Pääkirjoitus: Salpausselkä palaa tuttuun ja turvalliseen

Lahti Events ja Aino-Kaisa Saarinen väistyvät hiihtopiirien tieltä Salpausselän kisojen järjestäjinä Mirja Hussain

Lahden kaupungin omistaman tapahtumayhtiön Lahti Eventsin urakka Salpausselän kisojen järjestäjänä jäi kolmivuotiseksi, kun kaupunginhallitus ei enää katsonut aiheelliseksi jatkaa nyt katkolle tullutta sopimusta. Jatkossa järjestelyvastuun saavat Suomen Hiihtoliitto ja Lahden Hiihtoseura. Ne perustavat oman tapahtumayhtiönsä, joka ainakin työvaiheessa tottelee ehkä mielikuvituksetonta mutta kiistatta ymmärrettävää nimeä Salpausselän kisat.

Vaikka yhtiö on uusi, muilta osin ratkaisussa on kyse paluusta vanhaan. Salpausselän kisoja, Lahden tunnetuinta vuosittaista yleisötapahtumaa, on järjestetty lähes katkeamatta vuodesta 1923. Melkein sata vuotta ne olivat kolmen kauppa. LHS ja Hiihtoliitto – jonka päämaja sijaitsi takavuosina Lahdessa – huolehtivat kilpailuista ja kaupunki takasi puitteet. Pitkään myös suorituspaikat olivat LHS:n vastuulla, kunnes kaupunki osti Hiihtostadionin alueen omakseen puolisen vuosisataa sitten.

Perinteinen kolmiyhteys järkkyi vasta viimeisimpien, vuoden 2017 MM-hiihtojen jälkeen, kun Lahti Events otettiin mukaan kuvioihin. Kaupungin tapahtumayhtiön toivottiin tuovan uutta virtaa suosiotaan suuresti menettäneeseen tapahtumaan.

Odotukset täyttyivät sikäli, että yleisömäärä saatiin nousuun ja taloudelliset tappiot laskuun. Suunta kääntyi siis oikeaan, mutta voitolliseksi tai edes nollille ei Lahti Eventskään ehtinyt kisojen tulosta kääntää. Sen enempiä perusteluja kaupunginhallitus tuskin kaipasi päätökselleen jättää sopimus uusimatta.

Toki ratkaisun taustalla näyttää vaikuttaneen myös hiihtopiirien ilmeinen tarve saada perinteinen suurtapahtuma tukevammin otteeseensa olkoonkin, että esimerkiksi kisojen järjestelytoimikunta oli viime vuosinakin miehitetty vahvasti LHS:n ja SHL:n edustajilla. Nyt rooleja joka tapauksessa selkeytetään, mikä voi olla kokonaisuudelle eduksi. Ainakin yhteydenpidon järjestäjien ja Kansainvälisen Hiihtoliiton välillä ennakoidaan helpottuvan

Uusi järjestäjäyhtiö pyrkii kääntämään kisojen tuloksen voitolliseksi. Epäonnistuessaan se kantaa vastuun tappioista. Veronmaksajien päälle niitä ei luvata kaataa, mutta täysin ilman heidän panostaan yhtälö ei toimi. Kaupunki varautuu tukemaan yhtiötä vuosittain 150 000 euron avustuksella ja tietenkin taata kohtuuden rajoissa kisojen edellyttämät olosuhteet riittävästä lumimäärästä alkaen.

Sitoumus tuskin tulee olemaan läpihuutojuttu valtuustossa, mutta valistuneimmat päättäjät varmasti ymmärtävät, että hinta on pieni ajatellen, paljonko kisat tuovat vuosittain näkyvyyttä ja taloudellisia hyötyjä Lahdelle ja sen elinkeinoelämälle.

Yhtälö ei toimi täysin ilman veronmaksajien panosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu