Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Paperitehtaalta aikoinaan työttömäksi jäänyt Jarppa työnsi kiven työttömän pullaan

Eduskunta hyväksyi syysistuntokautensa loppumetreillä työttömyysturvan ”aktiivimallin” hallituspuolueiden enemmistön turvin äänin 103–90.

Käytännössä ”aktiivimalli” alentaa työttömyysetuutta 4,65 prosenttia noin kolmen kuukauden ajan, jos työtön ei kykene täyttämään mallissa määritettyä ”aktiivisuusehtoa”.

Ehdon voi täyttää tarkastelujakson aikana tekemällä töitä 18 tuntia tai olemalla ”työllistymistä edistävässä toiminnassa”.

Julkisessa keskustelussa toistetaan usein työnhaun olevan työttömän työtä.

Eduskunnan enemmistön mielestä tämä ei kuitenkaan riitä.

Vaikka työtön lähettäisi tuhat työhakemusta kuukaudessa, hänen työttömyystukeaan leikataan, jos töitä ei löydy tai ”työllistymistä edistävää toimintaa” ei ole tarjolla.

Erityisen hankala tilanne on syrjäseuduilla: työllistymispalveluita tai avoimia työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta piti esitystä ongelmallisena nimenomaan alueellisen epätasa-arvon vuoksi.

Miten reagoi”syrjäseutujen puolustaja” keskusta? Ei mitenkään.

Kokoomukselta tuskin kukaan vastarintaa ”aktiivimallia” kohtaan odottikaan.

Entä mitä tekihallituksen kolmas puolue, siniseksi tulevaisuudeksi kutsuttu jämäsakki?

Perussuomalaisista irronnut kääpiöpuolue pitää ministerisalkuistaan kiinni rystyset valkoisina seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka – ja tekee tasan sitä, mitä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) haluavat.

Työministeri Jari Lindström (sin.) on tästä elävä todiste.

Paperitehtaalta aikoinaan työttömäksi jäänyt Lindström on puolustanut työttömien asemaa heikentävää mallia, jota hän itsekin vihaa sydänjuuriaan myöten.

Työllisyyspoliittisenkeskustelun aiemmat trendisanat ”keppi” ja ”porkkana” lensivät roskakoriin.

Poliittisessa retoriikassa kävi joulukuussa uudistusten puhuri, kun Lindström kuvasi ”aktiivimallin” olevan ”kivi pullassa”. Pullalla Lindström viittasi työttömyysturvan kokonaisuudistukseen.

Duunari-Jarpan ja kumppaneiden työttömän pullaan työntämä kivi on kaivettava heti pois.

Tätä mieltä ovat jo kymmenet tuhannet ”aktiivimallin” kumoamiseen tähtäävän kansalaisaloitteen allekirjoittaneet suomalaiset. Kansalaisaloite tulee eduskunnan käsittelyyn lähikuukausina.

Työttömien puolesta olisi toivottavaa, että istuva hallitus ei jätä päätöstään oikaisematta vaan tekee sen, minkä todistetusti parhaiten osaa: peruu omat tekosensa.