Lukijalta: Valtakunnallinen koiravero Suomeen

Lasse Koskinen

Suomessa on yli 700 000 koiraa eli enemmän kuin Helsingissä asukkaita. Elintasosyistä koiria hankitaan jopa hetken mielijohteesta ja muiden esimerkkiä noudattaen. Lemmikeistä on tullut elintason mittari ja keskinäisen kilpailun väline. Nykyisin kilpaillaan sekä koirien määrillä että usein jopa koolla. Osa koirien omistajista on koirakouluttamattomia, mikä näkyy koirien puutteellisena hallintana yleisillä paikoilla ja reiteillä.

Koirien tuottamista haitoista on alettu myös laajemmin keskustella. Muutaman kerran vuodessa sattuu vakavia koirien aiheuttamia raateluita, jotka ovat kohdistuneet ihmisiin ja toisiin koiriin. Pienempiä puremia tai päällekarkauksia sattuu enemmän, ja ne jäävät yleensä asianomaisten keskinäisen selvittelyn varaan.

Moni hankkii koiran sen vuoksi, että koira haluaa säännöllisesti ulos ja vetää samalla liikuntalaiskan isäntänsä mukaan ulos, vaikka tupakka suussa. Koiran tarjoama kävelyvauhti ei kuitenkaan hengästytä taluttajaa, joten koiran ulkoiluttaminen ei kuntoa nosta eikä taluttajan painoa laske.

Uutisten mukaan Helsingissä on järjestetty jo leipäjonoja, joissa 500 lemmikkieläinten omistajaa hakee ruokaa lemmikilleen. Lemmikeistä on tullut näin osa talouden hallintaa, jolloin eläin saatetaan hankkia kustannuksista huolimatta, tai tulojen äkillinen putoaminen vie myös lemmikit leipäjonoon. Toistaiseksi lemmikeille ei olla suunnittelemassa toimeentulotukea.

Lenkkipoluilla tulee vastaan koirien omistajia, jotka eivät välitä koiransa säntäämisestä kohti vastaantulijaa, tai jopa yllättyvät koiransa käyttäytymisestä. Taluttajan hihna saattaa ulottua poikittain jopa lähes koko lenkkipolun leveydeltä. Järjestyssäännöistä huolimatta jotkut ulkoiluttavat koiraansa vapaana ulkoilureiteillä vastaantulijoista piittaamatta. Taluttaja olettaa vastaantulevan juoksijan olevan väistämisvelvollinen. Näin ei ole.

Kadulla äidillä saattaa olla lastenvaunut, toinen lapsi kävelemässä rinnalla, matkapuhelin korvalla ja talutinnarun päässä oleva koira saa säntäillä mielin määrin, koska siihen äidin huomio ei enää voi ulottua. Samoin matkapuhelimeen innokkaasti puhuva mies antaa koiransa risteillä punoksen varassa sinne tänne. Joillakin kevytrakenteisilla naisilla on pari suurta koiraa, joiden hallintaa taluttajan voimat eivät riitä. Samoin monella lapsella näkee voimiin nähden liian suuren koiran talutushihnan päässä.

Parina ensimmäisenä vuonna vuotuinen summa on syytä ohjata korona-velan hoitoon.

Koirien määrää on aika rajoittaa. Suomeen tarvitaan valtakunnallinen koiravero, esimerkiksi sata euroa vuodessa koiraa kohti, kuten monet ovat ehdottaneet. Se on 70 miljoonan euron vuotuinen tulo valtiolle yhteiseen kukkaroomme. Siitä voidaan ohjata esimerkiksi viisi miljoonaa vuodessa koirapuistojen perustamiseen ja koiran omistajien ja koirien koulutukseen. Parina ensimmäisenä vuonna vuotuinen summa on syytä ohjata korona-velan hoitoon.

Koiraveron maksua voidaan seurata tänä päivänä tietosiruttamalla kaikki koirat. Näin omistaja- ja veronmaksutiedot voidaan tallentaa sekä koirarekisteriin että verottajalle vaivattomasti. Tämä onnistuu autojen osalta, joten se onnistuu myös koirien osalta. Tietenkin kaikki palveluskoirat, kuten opas-, etsintä- ja pelastuskoirat tulee vapauttaa koiraverosta. Nyt sitten vain valtiovarainministeriöstä lakiesitys kohti maan hallitusta ja eduskuntaa.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuutettu ja maakuntavaltuutettu (ps.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 2. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 3. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 4. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 5. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 6. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 7. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 8. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 9. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 11. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 12. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 13. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 14. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 15. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.