Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Valtakunnallinen koiravero Suomeen

Suomessa on yli 700 000 koiraa eli enemmän kuin Helsingissä asukkaita. Elintasosyistä koiria hankitaan jopa hetken mielijohteesta ja muiden esimerkkiä noudattaen. Lemmikeistä on tullut elintason mittari ja keskinäisen kilpailun väline. Nykyisin kilpaillaan sekä koirien määrillä että usein jopa koolla. Osa koirien omistajista on koirakouluttamattomia, mikä näkyy koirien puutteellisena hallintana yleisillä paikoilla ja reiteillä.

Koirien tuottamista haitoista on alettu myös laajemmin keskustella. Muutaman kerran vuodessa sattuu vakavia koirien aiheuttamia raateluita, jotka ovat kohdistuneet ihmisiin ja toisiin koiriin. Pienempiä puremia tai päällekarkauksia sattuu enemmän, ja ne jäävät yleensä asianomaisten keskinäisen selvittelyn varaan.

Moni hankkii koiran sen vuoksi, että koira haluaa säännöllisesti ulos ja vetää samalla liikuntalaiskan isäntänsä mukaan ulos, vaikka tupakka suussa. Koiran tarjoama kävelyvauhti ei kuitenkaan hengästytä taluttajaa, joten koiran ulkoiluttaminen ei kuntoa nosta eikä taluttajan painoa laske.

Uutisten mukaan Helsingissä on järjestetty jo leipäjonoja, joissa 500 lemmikkieläinten omistajaa hakee ruokaa lemmikilleen. Lemmikeistä on tullut näin osa talouden hallintaa, jolloin eläin saatetaan hankkia kustannuksista huolimatta, tai tulojen äkillinen putoaminen vie myös lemmikit leipäjonoon. Toistaiseksi lemmikeille ei olla suunnittelemassa toimeentulotukea.

Lenkkipoluilla tulee vastaan koirien omistajia, jotka eivät välitä koiransa säntäämisestä kohti vastaantulijaa, tai jopa yllättyvät koiransa käyttäytymisestä. Taluttajan hihna saattaa ulottua poikittain jopa lähes koko lenkkipolun leveydeltä. Järjestyssäännöistä huolimatta jotkut ulkoiluttavat koiraansa vapaana ulkoilureiteillä vastaantulijoista piittaamatta. Taluttaja olettaa vastaantulevan juoksijan olevan väistämisvelvollinen. Näin ei ole.

Kadulla äidillä saattaa olla lastenvaunut, toinen lapsi kävelemässä rinnalla, matkapuhelin korvalla ja talutinnarun päässä oleva koira saa säntäillä mielin määrin, koska siihen äidin huomio ei enää voi ulottua. Samoin matkapuhelimeen innokkaasti puhuva mies antaa koiransa risteillä punoksen varassa sinne tänne. Joillakin kevytrakenteisilla naisilla on pari suurta koiraa, joiden hallintaa taluttajan voimat eivät riitä. Samoin monella lapsella näkee voimiin nähden liian suuren koiran talutushihnan päässä.

Parina ensimmäisenä vuonna vuotuinen summa on syytä ohjata korona-velan hoitoon.

Koirien määrää on aika rajoittaa. Suomeen tarvitaan valtakunnallinen koiravero, esimerkiksi sata euroa vuodessa koiraa kohti, kuten monet ovat ehdottaneet. Se on 70 miljoonan euron vuotuinen tulo valtiolle yhteiseen kukkaroomme. Siitä voidaan ohjata esimerkiksi viisi miljoonaa vuodessa koirapuistojen perustamiseen ja koiran omistajien ja koirien koulutukseen. Parina ensimmäisenä vuonna vuotuinen summa on syytä ohjata korona-velan hoitoon.

Koiraveron maksua voidaan seurata tänä päivänä tietosiruttamalla kaikki koirat. Näin omistaja- ja veronmaksutiedot voidaan tallentaa sekä koirarekisteriin että verottajalle vaivattomasti. Tämä onnistuu autojen osalta, joten se onnistuu myös koirien osalta. Tietenkin kaikki palveluskoirat, kuten opas-, etsintä- ja pelastuskoirat tulee vapauttaa koiraverosta. Nyt sitten vain valtiovarainministeriöstä lakiesitys kohti maan hallitusta ja eduskuntaa.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuutettu ja maakuntavaltuutettu (ps.).