Lukijalta: Koronavirusta vastaan tarvitaan innovaatioita

Juha Tervala

Yhteiskunnallista päätöksentekoa pitäisi ohjata kustannus-hyötyanalyysien, joiden avulla arvioidaan toimenpiteiden hyötyjä suhteessa kustannuksiin. Hahmotetaan koronakriisin kustannuksia: Hallituksen päätös julistaa poikkeustila 16.3. nojasi THL:n ennusteisiin, joissa infektiokuolleisuudeksi arvioitiin 0,05–0,1 prosenttia. Science-lehden mukaan infektiokuolleisuus on ollut Ranskassa 0,7, joka on huomattavasti enemmän kuin THL:n ennusteessa.

Suomen Pankin ennusteen mukaan bruttokansantuote (BKT) laskee tänä vuonna 5–13 prosenttia. Oletetaan, että BKT laskee yhdeksän prosenttia, mikä tarkoittaa 22 miljardia euroa. Talous elpyy kriiseistä hitaasti, joten lovi BKT:hen 2020-luvulla on tätäkin massiivisempi ja julkinen sektori menettää verotuloja kymmeniä miljardeja.

Maailman ehkä arvostetuimman tiedelehden, Sciencen, pääkirjoituksessa keskusteltiin koronaviruksen voittamista innovaatioilla. Jos ajatellaan kustannus-hyötyanalyysiä, toimien ja innovaatioiden, jotka pelastavat ihmishenkiä ja nopeuttavat talouden paluuta mahdollisimman normaaliin arkeen, potentiaaliset hyödyt ovat massiivisia.

Valtion tulisi rahoittaa lääke- ja kansanterveystieteellisiä ja terveysteknologia-alan tutkimus- ja kehityshankkeita, joilla kehitetään keinoja ennaltaehkäistä viruksen leviämistä ja hoitaa koronaviruksen saaneita. Jos valtio ohjaa rahoja huomattavaan määrään potentiaalisia tutkimus- ja kehityshankkeita, todennäköisyys kaikkien hankkeiden epäonnistumiseen on pieni.

Tartuntaketjuja jäljittävä mobiilisovellus, ns. koronasovellus, on innovaatio, joka voisi nopeuttaa normaaliin arkeen palaamista. Science-lehdessä arvioitiin, että koronasovellus, joka muistaa lähikontaktit ja ilmoittaa välittömästi lähikontaktista positiivisen koronatestin saaneeseen ihmiseen, voi jopa painaa tartuttavuusluvun alle yhden, jos riittävän monet ihmiset käyttävät sitä. Koronasovellus, joka auttaisi epidemian tukahduttamisessa, olisi erinomainen investointi.

Valtio on laatinut useita lisätalousarviota, mutta ne ovat lähes kokonaan reaktioita terveydenhoitomenojen kasvuun ja taloustilanteen heikkenemiseen. Martti Hetemäen johtaman Exit-työryhmän julkaisemisen jälkeen tehdyssä lisätalousarviossa tehtiin koronaviruksen hallintaan liittyviä menolisäyksiä 16 miljoonan edestä, muun muassa rokote- ja lääkekehitystutkimuksen tukemiseen ja koronasovellukseen.

Valtio on laatinut useita lisätalousarviota, mutta ne ovat lähes kokonaan reaktioita terveydenhoitomenojen kasvuun ja taloustilanteen heikkenemiseen.

Jos BKT laskee 22 miljardilla vuonna 2020, pandemian aiheuttama BKT-tappio on noin 60 miljoonaa päivässä. Valtion panostukset innovaatioihin, joilla pyritään saamaan koronaepidemia hallintaan, vastaavat ainoastaan neljännestä kriisin päivässä aiheuttamasta tappiosta!

Kustannus-hyötyanalyysi sanoo, että hanke kannattaa toteuttaa, jos nykyhetkeen diskontatut hyödyt ovat suuremmat kuin nykyhetkeen diskontatut kustannukset. Kriisin kustannukset mitataan ihmishengissä ja kymmenissä miljardeissa euroissa, joten innovaatioiden, jotka lyhentäisivät ja lieventäisivät pandemiaa ja talouskriisiä, potentiaaliset hyödyt ovat pelastettuja ihmishenkiä ja miljardeja euroja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 2. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 3. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 4. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 5. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 6. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 7. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 8. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 9. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 11. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 12. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 13. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 14. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 15. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.