Katja Pyörälän Esalainen: Lahden kasvupotentiaali palijasjalakalaisen oululaisen silmin

Katja Pyörälä

Kotipaikkakunnallani Oulussa kaupunkiin muualta muuttaneita haukutaan leikkimielisesti tullista tulleiksi. Olen itse niin kutsuttu "palijasjalakalainen", polliisia pelekäävä Oulun kasvatti, enkä ole enää teinivuosien jälkeen juuri haaveillut muualle muuttamisesta. Pohjoisesta opiskelijakaupungista löytyy kaikki, mitä tällä hetkellä tarvitsen. Mutta entä tulevaisuus? Alakaako ahistaa?

Lahden kaupungin projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen arveli toukokuun alussa Tulevaisuuden Lahti -blogissa, että koronakriisi saattaisi lisätä Lahden kiinnostavuutta muuttajien silmissä, kun pääkaupungin ahtaus ei enää miellytä.

Lahdessa asuminen ei maksa yhtä paljon kuin Helsingissä ja löytyypähän täältä nykyään yliopistokin. Minun ikäiselleni nuorelle aikuiselle opiskelumahdollisuudet ja halpa katto pään päällä vaikuttavat jo vähintään lupaavalta alulta muuttokohteen plussat ja miinukset -listassa. Vaikka itse suorittanen tutkintoni loppuun Oulun yliopiston kirjoilla, ovat monen muun samaan ikäluokkaan kuuluvan katseet varmasti kääntymässä Lahtea kohti opiskelumahdollisuuksien vuoksi.

Ja onhan Lahdessa muutakin. Muutin itse tänne Suomen Chicagoon toukokuun lopulla, ja kaverit kotopuolessa tietenkin vähän naljailivat ja pelottelivat kaupungin "hurjasta" maineesta. Kuitenkin jo nyt olen huomannut väliaikaisessa kotikaupungissani monia vetovoimaisia seikkoja.

Lahti on urheilun ystävän kaupunki. Harjuisa maaperä pitää huolta päivän liikunta-annoksesta silloinkin, kun ei edes ollut ajatellut lähtevänsä urheilemaan.

Oulussa saa olla ylpeä paikallisista pyöräteistä ja mahdollisuuksista saavuttaa kohde kuin kohde konkelin selässä. Mutta ei Lahti jää pekkaa pahemmaksi pyöräilyssä. Mankeloimalla pääsee täälläkin, mutta kovemmalla sykkeellä, kun ei vaan kehtaa nousta satulasta kesken Mustakallion liikennetunnelin monisatametrisen nousun.

Salpausselän lenkkimaisemat ovat lyömättömät, jos niitä saa katseltua harjujuoksun jäljiltä silmissä vilisevän tähtisumun takaa. Toisella lenkkikerralla uskaltauduin Hollolaan Messilän rinteille, ja jokimaisemiin tottuneelle Vesijärven aava oli suorastaan sykähdyttävä.

Jakonen väittää blogikirjoituksessaan Lahtea kerrostalovaltaiseksi, eikä kerrostaloissa mitään vikaa olekaan. Väittäisin kuitenkin, ettei monesta kaupungista löydy yhtä suloista puutaloaluetta aivan kerrostalokeskustan lanteilta kuin Lahden Anttilanmäki.

Keskustan ympärillä on muitakin omakotialueita, jotka ainakin näin kesällä omenapuiden houkuttelevasti kukkiessa näyttävät suorastaan sydäntä pakahduttavan kutsuvilta. Omakotitaloasuminen ei ehkä ole ikäisteni suosiossa yleisesti, mutta ei se estä omaa haaveiluani. Kohta pitää varmaan soittaa puolisolle ja käskeä pakkaamaan kimpsut, nyt muutetaan Lahteen ja valitaan omalle kuistille kiikkustuolit!

Tullista tulleelle väliaikaislahtelaiselle kaupunki on ainakin toistaiseksi näyttänyt parhaita puoliaan. Lahden mäissä on sopivasti haastetta, ja kaikki on suhteellisen lähellä. Lahti on sopiva, ja tänne sopii. Eikös se juuri kuulostakin kotoisalta, sopiminen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu