssa velvoittaa ja joskus ehkä auttaa. Hyvä olisi tietää, mihin hävittäjien muka suoma turvallisuustakuu perustuu. Kallista kuvittelua. Uusien hävittäjien kustannukset 30 vuodelta lienevät noin 40 miljardia.

Venäjällä on Suomeen verraten murskaava ylivoima, jos sotaa ajatellaan. Ei ole mitään syytä antaa Venäjälle tarvetta hyökätä Suomeen, mutta on miljoonia syitä kehittää hyviä suhteita ja ennen kaikkea kauppasuhteita Venäjään.

Voisimme varmasti suhteellisen pienin ponnistuksin palauttaa 1980-luvulla vallinneet kauppasuhteet, joista Suomi hyötyi suuresti.

Voisimme varmasti suhteellisen pienin ponnistuksin palauttaa 1980-luvulla vallinneet kauppasuhteet, joista Suomi hyötyi suuresti. Panostuksia se vaatii, mutta se on suunnattoman paljon helpompaa kuin viennin lisääminen Kiinaan tai USA:han. Venäjä ei ole merien takana ja on kehitysmaa.

Jussi Mäkelä

Hollola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 2. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 3. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 4. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 5. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 6. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 7. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 8. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 9. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 10. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 11. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 12. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 13. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 14. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 15. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.