Viime hetken jouluvinkit - muista ainakin nämä!

Mila Teräs

Huomenna se tulee, jouluaatto. Oletko valmis? Tässä vielä muutama vinkki, joilla valmistat juhlan onnistumisen.

Joulukortit: Siis kuka on Pirkko? Olet kenties saanut kortin, jonka lähettäjä jää mysteeriksi. Saattaa olla, että joku hämärästä menneisyydestä muistuttaa itsestään. Varminta on tarttua vielä kerran koristesaksiin, räätälöidä kortti myös Pirkolle ja raapustaa siihen onnellisen uuden vuoden toivotukset. Täälläkään ei ole unohdettu!

Lahjat: Onhan yllätyspaketit kaikille - myös niille, jotka eivät muka toivoneet mitään? Jos tänäkin jouluna huomaat kääriväsi tonttupaperiin kivoja pannulappuja, muista, että ajatus on tärkein. Ja vielä ehtii viime hetken ostoksille.

Lipeäkala: Ethän unohda joulupöydästäsi tätäkään kunnioitusta herättävää perinneherkkua? Lipeäkala kypsennetään nykyään proosallisesti mikrossa. Moderni paistotapa onneksi suitsii prosessiin kuuluvia hajuhaittoja.

Hautakynttilät: Ovatko tulentekovälineesi valmiina? Jouluna hyvän tahdon eleet ulottuvat paitsi eläviin, myös kuolleisiin - vaikka en tarkkaan ottaen tiedäkään, kuka varsinaisesti loukkaantuu, jos kynttilää ei kuljeta sukuhaudalle silloin, kun kaikki muutkin niin tekevät.

Joulukuusi: Tästä joulun tuojasta on yhtä vaikea saada ”hillityn tyylikästä” kuin pihan valosarjoista. Haastavinta on kuitenkin karahkan pitäminen hengissä. Keskikokoinen kuusi saattaa kiskaista jopa viisi litraa vettä vuorokaudessa. Muista siis juottaa tupaan tullutta joulupuuta jatkuvasti. Muuten koriste räpsäyttää neulasensa lattialle jo ennen kuin pyhät ovat ohi.

Tonttuovi: Ethän ole unohtanut tätä mainiota megahittiä ja joulun viettäjien viimeisintä villitystä? Saattaa olla, että silmissäsi alkaa näkyä tonttuja viimeistään sen jälkeen, kun tämäkin veikeä ovi on nikkaroitu paikoilleen...

Joten odota. Unohda sittenkin yllä olevat vinkit ja villitykset. Monet ovat jo koko vuoden yrittäneet vastata kaikenlaisiin vaatimuksiin tehokkuutta arvostavassa maailmassa. Harva tuntee sittenkään riittävänsä.

Joulun ei kuulu olla vielä yksi taakka lisää. Sen ei tarvitse olla väsynyttä voivottelua siitä, miten ei millään ehdi imellyttää laatikoita, siivota ja hössöttää. Miksi joulun pitäisi olla väkinäisesti ylläpidettäviä vanhoja tapoja? Tuttavaperhe kertoi ryhtyneensä syömään jouluisin pitsaa sen jälkeen kun he olivat tajunneet, ettei kukaan heistä oikein edes pitänyt jouluruoista.

Tässä joulun alla seurasin yläkouluikäisen tyttäreni korttipajaa. Hän kirjoitti ystäviensä joulutervehdyksiin jotakin hyvää kustakin vastaanottajasta. Sellainen on kuulemma tapana.

Tytön puuhia seuratessani tuntui kuin minussa olisi lopulta liikahtanut joulu - mitä se sitten onkin.

Ainoat tärkeät jouluvinkkini tulevat siis nuorelta polvelta:

Kun muistaa kiittää, kehua ja levittää ympärilleen ystävällisyyttä, ei voi tulla muuta kuin hyvä joulu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 2. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 3. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 4. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 5. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 6. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 7. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 8. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 9. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 10. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 11. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 12. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina
 13. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 14. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 15. Lukijalta: Ihmettelen joidenkin yhteisyritystä vastustavien taipumista apatiaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.