Maksakaamme, me lihovat ja kaahaavat kansalaiset

Saara Larkio

Olisi suorastaan liikuttavaa, ellei se olisi raivostuttavaa, että erilaisia kansalaisilta kerättäviä lisämaksuja perustellaan ter­veys- tai turvallisuusnäkökulmalla. Etelä-Suomen Sanomat uutisoi maanantaina, että viime vuoden alusta poistetun makeisveron tilalle kaavaillaan haittaveroa paljon sokeria, suolaa ja kovia rasvoja sisältäville tuotteille.

Makeisvero jouduttiin poistamaan, koska EU:n komission mukaan vero on valtiontukisääntöjen vastainen ja vääristää kilpailua samankaltaisten tuotteiden välillä. Makeisverolla saavutettu hyöty kansanterveyden kannalta jäi sekin hämäräksi.

ESS:n jutussa tuotiin esiin huoli siitä, että haittavero osuisi eniten vähävaraisiin, jotka joutuvat syömään paljon halpaa ja epäterveellistä ruokaa. Sosiaalisessa mediassa käynnistyi pian vilkasta keskustelua siitä, onko vai eikö köyhällä varaa syödä terveellisesti.

Kukaan ei puhunut siitä, että jos haittavero toteutuisi, kyse olisi taas vain yhdestä keinosta kerätä lisää rahaa valtion ammottavaan kitaan. Vai miten hyödyllistä on ollut alkoholiverotuksen kanssa puljaaminen tai polttoaineveron nostaminen? Toisten on pakko juoda ja toisten on pakko ajaa, eikä näitä pakkoja poisteta vero­kikkailulla. Karkkia tai sipsejä ei ole pakko syödä, mutta onhan se nyt hemmetin kivaa. Pannaan hauskuudelle vero!

Samantyyppinen avaus on hallituksen esitys, jossa jo 1–5 kilometrin ylinopeudesta napsahtaisi 70 euron rangaistus. Rikesakot jäisivät pois, ja nopeusrajoituksen rikkomisesta annettaisiin liikennevirhemaksu. Jos ylinopeutta olisi 5–10 kilometriä tunnissa, maksu olisi 100 euroa.

Tilastojen valossa yhä useammassa liikenneonnettomuudessa ovat taustalla päihteet, kuljettajan sairaskohtaus tai itsemurhayritys. Mutta jo pienestä ylinopeudesta sakottaminen on mitä helpoin tapa kerätä rahaa kansalta. Näin saadaan myös sakotustilastot nousuun ja voidaan syyllistää kansaa lisää.

Sääntöjä rakastaville suomalaisille on helppo lätkäistä uusia veroja ja maksuja, me emme nouse kapinaan. ”Usein tuntuu, että suomalaisille sääntöjen noudattaminen on ylin uskomisen muoto, että se on tärkeämpää kuin läheiset tai heidän hyvinvointinsa”, sanoo Jussi Heikelä, MTV:n uutuusohjelman juontaja ja yksi käsikirjoittajista kanavan nettisivuilla. Heikelän mukaan monissa muissa Euroopan maissa sääntöjä sovelletaan, jos se on inhimillisesti järkevin ratkaisu.

Olisi mahtavaa, jos poliitikot uskaltaisivat rehellisesti sanoa, että valtio tarvitsee lisää rahaa, siksi tämä veronkorotus. Mutta läskihysterian lietsominen ja ahtaalle ajetun autoilijan rankaiseminen vievät huomion pois esimerkiksi sote-sotkusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 2. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 3. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 4. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 5. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 6. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 7. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 8. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 9. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 10. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 11. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 12. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 13. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 14. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka
 15. Löytyykö sinunkin olohuoneestasi tämä ei-toivottu sisustuselementti? Asiantuntijat kertovat, mitä pyykin kuivatuksessa on syytä muistaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.