Lukijalta: LADin vuokrasopimuksen laillisuus selvitettävä

Juhani Melanen

Varatuomari Jorma Ratian tutkimuksiin perustuva yhteenveto (Uusi Lahti 10.6.) antoi käsityksen siitä, miten kallis ja mahdollisesti väärin perustein laadittu LAD-vuokrasopimus on neuvoteltu ilman tarvittavia tietoja kiinteistön omistajasta ja siitä, kenen kanssa vuokrasopimus oikein laadittiin.

Näyttää vakavasti siltä, että ”esisopimus” on kaupungin puolelta allekirjoitettu selvittämättä sopimuksen toisen osapuolen taustoja tai vuokrasopimuksen tehneen yhtiön sidonnaisuuksia, eikä yksityiskohtia ole tarkistutettu Lahden kaupungin lakimiehillä. Tuollaiset selvitykset ovat tietojeni mukaan normaalikäytäntö muissa kaupungeissa, esimerkiksi Helsingissä, näin tärkeiden ja kauaskantoisten asiakirjojen suhteen silloin, kun puhutaan tämän luokan taloudellisista sopimuksista.

Lukijalta Lisää tietoa LADin vuokranantajan taustasta

Lahden kaupungin olisi tehtävä julkinen juridinen selvitys siitä, mitä tuli allekirjoitettua, kenen kanssa ja onko vuokrasopimus mahdollista purkaa siksi, että sopimusoikeudellisia sääntöjä on mahdollisesti rikottu ja laiminlyöty.

Uskomattominta asiassa on kuitenkin, että edes kaupunginhallitus ei ole vaivautunut selvittämään näin tärkeän sopimuksen yksityiskohtia ja kaikkia siihen sisältyviä klausuuleja.

On lahtelaisten veronmaksajien oikeus saada selvitys kaikista LAD-sopimuksen tekemiseen liittyvistä yksityiskohdista sekä vuokransaajan taustoista ja toimista. Näihin kysymyksiin odotan vastausta Lahden kaupungin lakimiehiltä:

Miten on mahdollista, että LADin projektissa mukana nyt olleita yhtiöitä ei ole ollut olemassa, kun Lahden valtuusto teki päätöksensä 15.1.2018? Ketkä ovat hyväksyneet LADin kohonneet kustannukset, ja miksei näitä ole hyväksytetty valtuustossa? Onko vuokranantaja Kielon kanssa tehty sopimus lainvoimainen, koska vuokrasopimus on tehtävä kiinteistön omistajan kanssa? Onko Lahden kaupunki hyväksynyt vain esisopimuksen eikä varsinaista sopimusta? Onko sopimus mahdollista peruuttaa juridisin keinoin?

Uskaltavatko Lahden valtuutetut tehdä asiasta kunnallisvalituksen samalla tavalla kuin KymiRingistä?

Onko sopimus mahdollista peruuttaa juridisin keinoin?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 2. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 3. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 4. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 5. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 6. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 7. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 8. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 9. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 11. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 12. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 13. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 14. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 15. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.