Lukijalta: Miksi kaupunki on pitänyt tätä lottovoittoa piilossa?

Tomi Honkanen

Lahden pitkäaikainen unelma toteutui pari vuotta sitten, kun eduskunta hyväksyi yliopistolakiin muutoksen, jonka mukaisesti Lahdesta tuli Suomen ensimmäinen uusi yliopistokaupunki sitten Rovaniemen 1979. Asian merkitys on jättimäinen pitkällä tähtäimellä. Jo startti oli huima Lahden houkutellessa maisteriasteen opiskelijoita LUTin ennätyssuurella hakija-opiskelupaikkasuhteella.

Lahden tarkastuslautakunta nosti äskettäin muutaman muun asian ohella esiin myös yliopistoasian. Lautakunta totesi markkinoinnin onnistuneen hyvin, mutta toivoi yliopiston näkyvän kaupunkikuvassa paremmin. Lautakunnan lausunto ottaa kantaa tärkeään asiaan ollen kuitenkin hieman ylimalkainen.

Nyt herätys ja räyhäkkyyttä peliin. Tätä on odotettu monta vuosikymmentä.

Hyvä markkinointi tässä tapauksessa voi tarkoittaa esimerkiksi yrityksille tehtyä markkinointia sijoituspaikkakysymyksissä, mutta muutoin kaupungin markkinointi on pyrkinyt pitämään tätä lottovoittoa piilossa, enemmänkin hyvin pidettynä salaisuutena.

LUT-yliopisto itsekin piti Lahden statusta ja kampusta yliopiston kehityksen kannalta erittäin tärkeänä asiana. Tämän tavoitteen onnistumista tukevat sekä hyvin onnistunut startti että myös muut esille nostetut asiat. Sellaisia ovat lentokentän läheisyys, Lahden yrityskentän hyvä rakenne sekä uudet avaukset kandidaattiohjelmiin kuten kiinalaisten opiskelijoiden tulo Lahden kampukselle (koronan salliessa). Yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa lausuikin Lahden statuksen vahvistuttua, että ”Lahden kaupunki varmasti laittaa väylien varteen yliopistokyltit näkyviin”.

Tämä rehtori Saksan lause tiivistää hyvin sen, mitä Lahti ei ole tehnyt. Missä ovat ylpeys ja itsevarmuus uuden yliopistokaupungin omassa näkyvyydessä? Missä ovat väylien näkyvät kyltit, missä ovat katuopasteet yliopistolle, entä kadunnimi Yliopistonkatu ja niin edelleen?

Varmastikaan ei voida vedota siihen, että yliopiston pitää vain itse mainostaa itseään, kuten yritykset tekevät. Yliopiston tapauksessa asia on kaupungille niin oleellinen LAMK-kauppoineen, että keinot löytyvät varmasti helposti, eikä yliopistokaan pahakseen nostatusta pane. Yliopiston hallinnossa on myös erittäin asiantuntevaa lahtelaista osaamista.

Nyt herätys ja räyhäkkyyttä peliin. Tätä on odotettu sen verran monta vuosikymmentä. Lahti on virallinen yliopistokaupunki!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 2. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 3. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 4. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 5. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 6. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 7. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 8. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 9. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 11. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 12. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 13. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 14. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 15. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.