Lukijalta: Miksi kaupunki on pitänyt tätä lottovoittoa piilossa?

Tomi Honkanen

Lahden pitkäaikainen unelma toteutui pari vuotta sitten, kun eduskunta hyväksyi yliopistolakiin muutoksen, jonka mukaisesti Lahdesta tuli Suomen ensimmäinen uusi yliopistokaupunki sitten Rovaniemen 1979. Asian merkitys on jättimäinen pitkällä tähtäimellä. Jo startti oli huima Lahden houkutellessa maisteriasteen opiskelijoita LUTin ennätyssuurella hakija-opiskelupaikkasuhteella.

Lahden tarkastuslautakunta nosti äskettäin muutaman muun asian ohella esiin myös yliopistoasian. Lautakunta totesi markkinoinnin onnistuneen hyvin, mutta toivoi yliopiston näkyvän kaupunkikuvassa paremmin. Lautakunnan lausunto ottaa kantaa tärkeään asiaan ollen kuitenkin hieman ylimalkainen.

Nyt herätys ja räyhäkkyyttä peliin. Tätä on odotettu monta vuosikymmentä.

Hyvä markkinointi tässä tapauksessa voi tarkoittaa esimerkiksi yrityksille tehtyä markkinointia sijoituspaikkakysymyksissä, mutta muutoin kaupungin markkinointi on pyrkinyt pitämään tätä lottovoittoa piilossa, enemmänkin hyvin pidettynä salaisuutena.

LUT-yliopisto itsekin piti Lahden statusta ja kampusta yliopiston kehityksen kannalta erittäin tärkeänä asiana. Tämän tavoitteen onnistumista tukevat sekä hyvin onnistunut startti että myös muut esille nostetut asiat. Sellaisia ovat lentokentän läheisyys, Lahden yrityskentän hyvä rakenne sekä uudet avaukset kandidaattiohjelmiin kuten kiinalaisten opiskelijoiden tulo Lahden kampukselle (koronan salliessa). Yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa lausuikin Lahden statuksen vahvistuttua, että ”Lahden kaupunki varmasti laittaa väylien varteen yliopistokyltit näkyviin”.

Tämä rehtori Saksan lause tiivistää hyvin sen, mitä Lahti ei ole tehnyt. Missä ovat ylpeys ja itsevarmuus uuden yliopistokaupungin omassa näkyvyydessä? Missä ovat väylien näkyvät kyltit, missä ovat katuopasteet yliopistolle, entä kadunnimi Yliopistonkatu ja niin edelleen?

Varmastikaan ei voida vedota siihen, että yliopiston pitää vain itse mainostaa itseään, kuten yritykset tekevät. Yliopiston tapauksessa asia on kaupungille niin oleellinen LAMK-kauppoineen, että keinot löytyvät varmasti helposti, eikä yliopistokaan pahakseen nostatusta pane. Yliopiston hallinnossa on myös erittäin asiantuntevaa lahtelaista osaamista.

Nyt herätys ja räyhäkkyyttä peliin. Tätä on odotettu sen verran monta vuosikymmentä. Lahti on virallinen yliopistokaupunki!

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut