Jos lapsi ei usko puhetta, sopiiko antaa luunappi tai tukkapöllyä?

Saara Larkio

Vanhojen aikojen joulupukki ei ollut iloinen lasten laulattaja, vaan tuhmille lapsille risuja tuova ja pelottava pukki. Jostain syystä viime viikonlopun joulupöydässä eri-ikäiset illanistujat äityivät muistelemaan pienenä saamiaan ja omille mukuloilleen antamiaan selkäsaunoja ajalta, jolloin lasten fyysinen kurittaminen ei vielä ollut laissa kiellettyä.

Juuri kukaan ei muistanut, miksi oli saanut koivuniemen herrasta, mutta osa keskustelijoista oli sitä mieltä, että ansaitsi kurituksen, koska oli tullut hölmöiltyä kunnolla. Samalla puhuttiin siitä, miten opettajatkin ennen vanhaan heiluttivat luokissa karttakeppiä kämmenille. Kukaan ei kaivannut karttakeppiä takaisin, mutta siitä puhuimme, miten vähän keinoja tämän päivän opettajilla on vaikeiden oppilaiden kuriin saamiseksi.

ESS uutisoi keskiviikkona adhd-lapsen vanhempien tekemästä rikosilmoituksesta. Epäilyn mukaan lapsen opettaja ja koulunkäyntiavustaja olisivat aiheuttaneet lapselle mustelmia koulupäivän aikana. Poika oli uhkaillut ja potkinut opettajaansa. Poliisi päätti esitutkinnan jälkeen tapauksen tutkinnan, koska sen mielestä rikosta ei ole syytä epäillä. Adhd-lapsen vanhemmat pettyivät.

En tunne tapauksen osapuolia, mutta kysyn: eikö koulun henkilökunnalla ole mitään oikeutta itsepuolustukseen tai väkivaltaisen käytöksen lopettamiseen, jos sanat eivät tehoa? Pitääkö opettajan vain tyynesti ottaa iskut vastaan?

Lasten fyysisen kurittamisen kieltävä laki tuli voimaan vuonna 1984. Lastensuojelun keskusliiton syyskuisen tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista, 81 prosenttia, ei hyväksy kuritusväkivaltaa missään tilanteessa. Samassa tutkimuksessa nelisenkymmentä prosenttia kertoi antaneensa lapselleen tukkapöllyä.

Poliisiammattikorkeakoulu toteutti vuonna 2012 tutkimuksen, jonka mukaan joka viides vanhempi hyväksyy lapsen tukistamisen tai korvapuustin antamisen. Poliisiammattikorkeakoulun erikoistutkija kauhisteli vanhempien asenteita Ylen haastattelussa.

Mielestäni lyönnillä ja esimerkiksi luunapilla on valtava ero. Ja sillä, tukistaako kerran pienesti vai joka päivä rajusti.

Jos vaikkapa leikki-ikäinen lapsi on sitä sorttia, että hän meinaa juosta seinille, junan tai auton alle tai on väkivaltainen muita ihmisiä kohtaan, pelkkä soo soo ei riitä. Maalaisjärjen käyttö on sallittua ja suotavaa.

Joskus ainoa keino saada lapsi rauhoittumaan on esimerkiksi se, että ottaa olkapäistä lujasti kiinni tai puristaa lapsen syliinsä, eikä päästä irti. Onko sekin pahoinpitelyä?

Lapsissa on valtavia eroja. Yksi uskoo puhetta, toinen uhkailua, kolmas fyysistä puuttumista. Väkivalta on eri asia kuin lapsen suojeleminen – joskus häneltä itseltään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 2. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 3. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 4. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 5. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 6. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 7. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 8. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 9. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 10. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 11. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 12. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 13. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 14. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 15. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.