Pitäisikö Lahteen etsiä pormestari lehti-ilmoituksella?

Juha Honkonen

Koska kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta ilmoitti perjantaina jättäytyvänsä eläkkeelle ensi keväänä, Lahden poliittista ilmatilaa tullee budjettivääntöjen jälkeen hallitsemaan pormestarimalliin siirtyminen.

Kuntavaaleissa Lahden suosituin poliitikko, Mika Kari (sd.), ehdotti kuun alussa mielipidepalstallamme, että malli voitaisiin ottaa käyttöön 2019 eli vaalikauden puolivälissä.

Lahdessa saattaa hyvinkin olla lähivuosina pormestari, sillä sitä kannattavat myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok) ja kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.).

Näin ollen kannatusta piisaa Lahden kolmen suurimman puolueen johdossa.

Voisiko pormestari aloittaa vielä aiemmin eli heti keväällä 2018, kun Myllyvirta jää eläkkeelle?

Erillisiä pormestarivaaleja ei ole mahdollista lain mukaan järjestää. Uuteen malliin siirtyminen viime kevään vaalituloksen perusteella taas vesittää idean demokraattisen näkökulman.

Yksi vaihtoehto olisi tehdä väliaikainen johtamisratkaisu seuraaviin vaaleihin saakka. Pitäisikö pormestari etsiä lehti-ilmoituksella?

Pätkäpesti kattaa vain kolme vuotta mutta olisi monelle varmasti ainutlaatuinen mahdollisuus päästä suurehkon maakuntakeskuksen johtoon.

Luultavasti Lahden johtamisjärjestelmää arvioimaan asetetaan toimikunta. Kovin paljon sillä ei ole aikaa.

Kannatan pormestarimallia. Sen suurin etu on se, että kaupungin ylin johto saa yhdet kasvot. Nykysysteemissä on virkamies kaupunginjohtajana ja poliitikko kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Kumpi on tärkeämpi? Sitä ei jatkossa tarvitsisi pohtia: pormestari on vallan huipulla.

Yksi verraton etu on, että pormestarin luottamus voidaan aina mitata kuntavaalien yhteydessä. Jos henkilö on huono, niin ei muuta kuin vaihtoon.

Helsingissä pormestarimalli tuntuu toimivan hyvin. Äänestysprosentti kunnallisvaaleissa nousi selvästi. Uusi pormestari Jan Vapaavuori (kok.) taas on profiloitunut vahvaksi ja johtajaksi ja mielipidevaikuttajaksi.

Kuka olisi Lahden pormestari? Mika Kari itse keskittyy lähivuodet kansanedustajan tehtäviin, mutta hän saattaa olla käytettävissä seuraavien kunnallisvaalien aikaan 2021. Pätkäpormestarin luultavasti valitsisi valtuusto, jonka suurin puolue on SDP.

Pidempiaikainenkin johtaja tulee suurimmasta puolueesta, jos Helsingin-malli otetaan käyttöön. Demarien mahdollinen hallitusvastuu saattaa siihen mennessä keikauttaa asetelmia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 3. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 4. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 5. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 6. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 7. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 8. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 9. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 10. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 11. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 12. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 13. Hartolassa syttyi maastopalojen sarja
 14. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 15. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.