Lukijalta: Miksi Suomeen hankittaisiin miljardeilla museotavaraa?

Timo Räsänen

Pääkirjoituksessaan 1.6.2020 Jukka Airo esittää näkemyksiä hävittäjähankkeeseen liittyen. Asiaa kommentoivat myös lahtelaiset reservin upseerit Juhani Melanen, Jukka Elomaa ja Risto Vuorisalo ( ESS 6.6.2020).

Ydin heidän viesteissään näyttää olevan hankinnan tarpeellisuus, vaikka hankintaprosessin ylle on langennut useampia varjoja. Oleellisen tiedon panttaaminen päättäjiltä, skandaalinkäryinen lobbaus, kansakunnan talouden mureneminen pandemian vuoksi, turvallisuuspolitiikkamme vanhanaikaisuus ja sotateknologian kehitys ovat syitä, joilla hävittäjähankinta on syytä haudata.

Sotakaluston hankinnan puolestapuhujat vetoavat turvallisuuspoliittisiin jännitteisiin lähialueillamme, yksilöimättä niistä kuitenkaan yhtäkään. On surullista, että me suomalaiset vielä 2020-luvulla suhtaudumme epäilevästi ja pelolla itäiseen naapuriimme. Yhtään väheksymättä itsenäisyytemme eteen tehtyä työtä ja uhrauksia, katson, että tältäkin osin puolustusstrategiamme tulisi kirjoittaa uusiksi.

On totta, että kymmenen vuoden kuluttua Hornetit voidaan laittaa Tuuloksen DC 3 -hangaarin eteen museohävittäjien seuraksi. Niiden suorituskyvyn korvaaminen ”täysimääräisesti” tai ”yksi yhteen” uusilla hävittäjillä ei pitäisi olla mikään itseisarvo. Jo nyt monet sotateknologian asiantuntijat pitävät hävittäjien ominaisuuksia turhina ja vanhentuneina.

Miksi Suomen puolustusvoimien pitäisi hankkia ja ylläpitää miljardeilla ”monitoimihävittäjiä”, jota nykyolosuhteissa voidaan hyödyntää vain rajojemme valvontatehtäviin? Tosipaikan tullen lentokalustomme elinkaari olisi suhteellisen lyhyt. Niistä ei jäisi jälkipolville museoitavaksi kuin hienoja värikuvia.

Kaikki viisi ehdolla olevaa hävittäjää ovat sotateollisuuden tuotteita. Niiden tärkein toiminnallinen tehtävä on eliminoida, tappaa ja tuhota. Sotatarkoituksiin Suomikin on aiemmin varustautunut ja hankintoja tehnyt, muiden muassa panssaroituja laivoja ja sukellusveneitä. Niidenkin hankinnan puolesta joku on joskus puhunut.

Maamme hyvinvointi vaatii pitkäjänteistä panostusta rauhanomaiseen yhteistyöhön.

Maamme hyvinvointi muuttuvassa maailmassa vaatii pitkäjänteistä panostusta rauhanomaiseen yhteistyöhön niin Suomen rajojen sisällä kuin rajojemme ulkopuolella, ilmansuunnasta riippumatta. Näistä lähtökohdista on toivottavaa, että hallituksella on rohkeutta pysäyttää hävittäjien hankintaprosessi.

Kirjoittaja on reservin upseeri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 2. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 3. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 4. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 5. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 6. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 7. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 8. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 9. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 11. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 12. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 13. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 14. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 15. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.