Lukijalta: Kuntalaisten, kuntien ja henkilöstön yhteinen etu on, että sote-palveluja kehitetään nykymallin pohjalta

Tiina Mikkonen, Linda Sydänmäki

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymämalli on tuonut ensimmäistä kertaa saman katon alle perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelut, eikä keinotekoinen raja palvelujen välillä ole enää esteenä oikea-aikaiselle ja oikeanlaiselle palvelulle.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän nyt valmistelema perusterveydenhuollon palvelujen myyminen yksityiselle yhtiölle romuttaisi tämän tehokkaan yhteistoiminnan. Palaisimme vanhaan osaoptimointiin perustuvaan malliin, jossa perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito kilpailisivat keskenään resursseista.

Kärsijöinä olisivat kuntalaiset ja kohoavien kustannusten kanssa kamppailevat jäsenkunnat. Hoidon tarpeessa oleva kuntalainen saattaisi joutua pompotelluksi erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä, kun kumpikaan ei haluaisi ottaa vastuuta hoitokustannuksista.

Perusterveydenhuollon myyminen synnyttäisi erikoissairaanhoidon (PHHYKY) ja perusterveydenhuollon (yhteisyritys) välille vastaavan ostopalvelusopimusjärjestelmän, jollainen oli aiemmin Päijät-Hämeen keskussairaalan tuottaman erikoissairaanhoidon ja kuntien tuottaman perusterveydenhuollon välillä.

Yhteisyritysmallissa kunnat voisivat keskustella hyvinvointiyhtymän kanssa, mutta eivät perusterveydenhuollon palveluja tuottavan yhtiön kanssa. Kunnille jäisi tilanteessa lähinnä maksajan rooli.

Nykymalli mahdollistaa muun muassa henkilöstön osaamisen kehittämisen. Osana lisäkouluttautumista yhtymän sisällä on voinut siirtyä joustavasti tehtävästä toiseen. Tämä on toiminut hyvänä houkuttimena, jolla on saatu rekrytoitua aiempaa paremmin henkilökuntaa eri tehtäviin.

Hyvinvointiyhtymän nykymalli on tuonut ensimmäistä kertaa saman katon alle perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelut ilman keinotekoista rajaa niiden välillä.

Yksityinen yritys toimii aina tuottaakseen voittoa: kuntalaisten perusterveydenhuoltoon tarkoitetuista varoista arviolta 5–10 prosenttia jaettaisiin voittona yrityksen omistajille.

Jotta voittoa syntyisi, yhtiö saattaisi pyrkiä vähentämään henkilökuntaa ja vaikeuttamaan pääsyä lääkäriin – käytännössä siis laskemaan palvelujen laatua ja saavutettavuutta. Se tapahtuisi todennäköisesti niin, että kuntalaisille annettaisiin lääkärin vastaanottojen sijaan sairaanhoitajan vastaanottoja tai etäpalveluja myös niissä tilanteissa, jotka edellyttäisivät lääkärin arviota.

Kun lääkärin ajanvarausvastaanotolle ei pääse, kuormittuu päivystyspoliklinikka, jossa hoito on kalliimpaa ja jonne kuuluvat vain kiireellistä hoitoa vaativat päivystystapaukset.

Kyselymme (ESS 27.5.2020) mukaan iso osa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkäreistä ja hammaslääkäreistä on jo miettinyt työnantajan vaihtoa, jos yhteisyritys perustetaan.

Kuntalaisten, kuntien ja henkilöstön yhteinen etu on, että hyvinvointiyhtymän sosiaali- ja terveyspalveluja kehitetään myös jatkossa nykymallin pohjalta. Perusterveydenhuolto on yhtymän budjetissa vain pieni osa, mutta terveydenhuollon osalta se on kaikkien kuntalaisten ensisijainen palvelu.

Päijät-Hämeen suurimmat sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuspaineet tulevat lasten ja nuorten hyvinvointivajeesta sekä päihde- ja mielenterveysongelmista. Niiden hoidossa perusterveydenhuolto vahvistettuna sosiaalityöllä on avainasemassa.

Kirjoittajat ovat Juko ry:n pääluottamusmiehiä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 2. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 3. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 4. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 5. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 6. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 7. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 8. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 9. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 11. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 12. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 13. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 14. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 15. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.