Verotiedot eivät kerro koko kuvaa

Loka–marraskuun taite on perinteisesti se aika vuodesta, kun Suomessa puhutaan tavallista enemmän rahasta. Marraskuun ensimmäisenä päivänä tulevat julki edellisvuoden verotiedot, joiden perusteella nähdään, miten paljon esimerkiksi Suomen hyvätuloisimmat ovat ansainneet.

Suurin osa parhaimpiin ansioon yltäneistä suomalaisista kerää tulonsa pääomista joko myyntivoittoina tai osinkoina. Päijät-Hämeessäkin tämänvuotisen tulolistan ykköspaikalle nousi oman yrityksensä myynyt lahtelainen Juha Miettinen.

Menestyvän yrityksen myyminen onkin yleensä se keino, jolla aiemmin tuntemattomat ihmiset nousevat tulolistojen kärkipaikoille.

Päijät-Hämeen kymmenen eniten tienanneen listalla on neljä muutakin yrityskaupoissa ansainnutta. Se on tärkeä viesti siitä, että Suomessakin voi rikastua omalla työllään ja uutteruudellaan.

Verotiedot eivät anna täydellistä kuvaa tulokärjestä. Ne eivät suoraan kerro, miten paljon kukakin on ansainnut vaan miten ihmiset ovat maksaneet veroja. Siinä mielessä merkittävää on myös se, ketkä eivät nouse tulotilastojen nokkapaikoille esimerkiksi hyvän verosuunnittelun ansiosta.

Kuvaavaa on, että vuoden 2016 kymmenen eniten tienanneen suomalaisen listalla on peräti seitsemän peliyhtiö Supercellin perustajaa. Veromyönteiseksi tunnustautuvan yhtiön johtajat nostavat kymmenien miljoonien eurojen edestä ankarasti verotettuja ansiotuloja. Suomen rikkain mies, Koneen Antti Herlin, pääsee juuri ja juuri sadan hyvätuloisimman listalle.

Lisäksi kannattaa muistaa, etteivät verotetut ansiotulot kerro suoraan ihmisen palkkaa, sillä tulosta tehdään erilaisia vähennyksiä. Pääomatuloista taas osa jää julkisten verotietojen ulkopuolelle, sillä esimerkiksi osingoista vain veronalainen osuus näkyy verotettavana tulona. Pääomatuloistakin tehdään erilaisia vähennyksiä esimerkiksi lainojen koroista ja tappioista.

Vaillinaisinakin verotiedot antavat tärkeää tietoa yhteiskunnasta. Vuoden 2016 verotiedot paljastavat esimerkiksi, että Suomen sadasta suurituloisimmasta vain 12 on naisia. Naisten osuus tulokärjessä on laskenut tasaisesti 2010-luvulla. Hyvätuloisimmat ovat keskittyneet Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen. Esimerkiksi Päijät-Hämeestä sadan suurituloisemman listalle ylsi vain Juha Miettinen.

Verosuunnittelun onnistumista kuvaa taas esimerkiksi se, että eläkkeelle jääneet ja veropakolaisiksi Portugaliin lähteneet vuorineuvokset eivät maksa mittavista eläkkeistään veroja Suomeen. Yhteiskunnan muuttumisesta ja uusista ilmiöistä puolestaan kertoo, että tietokonepelien pelaamisen eli e-urheilun tähdet tienasivat jo enemmän kuin kotimaisten palloilusarjojen huiput.

Verotietojen julkistaminen voi tuntua kiusalliselta monista tulolistojen kärkipäähän yltäneistä. Hyvinvointivaltion näkökulmasta he ansaitsevat suuren kiitoksen. Tulokärkeen kuuluvat ihmiset maksavat myös eniten veroja ja osallistuvat hyvin suurella panokselle kaikkien suomalaisten hyvinvoinnin rakentamiseen.

Suurituloisia saisi olla enemmänkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 2. Lahtelaisen jengiläisen asunnossa dopingaineita, aseita ja vahvaa kokaiinia
 3. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 4. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
 5. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
 6. Näppis: Jos Tapanilassa ei ole kyse rasismista, niin sitten on kyse psyykkisesti sairaiden syrjimisestä
 7. Lojerin sairaalasänkyjen valmistus siirtyi Lahdesta Hollolaan
 8. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
 9. Lahtea markkinoidaan nyt kotimaan matkailijoille
 10. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 11. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
 12. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri
 13. Avausjakson salamamaalit siivittivät HJK:n selkeään voittoon Lahden Stadionilla – katsojat noudattivat turvallisuusohjeita kelvollisesti
 14. Juuso Koskisen Esalainen: Kun on odottanut kolmekymmentä vuotta, hurmion tiimellyksessä rajoitukset joutivat ymmärrettävästi romukoppaan
 15. Lahden torille tulee valvottu pyöräparkki – kokeilu jatkuu kuukauden ajan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.