Pääkirjoitus: Asiantuntijat tekevät tuloaan Lahden yhtiöiden hallintoon

Hallitusammattilainen Jukka Ottela löytyi vuosi sitten politiikan ulkopuolelta johtamaan Lahti Energian hallitusta. Juha Peurala

Lahdessa on säännöllisesti nostettu esille tarve miehittää kaupungin tärkeimpien tytäryhtiöiden luottamuselimet hallitustyön ammattilaisilla ja kokeneilla liiketoiminnan asiantuntijolla niihin poliittisin perustein valittujen luottamushenkilöiden asemesta – tai ohella.

Toistaiseksi puolueet ovat onnistuneet suojelemaan perinteistä reviiriään niin tiukasti, että Lahden tyttärien hallituksissa istuu vain kourallinen politiikan ulkopuolisia henkilöitä. Tampereella ja Oulussa heitä on peräti kolmannes.

Vahvempaa markkinoiden ja talouden osaamista sekä tuoreita näkemyksiä on kuulutettu täälläkin eritoten sellaisiin kaupungin tytäryhtiöihin, jotka kilpailevat avoimilla markkinoilla. Keskustelua on yritetty viritellä pitkin 2000-lukua pääasiassa politiikan oikealta laidalta, mutta vasta nyt alkaa näyttää siltä, että sanat voisivat muuttua myös teoiksi tähänastista paljon laajemmassa mittakaavassa.

Kaupungin konserni- ja tilajaosto meni hiljattain jopa niin pitkälle, että keskusteli aiheesta virkamiesten sille laatiman alustavan hahmotelman pohjalta. Jaostolle oli tuotu tarjolle kolme vaihtoehtoista mallia, joiden pohjalta riippumattomien edustajien osuus voitaisiin kasvattaa enimmillään kolmannekseen hallitusten kaikista jäsenistä.

Keskusteluja pidemmälle jaosto ei ehtinyt, sillä aiheesta ei ole vielä neuvoteltu valtuustoryhmien kesken, ja kesälomatkin painavat päälle. Päätöksiä on siten odotettavissa aikaisintaan syksyllä.

Toki johtavien poliitikkojen kommentit ovat tässä vaiheessa lupaavampia kuin aikaisemmin. Lahti Energian hallitusta on vuoden päivät johtanut – kokoomuksen mandaatilla, mutta vailla vahvaa poliittista taustaa – Jukka Ottela, kokenut hallitusammattilainen ja Mediatalo Esan entinen pitkäaikainen toimitusjohtaja. Konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) kiittää Ottelan tehneen yhtiössä ryhtiliikkeen, eikä SDP:n ryhmänjohtaja Pekka Komukaan löydä tämän tekemisistä moitittavaa.

Kenties ajat ovat muuttumassa.

Myönteisistä arviosta ei toivottavasti ole enää pitkä matka siihen että politiikan ulkopuolinen viisaus saisi nykyistä enemmän jalansijaa yhtiöiden hallituksissa. Olkoonkin, että se saattaisi vähentää hallitusten kuuliaisuutta kaupungin harjoittamalle poliittissävytteiselle omistajaohjaukselle – ja samalla leikata loven puolueiden tuloihin, joissa luottamuspalkkioista perittävä vero on aina ollut isossa roolissa.

Nämä ovat tähän asti olleet poliittisesti ymmärrettäviä mutta yhtiöiden edun näkökulmasta epäkelpoja syitä vastustaa asiantuntijajäsenten määrän vahvistamista yhtiöiden hallinnossa. Mutta kenties ajat ovat tässäkin suhteessa muuttumassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu