Kolumni: Omatonttu olisi saanut paikan

Päivi Rämö

Marraskuisena ehtoona olin komentanut huonekunnan pihalle lapioimaan sakeaa pimeyttä jätesäkkeihin. Säkit talletettiin navetan ylisille odottamaan ylivaloisia kesäöitä. Silloin kantaisimme marraspimeää asuinhuoneisiin sylys kerrallaan ennen nukkumaanmenoa.

Minä sen olin keksinyt kuten senkin, että olin kutsunut kylään vanhan ystäväni Läylämö Kurkijalan. Kaipasin näet apua erään lehti-ilmoituksen kanssa.

Tonttu puhdisti lukulasit partajouhiinsa ja tutki huuliaan mutristellen sanamuotoa. Kävimme vähän kreikkalais-roomalaista painia sanojen lyhentämisestä, mutta lopulta tonttu hyväksyi tekstin. Näin se kuului:

”Palv. halut. kokenut ja aloitekyk. omatonttu. Talo maalla, ei lapsia eikä kotiel. paitsi syksyisin kukkakärp. ja joskus sittasont. sanomalehd. välissä. Omatontulta vaad. monipuol. taitoja sekä valpp. paimentaa hajamiel. emäntää. Toveriasunto lämminvesivaraajan kans. Pik. yst. vast. tlk. nimim. Omatonttu Hollolaan.”

- Siinä se, huokaisin ja varmistin ikkunasta kurkkien, että huonekunta haparoi yhä pihalla säkkeineen ja lapioineen.

- Osoite vielä.

Merkitsin sen kuoren päälle Läylämön sanelusta. Postimerkkiä ei tarvittu, vaan hän veisi kirjeen Koti- ja kontutonttu -lehteen. Kiitin käynnistä, kehuin ja kestitsinkin niin hyvin, että huonekunta tuonnempana kauhisteli, miten olin voinut tuhota kokonaisen möhnäpullapitkon parissa tunnissa.

Ilmoitukseeni tuli yksi ainoa vastaus, joka sekin oli outoa soopaa, minulle käsittämätöntä kieltä. Keskelle arkkia oli vielä piirretty ruma kanankuva, joka toivotti hauskaa juhannusta.

Käärin hihani, vyötin esiliinan eteeni ja aloitin jouluvalmistelut omin päin. Olihan minulla työlistoja, muistilistoja ja osaava huonekunta, ja olinhan laittanut joulun alulle useasti ennenkin.

Työstäni ei vain tahtonut tulla mitään, sillä pian alkoi puhelimeen tunkea tekstiviestejä, sähköpostia tulvia läppärin täydeltä ja postilaatikko repeillä saumoistaan. Ilmoituskirjeeni oli näköjään vuotanut tiedoksi markkinavoimille.

Leivo ja siivoa tekoälyllä - täydelliset lisä-älyt kodinkoneisiin

Tekoäly kehräämään - ei enää kissankarvoja sohvalla

Tekoälyllä seinäkellon vetämisestä historiaa

Tekoäly keksii tekosyyt jouluvieraiden torjuntaan

Älä ajattele itse - tekoälyssä on tulevaisuus

Osta! Hanki! Halvalla! Osamaksulla! Osta nytku, maksa sitku!

Kaikki tämä ei kuitenkaan lannista joulumieltäni, vaan teen taikinoita, kirjoitan joulukortteja, kudon sukkia, näperrän lahjapaketteja ja riimittelen niihin runonpätkiä omalla älylläni, vaikka se välillä savuttaakin.

Iltahämärissä kiehautan kahvikupillisen ja panen sen ulkoportaalle kurkistelijatonttuja varten. Se tyhjenee useimpina iltoina. Jos tekoäly tulevaisuudessa valtaa kotinurkkamme, uskon kahvinkulutuksemme vähenevän suunnattomasta siedettäväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 3. Kaasujalka oli jälleen raskas Lusin suoralla Heinolassa
 4. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 5. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa
 6. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 7. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 8. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 9. Työttömyyttä itsekin kokenut Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka on tänä keväänä kuullut monien perheiden toivottomia tarinoita
 10. Lukijalta: Saadaanko vihdoinkin tasapainoinen sote? Hyky on hyvinvointikuntayhtymä – ei sairaanhoitopiiri
 11. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 12. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 13. Jari Ronkaisen Vierailija-kolumni: Hallitus ei ole noudattanut eduskunnan herrasmiessopimusta, vaan on tehnyt politiikkaa koronan varjolla
 14. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 15. Jollaleiri kouli uusia purjehtijoita Heinolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.