Pääkirjoitus: Kierrätyspuisto löysi paikkansa Hollolasta

Kierrätyspuisto nousee näillä näkymin Hollolaan, pian valmistuvan Lahden kehätien eteläpuolelle. Juha Peurala

Päijät-Hämeeseen suunniteltu jätteiden niin sanottu kierrätyspuisto otti maanantaina merkittävän joskaan ei vielä ratkaisevan harppauksen, kun maakuntahallitus linjasi yksimielisesti sen tulevaksi sijoituspaikaksi Hollolan. Kyse on laajasta ja harvaan asutusta alueesta tänä vuonna valmistuvan Lahden kehätien eteläpuolella.

Päätös ei nostattanut Hollolassa pelkästään riemuhuutoja, vaikka kierrätyspuistossakin on periaatteessa kyse normaalista yritystoiminnasta, jota kunnat yleensä suorastaan himoitsevat omalle maaperälleen lisääntyvien verotulojen toivossa.

Kierrätyspuisto kuitenkin kalskahtaa monen korvaan kaatopaikalta. Ja vaikka nykyaikaiset kaatopaikat muistuttavat vain vähän vuosikymmenten takaisia edeltäjiään, niistä koituu edelleen ympäristöönsä haittoja, joiden mahdollisuus on kierrätyspuiston tapauksessa herättänyt Hollolassa ymmärrettävää huolta. Samasta syystä hanketta vierastetaan myös Orimattilassa, josta löytyvät kolme muuta sijoituspaikkavaihtoehtoa.

Kierrätyspuisto on hankkeelle kieltämättä kaunisteltu nimitys, mutta yhtä lailla väärin olisi kutsua sitä kaatopaikaksi. Sinne kun ei sijoiteta lainkaan yhdyskuntajätettä, jonka hajuhaitat ovat nostattaneet eniten valitusta esimerkiksi Kujalan jätekeskuksen lähiasukkaissa.

Kierrätyspuistossa käsitellään ennen muuta ylijäämämaata sekä rakennus- ja purkujätettä. Nekään eivät ole täysin vailla ympäristövaikutuksia, mutta vaikutukset lienevät hallittavissa siten, ettei niistä koidu kohtuutonta haittaa sen paremmin ihmisille kuin luonnolle.

Yksimielinen päätös kertoo, että maakuntahallitus onnistui tarkastelemaan hankalaa kysymystä maakunnan kokonaisedun eikä yksittäisten kuntien näkökulmasta. Kierrätyspuistolle on polttava tarve Kujalan jätekeskuksen ja Rälssin maankaatopaikan aikanaan täyttyessä. Ja maakunnan etu edellyttää laitoksen sijoittamista Päijät-Hämeeseen, jotta sen poikimat taloudelliset hyödyt eivät karkaa muualle. Toki isäntäkuntaa ei pidä jättää yksin maksamaan hankkeen toteuttamisesta koituvia kustannuksia olkoonkin, että se pääsee myös poimimaan sen makeimmat hedelmät.

Hankkeen vastustajat voivat lohduttautua sillä, että lopullisesti sijoituspaikasta päätetään vasta ensi vuonna, ja sen jälkeen on käytettävissä vielä perinteinen valitustie. Vaatisi kuitenkin erittäin painavat perusteet ryhtyä viemään kierrätyspuistoa muualle kuin nyt linjatulle alueelle. Logistiselta sijainniltaan ylivertainen Hollolan vaihtoehto kun nousi kärkeen myös Hämeen ely-keskuksen ja Ramboll Finlandin tekemissä vertailuissa, joissa painotettiin ympäristövaikutuksia ja yritysten tarpeita.

Vaatisi painavat perusteet ryhtyä viemään hanketta muualle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 2. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 6. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 7. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 8. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 9. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 10. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 11. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 12. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 13. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 14. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 15. Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.