Finlandia Saimaalla sai itkemään

Eppu Salminen

2000-luvun alkupuolella olin viettämässä ystävieni kanssa juhannusta Saimaan rannalla, lähellä Savonlinnaa. Aurinko paistoi, ja istuin raukeana saunan terassilla.

Olin tehnyt aiemmin päivällä vihdan, jonka vartta olin vahvistanut jeesusteipillä. Sillä sai hyvän otteen, jos halusi saunottaa itseään tai kaveria oikein isolla kädellä. Oli saunotettu.

Kroppa ja mieli raukeana otin kulauksen kylmästä oluesta ja hengitin kesän tuoksua. Saunan puolelta kuului kiukaan sihahdus, sitten puheensorinaa ja naurua. Kävelin terassilta lähtevän laiturin päähän ja hyppäsin viileään järveen. Liu’uttuani pitkään veden alla, nousin pintaan ja katsoin vastarannalle. Punaisen mökin edustalta joutsen kipusi lekottaen lentoon.

Saunan jälkeen söimme illallista. Kaikki olivat tuoneet jotain. Ruuat aseteltiin pitkälle pöydälle, josta kaikki saivat täyttää lautasiaan makunsa mukaan. Muikkuja, perunoita, silliä, kanavartaita, kinkkua, lohta, salaattia, raparperipiirakkaa, melonia, kerma- ja juustokakkua, lettuja. Minä olin tuonut villisikaa kaverini farmilta. Koska snapsilaseja ei löytynyt, nautittiin pakkasesta otettua Koskenkorvaa munakupeista.

Kun -biisi oli laulettu kolme kertaa vaihtelevalla menestyksellä, oli aika sytyttää kokko. Rannassa oleva, oksista ja risuista kyhätty nelimetrinen rakennelma oli valmisteltu huolella. Nyt puiden päälle roiskittiin sytytysnestettä ja raapaistiin tikku. Kuului humahdus. Liekit.

Katselin kesäillassa palavaa tulta. Mielessäni soi Eino Leinon runo, sama, joka hänen hautakiveensäkin on kaiverrettu:

Lyhyen ihmiselon huolet ja murheet tuntuivat sillä hetkellä todella väliaikaisilta.

Olin ostanut edellisellä viikolla pienen kauko-ohjattavan kilpaveneen. Tuota puna-kelta-valkoista pikaliipparia oli jo testattu Vantaanjoessa. Nyt oli vuorossa Saimaa. Juhannuksen kunniaksi Kiinnitin veneeseen lyhyen kepin, jonka päässä oli pieni Suomen lippu. Kun lapset ohjasivat venettä rantavedessä, hulmusi lippu sen kannella.

Yksi paikallaolijoista, oopperalaulaja Helena Juntunen inspiroitui tunnelmasta niin, että hän alkoi laulaa Jean Sibeliuksen. Hänen äänensä kaikui vetten päällä hiljalleen hämärtyvässä illassa. Taustalla kuului pienen veneen potkurin surina ja kokossa palavien oksien ritinä.

Katselin loimuavaa tulta ja kaunista järvenselkää. Näin tuulessa värisevät koivunlehdet, maljoja kohottelevat ystävät sekä rannalla juoksevat lapset. Katsoin pientä venettä ja lippua, joka jaksoi tarpoa sitkeästi eteenpäin aalloissa ja tuulessa. Huomasin itkeväni.

Oi, Suomi on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 3. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 4. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 5. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 6. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 7. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 8. Luitko jo tämän: Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 9. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 10. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 11. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 12. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 13. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 14. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 15. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.