Sinua on kohdeltava hyvin, piste

Mila Teräs

Kävelin lauantai-iltana kaupungilla. Kadun toisessa päästä vastaan oli tulossa kaksi epämääräisesti käyttäytyvää, juovuksissa olevaa miestä. Tajusin, että minun oli vaihdettava katua autotien toiselle puolelle. Siirryin toiselle tielle, mutta humalaiset olivat äkänneet minut. He huutelivat, vihelsivät. Painoin katseeni katuun. Halusin tilanteesta pois mahdollisimman nopeasti.

Olin valinnut jalkaani hyvät kävelykengät - vain koska halusin varmistua pystyväni tarvittaessa pakenemaan nopeasti uhkaavista tilanteista. Olin hautautunut tumman takin uumeniin, en herättänyt huomiota. Mitä väliä, öykkärit häirinnällään viestivät. Huutelu on vallankäyttöä, jonka tarkoitus on osoittaa, kenelle katu kuuluu ja kenen onkin syytä pelätä.

Jälkeenpäin korpesi. Miksi minun on suunniteltava reittejäni, vieroksuttavaa pimeitä, autioita paikkoja, seurattava kelloa? Haluan vain kulkea kaduilla rauhassa.

Nuoruuden kokemukset palasivat mieleeni. Silloin jouduin samantyyppisen häirinnän kohteeksi niin monta kertaa, että sitä alkoi pitää jollakin kieroutuneella tavalla normaalina.

Häirintä varmasti jatkuukin niin kauan, kun siitä vaietaan ja se hiljaa normalisoidaan. Onneksi viime viikkoina on puhuttu paljon seksuaalisen häirinnän laajalle levinneistä liejuista. Asiasta täytyy pitää ääntä edelleen.

”Minua on kohdeltava hyvin, piste.” Tämän lauseen pitäisi olla sisäistettynä jokaisen selkärankaan. Ei pidä odottaa keski-ikään, että on kanttia sanoa se. Ja on kannustettava muitakin olemaan samaa mieltä.

Ilmapiiri ei saa olla sellainen, että seksuaalinen häirintä käsitetään ikään kuin välttämättömäksi pahaksi. Tai että häirintäkokemuksista on vähän noloa puhua.

Millaisessa ympäristössä tällaisia vääristymiä syntyy?

Koulussa käydessäni kuulin ala-asteikäisen pojan kommentoivan luokkatoverin rintoja. Hämmennyin - alkaako se hirveys jo tuossa iässä? Sitten muistin, että juoduin itsekin samantyyppisen puheen kohteeksi samassa iässä. Häirikkö oli ikätoveri. En vain koskaan kuullut kenenkään nostavan aihetta esiin ja sanovan, että seksuaalinen häirintä on väärin.

Me aikuiset emme saa sulkea silmiämme häirinnältä ja vaieta. On syytä puhua myös lasten ja nuorten kanssa toisia arvostavasta käytöksestä. Siitä, ettei kenenkään ei tarvitse sietää minkäänlaista häirintää. Oppikirjoissa puhutaan jo nettikiusaamisesta ja rasismista. Aivan yhtä tärkeää koulussa on keskustella myös seksuaalisesta häirinnästä.

Kannattaa suunnata huomionsa omaankin käytökseen: Miten kommentoin muita? Puhunko kunnioittavasti erilaisista ja samanlaisista ihmisistä? Entä hyväksynkö hiljaa toisten epäkunnioittavan kohtelun?

Jokaisen pitää saada kulkea kaduilla pää pystyssä ja pelkäämättä. Ottaa sen tila maailmassa, joka hänelle kuuluukin.

Onneksi tämän unelman toteutumiseen me kaikki pystymme vaikuttamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 2. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
 3. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 4. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
 5. Kysymys ja vastaus: Voiko itse tehtäviin punkkitesteihin luottaa?
 6. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
 7. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 8. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
 9. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri
 10. Avausjakson salamamaalit siivittivät HJK:n selkeään voittoon Lahden Stadionilla – katsojat noudattivat turvallisuusohjeita kelvollisesti
 11. Juuso Koskisen Esalainen: Kun on odottanut kolmekymmentä vuotta, hurmion tiimellyksessä rajoitukset joutivat ymmärrettävästi romukoppaan
 12. Suurin osa saanut myrskyssä katkenneet sähköt takaisin- lue yön uutiskooste
 13. Lahden torille tulee valvottu pyöräparkki – kokeilu jatkuu kuukauden ajan
 14. Pääkirjoitus: Rasismi on kansainväistyvässä Suomessa vakava ongelma
 15. Lahtelaisen jengiläisen asunnossa dopingaineita, aseita ja vahvaa kokaiinia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.