Ei mitään hätää, Vladimir

Eppu Salminen

25. huhtikuuta 2014 pelattiin Minskissä, Valko-Venäjällä, jääkiekon MM-kisojen loppuottelu Suomi-Venäjä. Joukkueet olivat kohdanneet kolme kuukautta aiemmin Sotšin olympialaisten neljännesvälierässä. Suomi voitti. Halutuimman mitalin, olympiakullan, menetys aiheutti järkytyksen ja maansurun. Nyt asia oli korjattava.

Loppuunmyydyn Minsk-Areenan katsomossa oli huumaava tunnelma. Kaikkialla liehui Venäjän lippuja. Joihinkin oli kirjoitettu ”Krim”. Yhteen jopa ”Alaska”.

Aitiossa istuivat vierekkäin Valko-Venäjän ja Venäjän presidentit. Aljaksandr Lukašenka ja Vladimir Putin. Heidän seurassaan oli joukko nuoria naisia. Putin nyökkäili hyväntuulisena. Lukašenka murjaisi vitsin, ja molemmat nauroivat ääneen. Heidän itsevarmuutensa häkellytti. Viime ottelussa oli tullut turpaan. Miksi he käyttäytyivät kuin olisivat olleet viimeisellä käynnillä Linnanmäen Vekkulassa?

Venäjä myönsi vuonna 2011 Ystävyyden mitalin Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtajalle René Faselille. Hän saapuikin aitioon hetki ennen pelin alkua ja halasi lämpimästi Putinia. Fasel kuiskasi jotain Putinin korvaan, ja molemmat hymyilivät.

Sotšin puolivälierän olivat tuominneet ryhdikkäästi Kelly Sutherland (Kanada) ja Marcus Vinnerborg (Ruotsi). Heidät oli nyt korvattu Saksan Lars Bruggemannilla ja Yhdysvaltojen Keith Kavalilla. Kahdella jääkiekkohistorian surkeimmalla tuomarilla.

Illan käsikirjoitus paljastui nopeasti. Jevgeni Malkin iski pelin alussa poikittaisella mailalla Erik Hautalan leukaluun murskaksi. Ei rangaistusta.

Kun Suomi oli kuin ihmeen kaupalla kestänyt toiseen erään, ja johtikin sitä 2-1, tuomareiden oli tehtävä jotain. He alkoivat puhaltaa Suomelle täysin järjettömiä jäähyjä.

Venäläispelaajan kompastuminen omiin jalkoihinsa tai suomalaisen luistelu liian lähellä vastustajaa aiheutti vihellyksen. Jopa pelikelloa siirrettiin Venäjän ylivoiman pidentämiseksi. Viidellä kolmea vastaan on helppo pelata. Venäjä voitti.

Tuomarikaksikosta Kaval sai myöhemmin palkkiopestin KHL:ään. Luultavasti myös Bruggemann teki ottelusta hyvän tilin. Mainetta ei myydä halvalla.

Ensi kesän jalkapallon MM-kisat pelataan Venäjällä. FBI arvioi että Fifan johtajat ovat saaneet viime vuosien aikana lahjuksina vähintään 150 miljoonaa dollaria. Sveitsin viranomaiset tutkivat parhaillaan Venäjän (2018) ja Qatarin (2022) kisojen myöntämisprosessia.

Myös Venäjän dopingskandaali, Krimin miehitys ja Syyrian pommitukset ovat herättäneet vaatimuksia kisaisännän vaihtamisesta. Fifan uusi puheenjohtaja Gianni Infantino ei ole ajatukselle lämmennyt. Hänen mukaansa ”boikotit ja kiellot eivät ole koskaan ratkaisseet mitään ongelmia”.

Luultavasti Infantino istuu valtionjohdon aitiossa 14.6.2018, kun Venäjä pelaa avausottelunsa Moskovassa. Ehkä hän iskee silmää ja kuiskaa Putinin korvaan samat sanat kuin René Fasel vuonna 2014: ”Vladimir, ei mitään hätää.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 2. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 3. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 4. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 5. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 6. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 7. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 8. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 9. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 10. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset
 11. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 12. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 13. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 14. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 15. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.