Pontta pormestari­pohdintoihin

Kansanedustaja ja kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) yrittää jälleen puhaltaa eloa keskusteluun siitä, miten Lahtea oikein pitäisi johtaa.

Karin mukaan Lahden johtajan pitäisi vastedes olla luottamushenkilö virkasuhteisen kaupunginjohtajan sijaan. Muutos pitäisi tehdä heti nykyisen kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran (kok.) jäätyä eläkkeelle, mieluummin jo vuoden 2019 alussa ennen seuraavia kuntavaaleja.

Pormestarimallissa kaupungin nokkahenkilö valitaan uudestaan aina kuntavaalien jälkeen. Mahdollisia valintatapoja on useita, mutta Suomessa yleisin on se, että vaaleissa valittu kaupungin- tai kunnanvaltuusto valitsee pormestarin omiensa joukosta. Tämä tarkoittaa, että pormestarin on oltava ehdolla ja päästävä läpi kuntavaaleissa.

Pormestarimalli on käytössä esimerkiksi Tampereella, Pirkkalassa ja Helsingissä. Helsingissä kevään kuntavaalit kulminoituivatkin vihreiden pormestariehdokkaan Anni Sinnemäen ja kokoomuksen Jan Vapaavuoren väliseksi mittelöksi. Kokoomus voitti vaalit Vapaavuoren mykistävän, liki 30 000 äänen kannatuksen siivittämänä.

Vaalivoiton jälkeen Vapaavuori on profiloitunut huomattavasti virkasuhteista edeltäjäänsä Jussi Pajusta näkyvämpänä vaikuttajana. Muuten pormestarimallin hyvinä puolina on pidetty äänestysaktiivisuuden lisääntymistä, kansanvaltaisuuden korostamista, päätöksenteon nopeutumista ja avoimuutta. Pormestariehdokkaat nimetään jo ennen vaaleja, joten kuntalaiset voivat suoraan vaikuttaa siihen, kuka kaupunkia johtaa.

Kansanedustaja Mika Kari lisää pormestarimallin hyvien puolien listaan sen, että vastuu kaupungin johtamisesta olisi nykyistä selkeämpi. Kaupunkilaiset tietäisivät, kuka asioista lopulta vastaa. Lisäksi pormestarimalli voisi keventää hallintoa.

Karia voi pitää Lahden johtamisjärjestelmän uudistamisen puolesta kamppailevana yksinäisenä ritarina. Hän ehdotti pormestarimalliin siirtymistä edellisen kerran jotakuinkin vuosi sitten, lokakuun lopussa 2016.

Ehdotusta seurasi vain korvia huumaava hiljaisuus, vaikka esimerkiksi Lahden kaupunginhallituksen silloinen puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) ehti moneen kertaan todeta, että mallista tulisi käydä kunnon keskustelu ennen kevään 2017 kuntavaaleja.

Tätä keskustelua ei koskaan käyty. Se ei sinänsä yllättänyt, koska Rostedt oli vaatinut samaa keskustelua jo vuotta aiemmin sen jälkeen, kun Helsingissä oli päätetty vaihtaa kaupunginjohtaja vaaleilla valittavaan pormestariin. Silloin perussuomalaiset pitivät selviönä, että Lahtea johtaa vastedes pormestari ja demaritkin halusivat asiasta päätöksen mahdollisimman pian.

Kysyttäessä monet lahtelaispoliitikot ovat epäilleet vaaleilla valittavaa kaupunginjohtajaa. Useimmiten peruste on ollut se, ettei Lahteen löytyisi kyllin hyviä tarjokkaita. Tällaiset alemmuuskompleksit olisi korkea aika jo unohtaa.

Mielipidekirjoituksessaan kansanedustaja Kari heittää ilmaan epäilyn, että Lahden nykyisen poliittisen johdon saavutetut asemat voisivat olla esteenä uudistuksille. Toivottavasti tämä huoli voidaan pian osoittaa vääräksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu